Over ons

Waar Plastic Vrij is een initiatief van Ardine Korevaar en Jesse de Wit. Plastic afval is een mondiaal probleem. Ardine begon daarom met een plastic dieet, dat wil zeggen een maand lang proberen om geen wegwerp plastic te gebruiken, wat natuurlijk vooral over verpakkingen gaat. Ze was verbijsterd hoe moeilijk het is om producten te vinden die niet in plastic verpakt zijn! Het plasticdieet is er een waarbij het heel lastig afvallen is.

Jesse doet en láát veel voor het milieu, heeft altijd plastic zakjes in zijn tas voor als hij onderweg boodschappen gaat doen maar worstelt met de beperkte beschikbaarheid van plasticvrije en veganistische alternatieven; hij heeft minder moeite met duurzame plastic producten, maar wil plastic verpakkingsmateriaal voorkomen. Hij doet in zijn werk 'iets met databases' en zette deze website technisch op.

Wil je helpen? Dat kan allereerst door deze site onder de aandacht te brengen van vrienden en kennissen, of door hem op social media te posten. Daarnaast helpt het ontzettend als je plastic vrije producten doorgeeft zodat onze database groeit. Als je bij een ekoplaza en lidl staat kan je het speciale formulier voor die winkelketen invullen. We hopen dat iedereen op deze site terecht kan om uiteindelijk in alle uithoeken van Nederland plasticvrije producten te vinden.

Daarnaast zijn nog een aantal winkels of plekken waar we veel plasticvrije en vaak ook verpakkingsvrije producten verwachten, maar waar we nog niet langs zijn geweest:

  • Little Plant Propperty, Amsterdam
  • Gimsel, Rotterdam
  • Markthal, Rotterdam - hier horen we graag producten bij specifieke kramen welke plasticvrije producten te vinden zijn.

Heb je andere ideeën om te helpen? Stuur dan een mailtje.


Hoe dan met dat plastic?

Op de site van de Plastic Soup Foundation en bij Greenpeace vind je veel achtergrond informatie over de problemen met plastic. Plastics die zijn gemaakt op basis van fossiele brandstoffen blijken niet af te breken in milieuvriendelijke componenten, maar uiteen te vallen in nanoplastics, microscopisch kleine deeltjes. Deze kunststof nanodeeltjes zijn lichaamsvreemd voor alle levende wezens. Wat de reactie van ons menselijk lichaam is op de nanoplastics is nog grotendeels onbekend. Onder anderen het RIVM doet onderzoek naar de gevolgen voor mens en dier.

De kans dat de nanoplastics een ziekmakende invloed uitoefenen op levende wezens lijkt zeker aanwezig. Dus ondanks de heel handige eigenschappen van aardolie-plastic moeten we toe naar een ecovriendelijk alternatief. En dat kan. Veel producten die nu in plastic verpakt zijn kunnen ook prima verpakkingsvrij verkochte worden, denk aan groenten en fruit, maar ook een snoeischaar of een nagelvijl. Veel plastic verpakkingen kunnen vervangen worden door papier, dat nu al wel goed te recyclen is. Streven naar zero waste is haalbaar verwachten wij.

Er zijn voortvarende ondernemers en onderzoekers bezig met het ontwikkelen en produceren van op suiker en cellulose gebaseerde verpakkingen die helemaal afbreken tot milieuvriendelijke componenten.

Kunnen wij als consument daar nog een rol in spelen? Wij denken van wel.

Ondernemers zijn voor de ontwikkeling en productie afhankelijk van kapitaal, investeerders kijken naar wat de verwachte opbrengst is van het door hen geïnvesteerde geld. Afnemers van bijvoorbeeld verpakkingen, zoals de supermarkt, bepalen de vraag naar nieuwe producten zoals bioafbreekbare verpakkingen.

Deze vraag van supermarkten heeft dus invloed op het aanbod van (en het enthousiasme waarmee investeerders bereid zijn geld beschikbaar te stellen voor) innovatieve verpakkingen.

De consument kan de winkels waar z/hij koopt stimuleren voor biobased en biodegradable verpakkingen te kiezen. Die gaan dan misschien zolang de afvalverwerking nog niet is aangepast, voorlopig nog even de verbrandingsoven in, maar worden in elk geval geen nanoplastics die het hele ecosysteem verzieken. De bioafbreekbare plastics die we nu beschikbaar hebben breken langzaam af en kunnen in de natuur nog steeds een gevaar vormen voor dieren die er aan knabbelen. Dus gooi ze vooral in de afvalbak, nooit in de natuur.

Wij denken: Laat je stem horen! Weiger verpakkingen waar die overbodig zijn, breng een herbruikbaar zakje of tasje mee en vraag vooral om bioafbreekbare verpakkingen waar verpakkingen noodzakelijk zijn.


Waar Plastic Vrij is een privé initiatief, wij hebben geen enkel commercieel belang bij/ via de inhoud van deze site.