SLAGENBUURT EN DELEN VAN OUD-ACHTERWILLENS EN MIDDENWILLENS ZIJN VERKENNINGSBUURT

In een Memo aan de gemeenteraad gedateerd 08 december 2020 met nummer 4522, heeft het college van burgemeester en wethouders aangegeven dat er op basis van verricht onderzoek voor 5 'buurten' in Gouda is besloten om deze de status te geven van zogeheten verkenningsbuurt. Één van die buurten is de Slagenbuurt en een deel van Oud-Achterwillens en een deel van Middenwillens. We noemen dat hier verder maar gemakshalve "Slagenbuurt Plus". De andere 'buurten' zijn: de wijk Plaswijck (inclusief het Mammoet-gebied), Kort Haarlem samen met de Kadebuurt, de Sportbuurt samen met de Molenbuurt en daarnaast Industrieterrein Kromme Gouwe.

In genoemde memo wordt ook ingegaan op het proces dat tot de keuze van genoemde verkenningsbuurten heeft geleid. Aan het keuzeproces is een aparte (sub)pagina gewijd op onze website www.bieb-achterwillens.eu .

WAT IS EEN VERKENNINGSBUURT?

Een verkenningsbuurt is een deel van Gouda waar een eerste gerichte verkenning wordt gedaan naar de mogelijkheden om op termijn aardgasvrij te worden. In een publicatie in De Goudse Post van 13 januari 2021 omschrijft de gemeente het als volgt:

'Verkenningsbuurten zijn buurten waar we een eerste inventarisatie doen om mogelijk aardgasvrij te worden. Deze buurten zijn in technisch opzicht geschikt om al in 2030 de overstap te maken. De gemeente kijkt samen met bewoners welke wensen er leven om een aardgasvrije buurt te worden, welke vragen er zijn, en welke kansen er zijn voor de komende 10 jaar. Na de verkenningen wordt de buurt niet zomaar aardgasvrij; eerst wordt nog besloten of we ook echt echt met die buurt starten! Als in een verkenningsbuurt voldoende kansen zijn om te starten dan wordt vanaf 2022 samen met de buurt een uitvoeringsplan ontwikkeld. Van plan tot aardgasvrij duurt minstens acht jaar."

Die periode van acht jaar ligt vast in het Klimaatakkoord.


In bovengenoemde Memo aan de gemeenteraad staat onder meer vermeld:

"Verkenningsbuurten: dit zijn interessante buurten die na de eerste onderzoeksfase dieper worden onderzocht.

...............

2.2 Wat is een verkenningsbuurt wel/niet

In een verkenningsbuurt wordt:

> meer nauwkeurig bepaald wat de meest geschikte warmteoplossing voor welk gebied is;

> berekenend wat de transitie (gemiddeld) kost voor pandeigenaren en bewoners;

> een voorstel voor een uitvoeringsstrategie opgesteld;

> Verder wordt een uitgebreid onderzoek onder bewoners gedaan om te toetsen onder welke randvoorwaarden de verkenningsbuurt startbuurt mag worden.


Wat is een verkenningsbuurt niet?

Zolang een buurt het label verkenningsbuurt of startbuurt heeft:

> is er nog geen definitief besluit over de alternatieven voor aardgas;

> is er nog géén uitvoering;

> is er nog geen precieze kostenraming;

> zijn er nog géén verplichtingen (en wordt het aardgas dus nog niet afgesloten)."


Ook op de webpagina Gouda aardgasvrij geeft de Gemeente Gouda uitleg over de verkenningsbuurten. Daar staat onder meer:

"Verkenningsbuurten zijn de buurten in Gouda waarvan we willen bekijken of die over ongeveer 8 jaar als eerste aardgasvrij kunnen worden. Technisch gezien zouden deze buurten al voor 2030 van het aardgas af kunnen. Maar een verkenningsbuurt is nog lang geen aardgasvrije buurt. Sterker nog: er ligt nog niets hierover vast. We zoeken eerst uit wat het gaat kosten en wat er allemaal moet gebeuren. Ook praten we met bewoners. ......

.....

De gemeente heeft een team van experts opdracht gegeven in Gouda uitgebreid onderzoek te doen. Zij bekeken hoe oud of jong woningen zijn, hoe goed de woningen onderhouden zijn en of ze goed of juist slecht geïsoleerd zijn. Ook hebben de experts bekeken hoeveel warmte een hele buurt nodig heeft. En als er toch in toekomst in de straat gegraven wordt voor onderhoud aan de riolering, dan kan je meteen andere kabels en buizen in de grond leggen. Verder zochten ze naar buurten waar groepen bewoners nu al samenwerken. ....."


VERSCHIL TUSSEN VERKENNINGSBURT EN STARTBUURT

Er wordt in de eerste maanden van 2021 nader onderzoek gedaan om een beter beeld te krijgen in welke 1 à 3 delen van de stad het best gestart zou kunnen worden met uitgebreide studies en het opzetten van specifieke overlegsituaties die nodig zijn om een Wijkuitvoeringsplan (verder aangeduid als: WUV) op te kunnen stellen. Zo'n WUV is nodig omdat de gemeenteraad uiteindelijk op basis daarvan moet besluiten of en wanneer precies dat plan concreet tot uitvoering wordt gebracht. Er zijn aan zo'n WUV heel veel consequenties verbonden met niet in de laatste plaats plaats: geld dat nodig is.

Landelijk is bepaald dat de keuze van de startbuurten moet worden vastgelegd in de TransitieVisie Warmte (TVW). (Wat de TVW is staat onder meer uitgelegd op de pagina Uitleg: waar gaat het over?). Die TVW moet vóór 31 december 2021 zijn vastgesteld door de gemeenteraad. Door wat daar allemaal in moet komen wil het college van B&W uiterlijk in mei 2021 een standpunt bepalen over de delen van de stad die volgens dat college in aanmerking komen om startbuurten te worden.


In bovengenoemde Memo aan de gemeenteraad van 08 december 2020 staat het zo vermeld:

"Startbuurten: dit zijn de buurten die in de TVW genoemd worden om verder uitgewerkt te worden in een wijkuitvoeringsplan.

Nadat bij het vaststellen van de eerste TVW startbuurten zijn benoemd, wordt voor elke startbuurt vanaf 2022 samen met de wijk/buurt een wijkuitvoeringsplan opgesteld. Daarna kan worden gestart met uitvoering van de wijkuitvoeringsplannen, wat betekent dat de buurt wordt voorbereid op en klaargemaakt voor de overstap naar een alternatieve vorm van warmte.

.................

De 5 (verkennings)buurten gaan getoetst worden in de stad. Op basis van de input kan eind februari 2021 besloten worden welke van deze buurten mogelijk startbuurt worden.

Participatie bij de keuze van startbuurten (april/mei) wordt samen met het inwonersplatform ENiGH opgepakt. ..................

In maart/april worden de verdere haalbaarheidsstudies en de uitvoeringsstrategie in de Regiegroep besproken.

Voor de planning van de formele vaststellingsprocedure is het van belang om uiterlijk in mei startbuurten (1 à 3) aan te wijzen."


VERWEG EN DICHTBIJ ; LANGZAAM EN SNEL

Mocht de 'Slagenbuurt Plus' definitief worden aangemerkt als startbuurt dan is het in zekere zin dus best nog ver weg te noemen voordat u en wij er heel concreet iets van gaan merken dat ons deel van de stad aardgasvrij gaat worden. Het is echter ook heel dichtbij dat de eerste (voorzichtige) stappen gezet gaan worden. Uiterlijk in 2022 wordt begonnen met het opbouwen van een Wijkuitvoeringsplan voor de startbuurten.

Allerlei benodigde studies en benodigde overleggen zullen veel tijd vergen. Maar dat wil niet zeggen dat er ook steeds veel tijd zal zijn om de verschillende besluitvormings-processen met best wel belangrijke consequenties te doorlopen. Zo komt hierboven bijvoorbeeld tot uiting dat tussen het aanwijzen van de verkenningsbuurten en de keuze door het college van B&W van de startbuurten maar 4 à 5 maanden zit en in die periode zitten ook nog meerdere feestdagen. En ook de beperkingen vanwege 'Corona-maatregelen' hebben een negatieve invloed op de feitelijk beschikbare tijd.

Leden van de Werkgroep Energie uit Achterwillens zijn daarom al druk bezig geweest en blijven dat doen om zich een beeld te vormen van wat op ons als bewoners af kan en zal komen.


BEWONERSBETROKKENHEID

Er zijn al enige tijd mogelijkheden voor bewoners om hun ideeën en mening in te brengen bij de gemeente en de daarvoor werkende adviseurs (en dat niet alleen ambtenaren maar ook ingeschakelde adviesbureaus e.d.). Een aantal leden van de Werkgroep Energie uit Achterwillens maken al enige tijd van die mogelijkheden gebruik.

Daarbij wordt onder meer geprobeerd om te bereiken dat vanuit het totaal van onze wijk een optimale invloed kan worden uitgeoefend op de besluiten die ons als bewoners aangaan. Leden van de Werkgroep spannen zich in om te bereiken dat we als wijkbewoners optimaal informatie beschikbaar krijgen die van belang is om onze belangen als bewoners goed te kunnen behartigen. Voor zover nodig prikkelen we de gemeente en andere betrokkenen om die informatie pro-actief beschikbaar te stellen. Daarnaast verzamelen we als Werkgroep ook zelf informatie. De beschikbare informatie proberen we zowel voor onszelf als voor onze mede-wijkbewoners handzaam te ordenen. Deze website is daar een voorbeeld van.


De Werkgroep Energie uit Achterwillens wil zelf hooguit fungeren als 'kopgroep' binnen de wijk Achterwillens en dus niet als 'de wijkvertegenwoordiging'. De Werkgroep hoopt en zet in op een zo breed mogelijke betrokkenheid van wijkbewoners bij (de echte beslissingen rond) de energietransitie. (Voor de betekenis van energietransitie: zie de pagina Uitleg: waar gaat het over?) Zo nodig worden vanuit de Werkgroep initiatieven genomen met het oogmerk om een grotere bewonersbetrokkenheid te realiseren of stimuleren.


De Gemeente Gouda heeft zich in meerdere situaties uitgesproken over bewonersbetrokkenheid, zowel in het algemeen maar ook als het gaat over de energietransitie.

Op de webpagina Gouda aardgasvrij stelt de Gemeente Gouda onder meer:

"Maar een verkenningsbuurt is nog lang geen aardgasvrije buurt. Sterker nog: er ligt nog niets hierover vast. We zoeken eerst uit wat het gaat kosten en wat er allemaal moet gebeuren. Ook praten we met bewoners. Er zijn 2 bewonersgroepen: ENiGH en Energie Coöperatie Gouda die juist de bewoners willen informeren en helpen met isoleren en energie besparen." (Over ENiGH is informatie opgenomen op de pagina De verhouding tussen de Werkgroep en andere bewonersinitiatieven).

In een ook aan onze Werkgroep bekend gemaakte persverklaring van 08 december 2020 staat:

"Met de bewoners van deze buurten kijken we naar de kansen, mogelijkheden en de obstakels. Daarom organiseren we samen met bewonersplatforms "ENiGH" en "Energie coöperatie Gouda" en andere betrokkenen een intensief inspraaktraject in deze buurten."


Helaas is in de bovenstaande berichtgeving van de Gemeente Gouda voorbij gegaan aan de rol die de Werkgroep Energie uit Achterwillens kan en wil spelen bij het "inspraaktraject" en die ook aan de gemeente kenbaar is gemaakt. De Werkgroep zal zo nodig (en zo mogelijk in samenwerking met ENiGH) eigen initiatieven nemen die erop zijn gericht om te bereiken dat

> de bewoners van Achterwillens goed geïnformeerd en voorbereid kunnen zijn voordat zij formeel worden uitgenodigd om zich uit te spreken over de verkiezing van een deel van de wijk tot verkenningsbuurt en mogelijk tot startbuurt

> er een zodanige manier van "praten met bewoners" wordt gevolgd dat daaruit de mening van 'de verkenningsbuurt' optimaal kan worden opgemaakt.

Daarbij realiseert de Werkgroep zich dat lang niet alle bewoners hun stem laten horen, ook al hebben zij daartoe de mogelijkheid.

Nadat de Werkgroep zich een mening heeft gevormd over hoe zij de invulling van de bewonersbetrokkenheid ziet, wordt dat hier gepubliceerd.