KArtoita nykytila

Kehittämistyö kannattaa aloittaa ottamalla kokonaisuus haltuun. Virkistysrakenteista kerätty tieto helpottaa ylläpitoa sekä korjaustarpeiden ennakointia. Kokonaisuuden hallinta antaa myös mahdollisuudet kartoittaa sitä, riittävätkö resurssit kaikkien erillisten kohteiden ylläpitoon riittävällä tasolla.Mikäli tietoja ei ole aiemmin koottu, tämä on tärkeää tehdä kartoittamisen yhteydessä. 

Kunnassa tulee kartoittaa nykyiset virkistyskohteet ja niiden käyttö, sopimukset, eri toimijoiden roolit, virkistykseen kytkeytyvät palvelut sekä kustannukset ja resurssit.

Vinkki! Valonia on toteuttanut kunnille suunnittelupohjan kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmien työstämisen tueksi. Materiaaliin sisältyvää Excel-pohjaa voi vapaasti muokata myös virkistysrakenteiden kehittämiseen.

Suunnitelmat ja strategiat

Mitä suunnitelmia, strategioita ja kaavoitusta virkistyskäyttöön liittyy?

Suunnitelmatieto: kunta- ja maakuntakaavat, muut suunnitelmat

Mitä toteutuneita ja mitä toteutumattomia virkistyskäyttöön ja luontomatkailuun liittyen?

Kytkeytyminen laajempaan kokonaisuuteen

Maakuntakaavan ulkoilureittiverkosto sekä retkeilyn, matkailun ja virkistyksen kehittämisen kohdealueet

Olemassa olevat reitistökokonaisuudet

Esimerkkejä kokonaisuuksista:

Kunnan strategiat ja kehittämissuunnitelmat

Olemassa olevat virkistyskäytön strategiat ja ohjelmat, kehittämissuunnitelmat

Virkistykseen kytkeytyvien toimialojen strategiat ja ohjelmat

Muut vaikuttavat strategiat ja ohjelmat, mm.

Vastuiden määrittely ja toimijat

Virkistys- ja luontomatkailun kehittäminen kunnassa vaatii sekä kokonaisvaltaista että yksityiskohtaista asioiden huomiointia ja hallinnointia. Vastuunjaon määrittäminen helpottaa ja nopeuttaa kunnossapitoa, puutteiden korjauksia ja tiedottamista, sekä lisää luottamusta ja sitoutumista. Selkeä vastuunjako usein myös vähentää työmäärää, kun tekijä on jo ennalta päätetty.

On tärkeää tunnistaa ja kirjata ylös sekä kunnan sisäiset että keskeisten sidosryhmien vastuut ja roolit.

Reittien ja kohteiden perus- ja sijaintitiedot

Kerää virkistyskohteiden ja reittien perus- ja sijaintitiedot yhteen paikkaan, esim. Virma, Lipas tai kunnan käytössä oleva järjestelmä. 

Tarkista tietojen ajantasaisuus ja lisää puuttuvat tiedot! Muista myös tietojen säännöllinen päivittäminen.

Kerää reiteistä ja kohteista ainakin nämä tiedot 

Virkistystietojen digitaalinen hallinta ja ylläpito

Virkistystietojen saattaminen digitaaliseksi on hyödyllistä maankäytön suunnittelun ja virkistyskohteiden hoidon ja huollon kannalta. Erityisen tärkeää se on kohteiden löydettävyyden ja näkyvyyden kannalta ja mahdollistaa ajantasaisen ja kaikkien hyödynnettävissä olevan tiedon. Kunnan virkistys- ja luontomatkailun kehittämisessä kannattaa hyödyntää digitaalisia tietojärjestelmiä niin palautteen keräämisessä, kuin karttojen ja muiden aineistojen päivittämisessä kuin seurannassakin.

Tietojen ylläpito

Kunnan omat järjestelmät kartta-aineistojen ylläpitoon ja/tai esim. Virma, Lipas, Lounaistiedon karttapalvelu 

Tietojen digitaalinen hallinta yksinkertaistaa tietojen päivittämistä ja seurantaa sekä niiden jakamista käyttäjille (Lue lisää: Viestinnän keinot ja kanavat / Verkkosivut)

Vinkki: Ota Virma käyttöön! 

Virma on Varsinais-Suomen liiton ylläpitämä kaikille ilmainen karttapalvelu, josta löytyy varsinaissuomalaisia luontokohteita, -reittejä ja -palveluita koko maakunnan alueelta. Kannustamme kuntia, yhdistyksiä ja matkailupalveluita tuottavia yrityksiä täydentämään karttapalvelua laadun takaamiseksi – tästä hyötyvät kaikki!

Reitin ylläpitäjät ja kunnan rooli

Kunnan rooli voi olla moninainen. Kunta voi olla reitin ylläpitäjänä yksityismaalla tai vuokrata omia maitaan yhdistyksille tai yrityksille, jotka toimivat ylläpitäjinä ja kohteiden vastuutahoina.

Sopimukset

Kunnalla voi olla reitteihin ja virkistyskohteisiin liittyviä sopimuksia maanomistajien ja reittien ylläpitäjien kanssa:

Kerää ainakin nämä tiedot: 

Resurssit ja budjetti

Resurssien ja budjetoinnin osalta kannattaa huomioida sekä henkilöresurssit että taloudelliset resurssit.

Yhteistyö ja vuorovaikutus

Kokonaisuuden hahmottaminen ja kehittäminen helpottaa käytettävyyttä ja viestintää.