maqueta dels grecs

Escultura:

L'Esculapi (Segle II aC)

Fes clic per dirigir-te a la web on estroba aquesta informació i més.

Estàtua grega de marbre que representa una divinitat masculina barbada i vestida amb mantell, identificada tradicionalment amb Asklepios, el déu grec de la Medicina.

  • Característiques: De mida una mica més gran que el natural (2,20 m amb la base), està esculpida en dues grans parts que encaixen obliquament a l’altura del tors: la part inferior, amb el mantell i les sandàlies, és de marbre originari del Pentèlic (Atenes), mentre que la part superior, amb el bust nu, el cap i el braç dret, estan fets en marbre de l’illa de Paros, d’igual manera que l'avantbraç esquerra, fixat amb perns al cos.
  • Funcionalitat: l’estàtua formaria part d’un temple ubicat en un àrea sacra de la ciutat relacionada amb el culte a divinitats protectores i sanadores.
  • Materials: marbre.

ACTIVITAT: Recreació de l'Esculapi mitjançant una estàtua vivent.

L'objectiu és recrear aquesta figura a través de la caracterització d'una persona. Per aconseguir-lo s'haurà de fer una perruca i una barba, una túnica i maquillatge.

Materials:

Perruca: malla i motxo de cotó blanc.

Barba: màscara i motxo de cotó blanc.

Cos: samarreta blanca, guants blancs i maquillatge.

Atrezzo: llençol blanc per la túnica i sandàlies.


Altres elements

Kernos (segle V aC)

Fes clic per dirigir-te a la web on estroba aquesta informació i més.

Vas grec d’ofrenes o kernos (κέρνος o κέρχνος) trobat a les excavacions realitzades l’any 2008 al barri portuari de la ciutat grega d’Emporion.

  • Característiques: Format per una base de ceràmica de forma anular, amb l’interior buit, a la qual s’afegeixen diversos vasets, destinats a rebre les ofrenes, que es comuniquen amb la base a través d’un forat situat al fons.
  • Funcionalitat: Aquests vasos s’utilitzaven per fer libacions amb líquids com ara vi, aigua, oli, llet o mel, en funció de la disponibilitat i de la divinitat a qui s’adreçava el ritual. La troballa de nombrosos kernoi en aquest sector d’Emporion permet suposar l’existència d’una àrea de culte vinculada, probablement, a l’activitat marinera o als cultes a divinitats femenines com Demèter i Cor.
  • Materials: ceràmica.

Aixovar funerari grec (Finals s. VI aC-Inicis s. V aC )

Fes clic per dirigir-te a la web on estroba aquesta informació i més.

Conjunt d’objectes procedents d’una suposada tomba d’inhumació pertanyent a la necròpolis Bonjoan, situada al sud-oest de la ciutat grega d’Emporion.

  • Característiques: El conjunt està format per deu vasos ceràmics –vuit d’origen àtic i dos de producció coríntia-, una figureta de terracuita, un alabastre de pasta vítria i un anell d’or amb un caboixó gravat de forma ovalada en el qual apareix representada una petita esfinx.
  • Funcionalitat: destinades específicament a ofrenes funeràries
  • Materials: ceràmica, pasta de vidre, or.

ACTIVITAT: Reproducció de ceràmica grega.

L'objectiu és reproduir alguns dels elements que componen un aixovar funerari i altres elements que es feien servir en ofrenes.

Materials:

Peces de suro blanc de diverses formes, paper maixé, cola, escuradents i pintura.

Aquí podeu observar alguns exemples de pintures que decoraven les ceràmiques gregues i que poden servirvos com inspiració per decorar les reproduccions que aneu a fer.