Suunnittelu ja kehittäminen

Kun nykytilanne on kartoitettu, hahmotellaan ja suunnitellaan raamit, mihin pyritään ja miten kehitystyötä resursoidaan ja budjetoidaan lyhyellä ja pidemmällä tähtäimellä.

Kehittämisen suunnittelu kannattaa pohjata nykytilakartoituksessa koottuihin tietoihin.

Suunnitelmille kannattaa pyrkiä hakemaan poliittisessa päätöksenteossa vahvistettu mandaatti (virkistyskäytön strategia/toimenpidesuunnitelma), jotta resursoinnille ja pitkän aikavälin suunnittelulle on vahva pohja.

Visio ja toimenpidesuunnitelma 

Visio pitkän aikavälin tavoitteet

Visiolla tarkoitetaan näkemystä siitä, mihin kehittämistyöllä tähdätään. Pitkän aikavälin tavoitteille kannattaa määritellä aikataulu, ja tavoitteiden toteuttamista tukeva tarkempi toimintasuunnitelma.

Tavoitteiden määrittely kannattaa pohjata nykytilan kartoituksessa kerättyyn tietoon ja arvioida samalla, minkälaista lisätietoa kaivataan.

Konkreettinen tavoite voi olla, että virkistyskäytölle laaditaan virallinen poliittisesti hyväksytty toimenpidesuunnitelma tai strategia, mikäli nykytilan kartoituksessa ton todettu, että tällaista ei vielä ole. 

Kansallinen luonnon virkistyskäytön strategia 2030 : Valtioneuvoston periaatepäätös

Kansallinen luonnon virkistyskäytön strategia 2030 : Valtioneuvoston periaatepäätös toimii hyvänä taustoituksena kuntatason vision ja tavoitteiden laatimiselle.

Strategian visiossa määritellään, että vuoteen 2030 mennessä ”Luonnon virkistyskäytön edistämiseen on panostettu kansallisena menestystekijänä. Lähiluonto on noussut arvoonsa päätöksenteossa. Yhä useampi on löytänyt itselleen sopivan tavan liikkua ja olla luonnossa. Väestön terveys ja hyvinvointi ovat parantuneet.”

Visiossa kehittämiskohteiksi on määritelty

Toimenpidesuunnitelma – lyhyen aikavälin toimet

Perusteellinen nykytilan kartoitus toimii pohjana tulevien toimenpiteiden suunnittelulle. 

Toimenpidesuunnitelma kannattaa koota samaan tiedostoon/tallennuspaikkaan nykytilan kartoituksen kanssa, ja toimenpidesuunnitelmaa laatiessa kannattaakin käydä läpi samat osa-alueet. 

Vastuiden määrittely ja toimijat

Olemassa olevan reitin parantamisessa ja uuden reitin suunnittelussa tärkeää on aloittaa yhteistyö ja avoin vuoropuhelu hyvissä ajoin. Ennakoidulla ja avoimella osallistamisella varmistetaan toteutuksen hyväksyntä. Vuoropuhelu maanomistajien, käyttäjien, yritysten ja yhdistysten sekä seurojen kanssa on siis keskeisen tärkeää kunnan työssä.

Yhteistyössä on hyvä kartoittaa tarpeet aktiviteettien ja käytettävyyden osalta:

Reittien ja kohteiden tiedot ja kehittäminen

Korjaus- ja ylläpitotarpeiden seuranta ja varautuminen sekä uusien reittien perustaminen

Uusien kohteiden suunnittelu - reitin toteutussuunnitelma

Reittiura

Yleiset tietotarpeet (verkkosivut, opaskartat, oppaat)

Pysäköintipaikat

Huollon tarpeen määrittäminen

Roskikset ja polttopuuhuolto

Muut huoltotarpeet

Tarvitaanko turvallisuuteen liittyviä parannuksia?


Vinkki! Uuden reitin tai perusparannetun reitin osalta on suositeltavaa järjestää avaustilaisuus ja tarjota mahdollisuutta opastuksella tutustua reittiin. Muista viestiä tilaisuuksista! (Lue lisää viestintä-osiosta)


Uusien kohteiden suunnittelu - reitin merkitseminen ja opasteet

Opastussuunnitelma kannattaa tehdä erikseen niin, että kohteesta olevat digitaaliset tiedot ja ohjeet menevät saumattomasti yhteen maastossa olevan opastuksen kanssa

Opastus ja merkinnät

Sopimukset

Onko tarve uusia sopimuksia maanomistajien tai kohteiden ylläpitäjien kanssa? 

Sopimukset maanomistajan kanssa

Sopimuksessa on tärkeä määrittää mm. seuraavat asiat:

Vastuukysymykset

Merkinnät

Huolto

Korvaukset

Pysäköinti

Tiedonkulku osapuolten välillä

Sopimusehdot


Vinkki! Hyvä sopimuspohja löytyy Suomen ladun ja MTK:n laatimasta oppaasta 

Ulkoilureittitoimitus

Ulkoilureittitoimituksella reittiura ja sen vaatimat alueet lunastetaan maanomistajalta kunnan omistukseen. Toimitusta ohjaa ulkoilulaki.

Ulkoilureittitoimituksen edellytyksenä on, että reitti on merkitty vahvistettuun ulkoilureittisuunnitelmaan tai yleis- tai asemakaavaan, tai että reitistä on sovittu asianosaisten kesken.

Soveltuu erityisesti tilanteeseen, jossa maankäyttökorvauksista keskustellaan maanomistajien kanssa alueen kokonaiskäytön näkökulmasta. Toimituksella voidaan esimerkiksi turvata lähivirkistyksen reitit tiiviissä ympäristössä.


Esimerkki: Turun ja Liedon Maaria-Ilmaristen alueen ulkoilureittikokonaisuus.

Ulkoilureittitoimitus on pitkä prosessi, jota kannattaa käyttää harkiten. Sopiminen maanomistajan kanssa soveltuu useimpiin tilanteisiin paremmin.

Resurssit ja budjetti

Luonnon virkistyskäyttöedellytysten ylläpito ja kehittäminen vaativat taloudellisia panostuksia niin valtion kuin kaupunkien ja kuntien budjeteista. Myös yhdistysten, säätiöiden ja muulla yksityisellä rahoituksella on merkitystä. Erinäisillä hankerahoituksilla tuetaan myös luonnon virkistyskäyttöä. 


Kartoita rahoitusmahdollisuudet: 

Mahdollisia rahoituslähteitä:


Yhteistyö ja vuorovaikutus

Vuorovaikutuksen ja yhteistyön kehittämisessä kannattaa huomoida seuraavat osa-alueet: