VR på biblioteket

Experimentspåret

Ansökan gjordes i december 2019, motiveringen står att läsa här


Inköp

Vi beställde en laptop och VR- paketet Htc Vive pro kit från kommunens leverantör. Även en 360-kamera, Insta360 One X beställdes. Senare beställdes även en selfie stick, nytt minneskort.

Redigering av filmerna kommer att ske i Adobe premiere pro, program och utbildning i detsamma har köpts in.

Förberedelser

Brio-tågvagn förbereds för montering av 360-kamera. Det visar sig i våra tester sen att det här inte är det optimala sättet att filma miljöer på det sättet vi tänkt oss. Vi har provat oss fram med många olika varianter, bland annat med selfie stick, med kameran hängande i ett snöre och med utsågad bana i bottenplattan och en person som sitter under plattan och långsamt för kameran framåt i spåret.

Vår slutsats är att för allra bäst upplevelse av filmen vill vi att man ska komma så nära som möjligt, att man ska se filmen som om man är nere i byn och går runt, inte som med brio-vagnen mer av ett fågelperspektiv då kameran kom för högt upp. Vi kommer således i den skarpa filmningen att använda oss av selfie sticken, vi håller den upp och ner så att linsen kommer riktigt nära "marken". Det ger en riktigt fin känsla, lite varning för sjögång om man gör det för fort. Här finns en kort filmsnutt :)


Klassen kommer att skapa två, eller fler, "världar" i skolan. De kommer att bygga upp tex en by, en gravplats eller något annat som hör tidsperioden till. De har blivit ombedda att lämna ett öppet spår runt om i världen där vi sen ska filma. Man kan kanske göra en stig emellan husen, fram till sjön eller gravplatsen. Vi följer den stigen med kameran och får en väldigt fin upplevelse. Detta testade vi oss fram till vid ett testtillfälle vi hade i början av sommaren på ett av våra närbibliotek. Vi hade turen att på närbiblioteket hitta en uppbyggd miljö som några elever gjort under vårterminen.



Ett första möte med pedagogen

Vårt första möte med pedagogen Bitte Carlsson hade vi den 31/3 2020. Hela skapargruppen, vi är i nuläget 5 personer, begav sig ut till Vejbystrand för ett möte med den pedagog som kommer att vara vår pilot. Klassen kommer att gå i årskurs 3 till hösten och kommer under läsåret 20/21 att läsa om forntiden och Skåne. Vi bestämde tillsammans att det blir forntiden vi gör vårt första projekt om.

Vi pratade om att det är tiden före Vikingatiden alltså går Birka tex bort. Vi planerade tillsammans med Bitte att dela in klassen ( i dagsläget 18 barn) i tre grupper. De kommer att arbeta med att göra lådor till filmningen med 360 kameran i dessa 3 grupperna. Kan bli tex en låda för stenåldern, en för järnåldern och en för bronsåldern men där får pedagog och elever fria händer. Vi kommer att ha uppstart i början av september 2020.

Faller det första projektet väl ut så fortsätter vi eventuellt med samma klass under våren 2021 och gör då samma projektidé fast med Skåneresan som skolor inte längre gör - Ales stenar, Dagshög, Lunds domkyrka, Tykarpsgrottan, Glimminehus och Stenshuvud (ev. Turning Torso för skoj)




Region Skånes nyhetsbrev

I slutet av augusti fick vi mail från Fanny Sundman som jobbar som biblioteksutvecklare på Region Skånes kulturförvaltning. Fanny skrev såhär i sitt mail: Bland annat har jag ansvar för vårt nyhetsbrev som skickas ut två gånger per termin. Nästa nyhetsbrev ska vara klart i slutet av september och jag håller på att leta material till innehållet. Tanken är att vi ska inspirera biblioteksskåne med olika intressanta projekt som pågår, och dit hör ju VR-experimentet! Temat för nästa nyhetsbrev är litteratur- och läsfrämjande och jag tycker det vore så roligt om vi fick in något om ert projekt.

Såklart ville vi vara med på det så här kommer Fannys frågor och våra svar:

Berätta om hur det går! Var i processen befinner ni er?
Det går bra, vi har just haft uppstart med klassen! Vi funderade en hel del under våren över vilka möjligheter som finns och vi landade i ett tema som vi tycker är bra. Vi bestämde oss för att göra ett projekt om Sveriges forntid i samarbete med klass 3b på Magnarps skola i Vejbystrand.

Vid uppstarten presenterade vi det här projektet för barnen och alla fick prova VR. Vi valde att visa dem Ales stenar i Google earth dels för att vi ville att de skulle få se en svensk fornlämning och få lite inspiration därifrån och dels för att Ales stenar är en så mäktig plats som gör sig väldigt fint i VR.

På vilka sätt kombinerar ni VR med litterärt berättande och skapande?
Efter uppstarten ska klassen arbeta med forntiden i skolan, läsa de böcker om forntiden vi har tagit fram till dem och sen skapa en forntidsvärld i olika material såsom sten, trä, sand, lera och så vidare. Arbetet kommer delvis att ske i slöjden. Världen byggs upp på en platta som passar i en odlingslåda/pallkrage. Läraren har fått instruktioner om att lämna plats, som tex en stig genom byn, där vi ska filma med 360-kameran. Filmen måste sen redigeras och när det är klart bjuder vi in klassen till biblioteket igen och låter alla barn uppleva världen de själva skapat i VR.

Hur får ni idéer och inspiration till projektet?
Idéer och inspiration har vi fått bland annat genom studiebesök på andra bibliotek (Vellinge och Malmö). När vi sen började utforska VR utrustningen hittade vi snabbt Google earth och där såg vi genast potential till flera projekt till exempel då att arbeta med forntiden och våra fornlämningar. Vi har gjort en hel del omvärldsbevakning, vi har tittat på vilka skolämnen som skulle kunna lämpa sig och identifierat svenska, historia, naturkunskap, man skulle kunna göra projekt med VR om rymden eller havet. Ingen av oss hade några som helst erfarenheter av VR sen tidigare så vi har fått börja från början.

Vilka utmaningar har ni stött på?
Inköpet av utrustningen var lite utmanande, att hitta en dator som hade tillräcklig kapacitet, en bärbar eller en stationär, vilken VR-utrustning vi skulle välja och kablar! Vi fick problem med kopplingen mellan dator och VR-utrustningen och innan vi hittade rätt kabel var det lite jobbigt. Kameran har vi inte helt koll på än och vi har fått köra mycket trial and error. Framförallt har vi haft svårt att hitta tid tillsammans för att sen kunna lösa de olika utmaningarna.

Vad har varit roligast?
Pillandet! När vi har provat att filma på olika sätt för att bestämma vilken variant som blir bäst, då har vi haft roligt tillsammans. Och naturligtvis uppstarten med klassen, så spännande och alla var så taggade!

Vilka tips och råd skulle ni vilja skicka med till andra bibliotek som vill prova att arbeta med VR i sin läsfrämjande verksamhet?
Åk på många studiebesök, gör det ni tycker är roligt, testa mycket har inte för stora prestationskrav. Berätta för kollegor vad ni håller på med så att de inte tror att ni bara leker. Gör en projektplan men var inte rädda för att ombestämma, våga misslyckas!

Ni nämnder i er ansökan att ni ska upprätta en projektsida där kollegor i regionen kan följa projektet, finns den ännu?
Ja, den finns här :)



Uppstarten den 7/9 2020

Uppstart med klassen hade vi måndagen den 7 september 2020 på Vejbystrands biliotek. På bilderna syns Susanne som presenterar projektet för klassen och ett av barnen när han sitter i båten, med VR headsetet på, och tittar på Ales stenar.

VR-projektet ht 2020.pptx

Vi hade förberett en power point presentation som vi visade för klassen och vi visade dem en liten presentation av tre olika fornlämningar i Sverige. Luttra gånggrift från stenåldern, Tanums hällristningar från bronsåldern och Ales stenar från järnåldern, den finns här nedan. Tyvärr gick det inte att importera den här presentationen till Google earth VR så vi fick nöja oss med att visa barnen Ales stenar.