Viestintä & seuranta

Viestintä on keskeisen tärkeää prosessin jokaisessa vaiheessa ja läpileikkaavasti – sekä suunnittelussa että toimeenpanossa. Parantunut viestintä tukee kunnan vetovoimaisuutta sekä kuntalaisten vapaa-ajankäyttöä ja viihtyvyyttä sekä tukee matkailutoimijoiden mahdollisuuksia.

Viestinnän avulla voidaan kannustaa asukkaita liikkumaan luonnossa, lisätä tietoutta mm. kestävästä retkeilystä ja kerätä kävijöiden palautetta ja kehitysehdotuksia. Kunnat voivat myös aktiivisella viestinnällään profiloitua ja tuoda esiin virkistysmahdollisuuksiaan niin nykyisille kuin tuleville asukkaille ja yrityksille. 

Viestinnän sisällöt

Virkistyskohteista, reiteistä ja retkeilystä viestimisessä on monenlaisia näkökulmia. Virkistyskohteiden viestintää varten kannattaa laatia viestintäsuunnitelma ja/tai vuosikello, jossa eri teemoja on jaoteltu vuodenkierron mukaan jo ennakkoon.

Sisältösuunnittelussa kannattaa huomioida esim. nämä teemat:

Viestinnän kanavat ja keinot

Viestinnässä on tärkeää huomioida erilaisten kohderyhmien tavoittaminen monikanavaisesti. Verkkosivut ja muut digitaaliset kanavat ovat keskeisiä, mutta myös perinteisiä keinoja, kuten painettuja kunnan tiedotuslehtiä, ei kannata unohtaa. Viestintää voi ja kannattaa toteuttaa myös maastossa, mm. palautteeseen ja kävijöiden osallistamiseen liittyen.

Tekstien lisäksi viestinnässä kannattaa panostaa visuaalisuuteen – hyödynnä houkuttelevia kuvia ja videoita kohteista, sekä informatiivisia karttoja.

Verkkosivut

Kunnan omat verkkosivut ovat keskeinen tiedotuksen ja tiedonhallinnan väline: verkkosivuilla kannattaa huomioida kohdekuvaukset, houkuttelevat markkinointihenkiset tekstit sekä opasteet ja karttaupotteet.

Tietojen löydettävyys

Tietojen ajantasaisuus

Päivitystä ja ajantasaisuutta helpottaa merkittävästi, mikäli tiedot ovat interaktiivisina karttaupotteina pdf-muotoisten karttojen sijaan.

Vinkki! Esim. Virman kautta tiedot saa sekä kunnan sivuille interaktiiviseksi karttaupotteeksi (ohjeet upotuksen tekemiseen Lounaistiedon sivuilla) että osaksi koko maakunnan laajuista tietovarantoa, jota retkeilijät voivat hyödyntää myös osoitteessa kartta.virma.fi

Sosiaalinen media

Sosiaalinen media on kustannustehokas tapa viestiä ja markkinoida, mutta laadukas toteutus edellyttää suunnitelmallisuutta, valmiutta reagointiin sekä sidosryhmäyhteistyötä

Vuorovaikutukseen on syytä panostaa ja suunnitella, kuka vastaa mahdollisiin kommentteihin. 


Printtimedia & painetut esitteet

Sosiaalisen median lisäksi myös perinteisemmät keinot, kuten journalistisen median hyödyntäminen kannattaa huomioida. 

Printtiesitteiden tarve kannattaa pohtia kriittisesti. Kuitenkin, jos kunnalla on esimerkiksi matkailijoille suunnattu infopiste, voi olla perusteltua laatia esite lähialueen helmistä. 


Viestintä maastossa

Virkistyskohteilla ja -reiteillä liikkuville kannattaa viestiä myös paikan päällä maastossa. 

Palautteen keruu

Vinkki! Maastoon voi pystyttää kylttejä, joissa kerrotaan esimerkiksi alueen luontoarvoista ja vastuullisen retkeilyn pelisäännöistä sekä kohteen toimintatavoista ja ohjeista, esimerkiksi, miten toimitaan laavulla polttopuiden kanssa. Kohdekyltteihin voi hakea inspiraatiota esimerkiksi Varsinais-Suomen Helmikunnat -luonnonhoitohankkeessa toteutetuista kylteistä.

Esimerkki: kuhankuonon Karttaupotteet ja reittikuvaukset 

Virkistyskohde- ja reittitietojen ajantasaiseen ja selkeään esittämiseen kunnan tai reittien ylläpitäjän verkkosivuilla on tärkeää paneutua, kun halutaan houkutella kohteille kävijöitä tai huolehtia siitä, että retkeilijät tietävät, kuinka kohteelle pääsee, tai millaisia palveluita ja vaativuustasoja kohteella on. 

Reiteistä kannattaa esittää verkkosivuilla 

Kuhankuonon retkeilyreitistön verkkosivuihin kannattaa tutustua hyvänä esimerkkinä reitti- ja kohdetietojen esittämiseen. 

Sivustolla on esitelty Kuhankuonon alueen eri reitit kuvailtuna. Reittien tiedoissa on hyödynnetty Lounaistiedon karttaupotteita, eli samat reittimerkinnät löytyvät myös Virma Kartta -sovelluksen kautta. Reittejä voi sivustolla suodattaa myös mm. pituuden ja vaativuustason mukaan. 


Seuranta, palautteen kerääminen ja käsittely

Seuranta ja palautteen kerääminen on tärkeää sekä yhteistyökumppanien kesken, että kohteiden kävijöiltä. Kerättyä tietoa voi hyödyntää kehittämisen tukena sekä resurssien kohdentamiseen. Kävijämäärätiedon ja -palautteen kerääminen parantaa toimien kohdentamista sekä antaa selkänojaa tarpeiden perusteluille esim. resursointiin liittyen. 

Tiedonkeruussa tärkeää sanoittaa, kuka kerää, mihin tarkoitukseen ja miten tietoa käytetään.

Sidosryhmät

Sidosryhmätyön sujuvuuden arvioiminen ja kehittäminen: 

Seuranta

Sidosryhmien kesken seuranta ja palautteen keruukanavat kannattaa sopia sen mukaan, että ne toimivat juuri kyseisessä yhteistyössä, esimerkiksi seurantatapaamiset tai sähköiset keskusteluympäristöt ja/tai yhteisesti muokattavat ja täydennettävät tiedostot.

Kävijöiltä kerättävä palaute

Mitä kerätään: 


Miten kerätään, esimerkkejä:


Suunnitelkaa myös resursointi: