Elvira Madigan

Elvira Madigan og Sixten Sparre

I Nørreskoven finder man det sidste opholdssted for et par, som senere blev meget kendt, fordi de endte deres liv på Tåsinge efter et dramatisk og ulykkeligt kærlighedsforhold. Deres livshistorie er senere blevet beskrevet og filmatiseret. Og nu også dramatiseret som lydvandring via appen Useeum. Her kan man følge deres sidste dage på Tåsinge. De døde i 1889 for egen hånd på dette sted i Nørreskoven. Hun blev 21 år og han blev 34 år. 

Besøg også den omfattende udstilling om historien på Taasinge Museum, Kirkebakken 2, Bregninge og se mere på taasinge-museum.dk

"Lydvandring" i Nørreskoven

Du kan gå på en lydvandring via appen Useeum og her opleve dramatiseringen af parrets sidste færden i Nørreskoven. Start din vandring ved P pladsen syd for Valdemars Slot med at scanne QR koden her eller på plakaten ved toiletbygningen. 

Elvira og Sixtens færden på Tåsinge i 1889

Elvira Sixten folder - Billeder.pdf
Elvira og Sixtens historie og rute.pdf

Her indsat to beskrivelser af dramaet og om parrets mulige færden de sidste dage af deres liv på Tåsinge.

Den første beskrivelse kan fås som print i Turistinformationen i Storms Hjørne, Troense

Skillingeviser og digte.pdf

Skillingeviser og digte om Elvira og Sixten

Kilder til beskrivelsen af dramaet:

Siderne supplerer med beskrivelse af deres familier og hændelsesforløbet. Der er enkelte fejl og usikkerhed på tidspunktet for observationerne af parret, men ellers er det en lødig opsamling.

Fortællingen forsøger at dokumentere den romantiske tilgang til dramaet. Det er fortællingen om de to elskende, der ikke kunne få hinanden. Med Anders Enevigs dokumentation må vi sige, at det mere er fiktion end fakta

Anders Enevig bringer alle datidens avisartikler, ligsynsrapporten, skifterapporter, brevveksling og Pastor  Schousboes prædiken ved parrets begravelse. Han går klart i rette med Poul Erik Møllers romantiske historie, som han i bedste fald omtaler som en god roman. 

Klas Grönqvist tager titler fra et digt, som man finder i lommen på Elvira ved ligsynet og giver hende skudsmålet, at hun kunne have udviklet hendes poetisk side. Han forsøger også igennem bogen at argumentere for, at Sixten Sparre var ensidig manisk med en høj vurdering af egen værd og muligheder. Klas Grönqvist finder også en norsk bog fra samtiden frem. Den hedder Bohemia og fortæller om en excentrisk kunstner i Kristiania, der vælger at begå fælles selvmord med en prostitueret. Han argumentere for, at Sixten kan have læst den og ladet sig inspirere af den. 

Klas Grönqvist har offentliggjort sin side om Elvira Madigan på hendes 152 års fødselsdag den 4. december 2019: elviramadigan.se - Den er fyldt med mange interessante detaljer.

Kathinka Lindhe er oldebarn til Sixten Sparre. Hun fortæller historien ud fra familiens slægtsforskning og lægger som fiktive elementer ind, hvad hendes oldemor, den forladte Luitgard Sparre kan have tænkt undervejs. Kathinkas endelige konklusion er den, at Sixten planlagde det hele, så han kunne få et flot eftermæle. Det skulle blot være en smuk kvinde, han skulle dø sammen med. Han var ved sin død stærkt forgældet. Han havde klatgæld mange steder. Kathinka opgør han gæld i nutidskroner til over 800.000 kr. En erkendelse af fallitten ville have ramt ham hårdt. Nu blev det den forladte hustru, der måtte føle sig mærket. Hun nægtede senere, at han havde eksisteret.

Kathinka Lindhe udkom i efteråret 2020 med bogen: "Vacker var han, utav börd, Sixten Sparre mannen som mördade Elvira Madigan". Den ventes udgivet på dansk i efteråret 2021 og det skal ikke undre, hvis hun har flere bøger på vej. - Se mere på kathinkalindhe.se