Flinke Ven anno 2027.

Een pleidooi voor de herindeling van Flinke Ven, de sluitende schakel tussen Meinweg en Roerdal, die bijdraagt aan de kwaliteit en diversiteit van het landschappelijk karakter van de streek.

Flinke Ven anno 2027


Een kwestie van willen weten en doen realiseren

Het navolgend betoog is geen pleidooi voor de toekomst van Flinke Ven als enkel en alleen natuurgebied. Het is ook geen pleidooi voor of tegen agrarische bedrijven en/of andere belanghebbenden.

Het Flinke Ven, als sluitende schakel ‘nieuwe natuur’ tussen Meinweg en Roerdal, draagt bij aan de kwaliteit en diversiteit van het landschappelijke karakter van de streek.

U leest over de ontstaansgeschiedenis en drijfveren voor opwaardering van Flinke Ven, waarbij gebruik gemaakt wordt van diverse bronnen, zoals rapportages, beleidsnotities, onderzoek en websites.

Daarmee krijgt u een inkijkje in de mogelijkheden die (her)inrichting van Flinke Ven biedt voor mens en natuur.

Met gezond verstand, nieuwsgierigheid en zoeken naar verbanden wordt zichtbaar dat Flinke Ven toe is aan een wezenlijke verbeterstap die, op lokaal niveau, over kwaliteit van (alle) leven gaat.

Het is nu een kwestie van willen weten en doen realiseren.


Locatie

Het Flinke Ven ligt ten noordoosten van de Keulsebaan en grenst aan Nationaalpark De Meinweg. Van kruispunt Keulsebaan/Meinweg tot aan kruispunt Keulsebaan/Hooibaan beslaat Flinke Ven ruim 100 hectare akkerbouwland en weiden voor melkvee met her en der percelen waar de natuur zich mag uitleven.

Historisch landschap (toen de Keulsebaan nog niet bestond)

Rond 1840 vormden de Meinweg en de Melickerheide nog een uitgestrekt en aaneengesloten heidegebied, met verspreide boomgroei. In de dalen van de Boschbeek en de Rode beek ontbrak het bos eveneens. Aan de voet van de terrasrand stroomde de Boschbeek en vanaf de Duitse grens tot bij Koezoep

door drassige kwelmoerassen en vennen waarvan het Flinke Ven de grootste was. Het smalle, tamelijk diep ingesneden Roerdal kenmerkte zich door hooiland en weiden met verspreide boomgroei, afgewisseld met meanders en hier en daar wat broekbos.

Bron: PROVINCIE LIMBURG, 1998: Monitoringsrapport Turfkoelen - Eindversie 1.1 (wur.nl)

Sluitende Schakel

De Keulsebaan even wegdenkend… Vanuit Nationaalpark de Meinweg sluit Flinke Ven rechtstreeks aan op de Turfkoelen en het Herkenbosscher Broek, het begin van de uiterwaarden van het Roerdal.

Flinke Ven is de natuurlijke schakel tussen hoge zandgronden van de Meinweg en het lager gelegen Roerdal. Alleen hier is er een directe verbinding. Het Flinke Ven dient, conform het geschetste streefbeeld in het Hoofdrapport Natura2000-plan Roerdal, zijn natuurlijke rol als verbinder voor flora en fauna tussen de twee Natura2000 gebieden te (her-)krijgen.

In de documenten wordt Flinke Ven getypeerd als corridor en als verbindingsgebied. Deze typeringen zijn niet volledig. Immers Flinke Ven is met ruim 100 hectare oppervlakte ook een verblijfgebied voor allerlei bijzondere dieren en planten. Daarover vindt u op de andere pagina's van deze website meer informatie.

Daarom is sluitende schakel een betere naam.