Natuurwerkdag in Flinke Ven

Dit jaar was de 21e editie van de Natuurwerkdag op vrijdag 5 én zaterdag 6 november. In heel Nederland deden 14.470 deelnemers mee aan meer dan 520 mooie natuurklussen.

En dat gebeurde ook in Flinke Ven waar 9 vrijwilligers de hele zaterdag in het groen 'ploeterden'.

Lees hier verder

Gedeputeerde Geert Gabriëls op werkbezoek in Flinke Ven

Op 2 november bezocht gedeputeerde de heer Gabriels, portefeuille natuur, milieu en erfgoed, van de Provincie Limburg het Flinke Ven. Het werkbezoek van de heer Gabriëls, op uitnodiging van Stichting Voedselbos Roerdalen, kenmerkte zich als een informerende bijeenkomst in een open en plezierige sfeer. Gedeeld werden de zienswijzen over het provinciebeleid en de toekomstige ontwikkelingen in Flinke Ven.

Lees hier het nieuwsbericht.

Leerlingen van het Yuverta Roermond voeren nulmeting uit in Flinke Ven

Elf scholieren van het Yuverta Roermond, bezig in hun laatste jaar van de MBO Opleiding Natuur, Water en Recreatie, voerden in de maand oktober een nulmeting uit in het Flinke Ven. De opdracht om een nulmeting uit te voeren heeft niet alleen een belangrijk educatieve doelstelling, maar staat ook in verband met het gegeven dat Flinke Ven door de provincie is aangewezen als Nieuwe Natuur, waar bij landbouwgrond wordt omgevormd naar natuurgebied.

Lees hier verder

Van vogelmuur tot dakbos; wat is natuurinclusief bouwen?

Niet alleen bouwen voor de mens, maar tegelijkertijd ook ruimte bieden voor planten en dieren, daar draait het om bij natuurinclusief bouwen. Groene daken zijn daar een voorbeeld van, maar ook het ophangen of inbouwen van nestkasten voor vogels en verblijfruimtes voor vleermuizen. Natuurinclusieve gebouwen kunnen alle vormen aannemen.

Lees hier het artikel

Uit: De Limburger – 14 oktober 2021

Miljoenen voor nieuwe natuur aan andere zaken besteed

Het vorige provinciebestuur gaf enkele tientallen miljoenen euro’s bestemd voor nieuwe natuur in Limburg uit aan andere zaken. Die informatie werd aan Provinciale Staten onthouden. Doordat het geld anders werd besteed, kan waarschijnlijk veel minder natuur worden aangelegd dan eerder met het Rijk was afgesproken.

Dat de natuurafspraken met het Rijk bij lange na niet nagekomen konden worden, was reeds in 2019 bekend bij het vorige college van Gedeputeerde Staten. Het college besloot destijds echter om op de GS-nota daarover het stempel vertrouwelijk te plakken. Daardoor hebben Provinciale Staten daar toen geen kennis van kunnen nemen. Het huidige college heeft die bewuste nota nu alsnog openbaar gemaakt. Dat stuk is bijgevoegd bij antwoorden op Statenvragen die de Partij voor de Dieren (PvdD) over de natuuropgave van de provincie heeft gesteld.

Openbaar

Gedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks/Natuur) stelt desgevraagd dat het college de nota openbaar heeft gemaakt om de Staten te informeren met het oog op een actualisering van het natuurbeleid. Daarover wil het college begin komend jaar in gesprek met Provinciale Staten. Daarbij komt dan onder meer de vraag aan de orde hoeveel hectare natuur in Limburg nog aangelegd moet worden voor 2027 om aan de afspraken met het Rijk te voldoen, hoeveel dat kost en of de Staten daar zo mogelijk extra geld voor willen uittrekken of niet. Ook de vraag of natuur die er komt als compensatie voor nieuwe projecten afgetrokken mag worden van die natuuropgave komt dan aan bod. De PvdD, die er vragen over stelde, vindt in ieder geval van niet. Die beschouwt dat als een sigaar uit eigen doos.

Het vorige college schatte blijkens de destijds vertrouwelijk gemaakte GS-nota in dat er waarschijnlijk ruim 300 hectare nieuwe natuur minder aangelegd kon worden dan was afgesproken met het Rijk. De afspraken met het Rijk werden gezien als een inspanningsverplichting. Gebrek aan financiële middelen, onder meer door gestegen grondprijzen, werden daarbij genoemd als oorzaak. Daarnaast meldt het stuk ook dat er behalve voor nieuwe natuur ook aandacht moest zijn voor onder meer behoud van bestaande natuur.

Geld

Uit de antwoorden van het huidige college wordt aangegeven dat meespeelde dat er destijds geld voor nieuwe natuur aan andere zaken werd uitgegeven. Uit recente stukken van de provincie blijkt dat het daarbij om een bedrag van een kleine 28 miljoen euro ging. Dat geld werd onder meer besteed aan agrarische natuurbeheer, subsidie voor plattelandsontwikkeling en nationale parken. Bij de aanleg van nieuwe natuur wordt, inclusief grondaankoop, uitgegaan van zo’n 70.000 euro per hectare. Als het nog, zoals in 2019 werd verwacht, om 314 hectare aan nieuwe natuur zou gaan die nog moet worden aangelegd, dan is daar een bedrag van een kleine 22 miljoen euro mee gemoeid.

De natuur is het kind van de rekening geworden, vindt Wilfred Alblas, directeur-bestuurder van stichting Het Limburgs Landschap. Hij vindt dat het nu zaak is dat GS en Provinciale Staten extra middelen vinden om de eerdere natuurafspraken na te komen, zodat het natuurnetwerk volledig en op tijd kan worden gerealiseerd. Hubert Mackus, de vorige gedeputeerde natuur verwijst voor een reactie door naar het zittende college.

Toekomstperspectief Flinke Ven beschreven

Stichting Voedselbos Roerdalen stelt zich ten doel het ontwikkelen en het beheer van het voedselbos én het bevorderen van biodiversiteit en de natuurwaarden van Flinke Ven. Beide doelstellingen zijn nauw met elkaar verbonden.

Flinke Ven heeft de natuur nodig en de natuur heeft Flinke Ven nodig

In het toekomstperspectief voor Flinke Ven (± 100 ha.) worden de noodzaak en mogelijkheden van de terugkeer van een natuurlijk Flinke Ven met vennen, graslanden en bossage's op basis van bestaande onderzoeken en documenten onderbouwd.

Het document 'Flinke Ven anno 2027" is als pdf-document op vraag verkrijgbaar via: flinkeven.meinweg@gmail.com en beschikbaar op deze website via het hoofdmenu: Flinke Ven anno 2027.

De Omwentelaars

De Omwentelaars is een beweging voor iedereen die zich inzet en/of wil werken aan een mooiere, groenere en duurzamere toekomst. We willen graag verschil maken op een positieve wijze. Of het nu grote of kleine stappen zijn maakt niet uit. Mensen sluiten zich aan als Omwentelaar om zich te laten inspireren en/of een inspiratiebron te zijn voor een ander. Alleen ga je sneller en samen kom je verder! We vergroten op deze manier de impact.

Samen voor Biodiversiteit

Op tal van plekken in Nederland wordt gewerkt aan biodiversiteitsherstel. Dit overzicht toont de kaart van mooie projecten om elkaar te inspireren en van elkaar te leren.

Stichting Voedselbos Roerdalen heeft zich als project aangemeld bij het Deltaplan Biodiversiteitherstel

Twee stuwen tegen verdroging in het Flinke Ven

Om verdroging tegen te gaan plaatst Waterschap Limburg her en der stuwen .Meer en langer water in het gebied te houden is waarom het gaat.

Begin mei (2021) zijn in Flinke Ven langs de Venhofweg twee stuwen (2021) geplaatst. Aan iedere zijde van de weg een. Naar verwachting wordt er in de buurt van het bijenhotel nog een stuw geplaatst.

Flinke Ven dient als waterleverancier voor de achterliggende Turfkoelen. De Turfkoelen, beheerd door Limburgs Landschap, is een ven omringd door moerasbos.(https://www.limburgs-landschap.nl/natuurgebied/turfkoelen/).

Hoe een libel uitsluipt

Het Flinke Ven is een van de weinige plekken in Nederland waar de Gewone Bronlibel (Cordulegaster boltonii) voorkomt en zich voortplant.

De soort komt in Nederland bijna uitsluitend voor in Midden Limburg in het stroomgebied van de Boschbeek en Venbeek. Uit Echt, Roermond en Oostelijk Noord-Brabant, Bakel en Bergeijk komen/kwamen eerder ook individuele meldingen.

De eitjes worden worden door het vrouwtje in de vlucht op een spectaculaire manier afgezet. Het achterlijf wordt recht naar beneden gehouden en met snelle op- en neergaande vliegbewegingen legt ze steeds enkele eitjes in een helder bronbeekstroompje.

De Gewone Bronlibel is de grootste libel van Nederland.

Op bijgaande foto’s zie je hoe een Gewone Bronlibel van het Flinke Ven zich in diverse stadia uit de cocon werkt. ‘Uitsluipen’ heet dat in vaktaal.

De foto’s van deze bijzondere gebeurtenis zijn halverwege mei (2021) gemaakt.

Bron: Ap Woudstra – appiewoudstra@gmail.com

Stadslandbouw

Een wijk vol met eetbare planten en bomen, het klinkt als een droom. Toch is dit binnenkort de realiteit in de Utrechtse wijk Rijnvliet. In de wijk wordt 15 hectare openbare ruimte als voedselbos ingericht. Een voedselbos van dit formaat in een woonwijk is uniek in Europa!

De woonwijk zal worden ingericht volgens de principes van een stedelijk voedselbos. Deze vorm van stadslandbouw zorgt voor een aantrekkelijke leefomgeving, voor mens en dier.

Klik op de afbeelding en om naar de website te gaan

In RETURN TO EDEN bezoekt een onafhankelijk filmer wereldwijd inspirerende mensen die zich aanpassen aan het veranderende klimaat i.p.v. reguleren. Hij legt hierin tevens de flinterdunne lijn tussen zorg, controleren en manipuleren bloot.

Een globale kijk op omgaan met verdroging in landbouw.