Professor Chronos

en de

Grote-Problemen-Monsters

Prof. Chronos en de Grote Problemen Monsters is een transmediaal project voor kinderen, waarbij ik gebruik maak van een interactieve 3D wereld om kinderen op een creatieve manier bezig te laten zijn met wereldproblemen. Dit werk komt voort uit mijn onderzoeksvraag: hoe laat je kinderen op een kritische manier naar de wereld kijken en hoe betrek je ze vervolgens bij het ontwerpen van oplossingen? Mijn doel is kinderen op spelende wijze te betrekken in een multidisciplinair verhaal. De basis is een platvorm, waar introductievideo’s, opdrachten, achtergrond info en uploadtools te vinden zijn. Ik gebruik verschillende soorten media door elkaar, dit benadrukt de gelaagdheid van de wereld. Mijn afstudeerwerk bevind zich op de rand van performance, film, games en interactie.

Hallo! Ik ben professor Chronos en hierbij presenteer ik met trots mijn allerbelangrijkste uitvinding ooit: de Toekomst Simulator. Het is een soort tijdmachine, maar het laat meer een virtuele voorspelling van de toekomst zien. Één van de coolste dingen van de Toekomst Simulator, is dat de ‘brandstof’ verbeeldingskracht is.Hij werkt dus door het invoeren van fantaziën en verzinsels! Door creaties in te scannen met de SuperScannerX3000 kan hij fantastische werelden creeëren.

Ik heb laatst een heel klein foutje gemaakt… en nu zit ik vast in een simulatie. Ik dacht eerst dat het hier helemaal leeg was, maar het blijkt dat, door een fout in mijn code, er monster worden gesimuleerd, die elk een Groot Probleem in de echte wereld representeren. Zolang die hier ronddwalen kan ik nooit naar huis!

Gelukkig heb ik contact met m’n nichtje Juno. Zij is superslim en weet goed de weg in mijn lab. Juno heeft de hulp van kinderen heeft ingeschakeld. Zij kunnen als geen ander, slimme, gekke, nieuwe oplossingen verzinnen, bouwen en frustelen. De door kinderen gemaakte prototypes scant Juno in met de SuperScanner X3000 en objecten die hier uit voort komen, vullen de leegte van deze vreemde simulatie. Zo kan ik de modellen gebruiken om de Grote Problemen Monsters te verslaan. Zo proberen we met z’n alle mij uit deze wereld te helpen!

Hoe kan je kinderen stimuleren om na te denken over de wereld en ze laten meedenken over oplossing voor problemen die spelen?

Dat was de vraag waarmee ik dit project begon.


Bij Professor chronos en de grote problemen monsters worden kinderen uitgedaagd creatief om te gaan met globale wereld problemen. Na wat onderzoek gedaan te hebben ben ik erachter gekomen dat de meeste lespaketten die gaan over “”het redden van de wereld”, vrij saai zijn. Het word gepresenteerd als een nobel doel. Maar het redden van de wereld is veel cooler dan dat, toch? In dit project worden de kinderen de helden. Hun creaties en ideeen en fantasien komen tot leven. Ze kunnen monsters bevechten en dit terwijl ze veel leren over de wereld om hun heen en hoe zij een deel van de oplossing kunnen zijn.

Professor Chronos en de grote problemen monsters is inzetbaar op veel verschillende manieren maar heb nu ervoor gekozen het als lespakket neer te zetten. Zo kan het, verdeelt over meerdere weken worden als educatief programma in een schoolklas.

Het mobile lab dient als een tool voor zowel leerling als leerkracht om op een interactieve manier dit avontuur aan te gaan. Door middel van vooraf opgenomen filmpjes en ingeplande live video contact momenten met professor Chronos en Juno word het verhaal verteld.

De werkbladen geven de leerlingen een leidraad om onderzoek te doen over het probleem in het echte en hun eigen leven. Ze geven verdieping in de behandelde thema’s en verduidelijken de opdracht. Feitjes over de simulatie en feitjes over de echte wereld word een duidelijk onderscheid in gemaakt.De werkbladen

Story

Professor Chronos is een wetenschapper die zich bezig houdt met het grootste geheim van de wetenschap: de voorspelling van de toekomst. Maar in tegenstelling tot een metreoloog, wil hij de toekomst écht aan mensen laten zien. Wat nou, als mensen echt kunnen zien hoe hun keuzes invloed hebben op de wereld? Kunnen we dan betere beslissingen nemen? Gaan we voor windmolens, of toch zonnepanelen?

Samen met zijn nichtje Juno, een slimme student met een grote liefde voor robots, glitters en techniek, is prof. Chronos bezig geweest met het verwezenlijken van zijn droom.


Na jarenlang onderzoek is daar de grote doorbraak: DE TOEKOMST SIMULATOR. Dit is een machine die zoveel mogelijk data verzamelt en vervolgens door een groot aantal moeilijke berekeningen uit te voeren, een toekomstbeeld genereert. Een wereld waar je echt doorheen kan lopen. Onderzoek naar wat de toekomst zou kunnen zijn, wordt mogelijk gemaakt door een andere uitvinding: de xScanner3000. Dit speciale apparaat kan objecten uit de echte wereld inscannen en direct simuleren. Deze digitale wereld biedt de mensheid de tool die nodig is om de echte wereld nog beter te maken.

Maar tijdens de grote presentatie van de Toekomst Simulator gaat er iets gigantisch mis. Professor Chronos heeft een foute berekening gemaakt waardoor de simulator op hol slaat. Een plotselinge tijdschok later zit Chronos vast in een lege simulatie. Een vreemde plek waar alle mogelijke dingen mogelijk kunnen gebeuren! Digitale, fysieke en virtuele werelden vermengen zich met elkaar, en Chronos staat er midden in. Hij zal zijn Toekomst Simulator weer moeten repareren om naar huis te kunnen. Gelukkig krijgt hij contact met Juno. Zij kan hem vanuit de ‘Echte Wereld’ bijstaan.


Na uitgebreid onderzoek, ofwel een snelle blik uit het raam van de simulator, blijkt dat de wereld niet leeg is. Nee, deze simulatie is het thuis van vele monsters, met hun eigen krachten en zwaktes. Na nog grondiger onderzoek, beseffen Chronos en Juno dat de Grote Problemen uit de ‘echte wereld’ zijn omgevormd tot deze wezens. De simulatie maakt dus van abstracte concepten, concrete, levensechte monsters.


LIVE JAM-SESSIES

Tijdens deze grandioze openbaarmaking staat creatie centraal. Ook jij kan helpen, meer dan je smartphone (en pen+papier) heb je niet nodig! Hoe dit allemaal in zijn werk gaat, kun je hier beleven...

In deze anderhalf uur nemen we een kijkje in het, vaak chaotische, maakproces van professor Chronos en Juno. Samen zullen zij een demonstratie geven van de nieuwste uitvinding van de professor. Door middel van meerdere media te combineren, mixen, vervormen en af te breken gaan ze de uitdaging aan om een de grenzen van het multimediale op te zoeken. Film, stop motion, games, muziek, geluidseffecten, projection mapping, 3D objecten en nog veel meer komt voorbij. Door middel van geavanceerde tools en scripts, banen ze zich een weg door multimedia land en de live productie en vastlegging hiervan.

Vragen als:

- Kan je live een stop motion film maken?

- Hoe maak je van een geluid een 3D object?

- Hoe kan publiek inbreken in het proces van een maker?

blijven onbeantwoord.

Wat we beloven is een speels fragment live proces waarin we de fun van experimenteren en creëren te laten zien.

De uiteindelijke poster. 5e versie. 16 uur voor de stream. Het bleek niet duidelijk te zijn dat het om een stream ging.#CommunicerenKunJeLeren