Sessions

Sessió 1

Des que comença a formar-se Al-Ándalus amb la conquesta musulmana fins que es produeix la caiguda del Regne nassarita de Granada es produeixen molts canvis territorials, en els quals amb el pas dels anys i conforme la invasió es va expandint es produeixen cada vegada més transformacions, tant en el nom dels territoris com en els governants d'aquests.

En la primera sessió treballarem els canvis que es produeixen al llarg de l'etapa d'Al-Ándalus:

Aquests continguts es treballaran de manera didàctica i visual, és a dir, mitjançant mapes conceptuals digitals en els quals podrem veure detalladament com amb el pas del temps va variant. Tots els continguts teòrics i pràctics que hem esmentat anteriorment, es troben en el següent enllaç:

https://cplosangeles.educarex.es/web/edilim/tercer_ciclo/cmedio/espana_historia/edad_media/al_andalus/al_andalus.html

https://www.timetoast.com/timelines/edad-media-57b8c7d5-b191-4faa-b99f-a3215d970f8a (altre enllaç amb cronologia interactiva).

Aquesta sessió tindrà lloc a l'aula d'informàtica, a través del link escrit anteriorment podrem visualitzar que es troba primer la teoria del primer punt dels continguts i després una activitat entretinguda, quan hi haja teoria tots hauran d'atendre l'explicació del professor i en el cas que hi haja dubtes es resoldran abans de realitzar les activitat corresponent.

En aquesta pàgina web podrem trobar jocs diferents, com per exemple, sopes de lletres, puzles, exercicis de relacionar i de classificar i emplenar els buits. S'avaluarà segons la puntuació que cadascun aconseguisca i menys errades tinga al llarg de les activitats.



Sessió 2

La societat andalusí es caracteritzava per tindre gran riquesa cultural i per acollir la pràctica de diverses religions. Aquesta societat es diferenciava segons jerarquies i entre la població musulmana i la no musulmana. Quant a la seva organització política, els califes eren els màxims mandataris religiosos i polítics però tenien un ampli cos de funcionaris què els recolzaven.

En la segona sessió, els alumnes apregueran les característiques de la societat andalusí i la seva organització política d'una manera molt simplificada i visual mitjançant l'ús de mapes conceptuals que s'aniran empleant en les distintes sessions amb la fi d'explicar els continguts. Per aquest motiu, trobem la informació detallada en els mapes de l'esquerra.



Per a treballar aquesta part dels continguts els alumnes hauran de realitzar les activitats i jocs creats en l'aplicació Quizlet. Aquest és l'enllaç per anar a l'unitat:

https://quizlet.com/_835etg?x=1jqt&i=21zmhx

En aquesta aplicació, relacionaràn els conceptes amb els diferents tipus de jocs. Trobem els següents:

ESTUDI

  • Fitxes

  • Aprendre

  • Escriure

  • Ortografía (transversal amb Llengua i Literatura Catalana)

  • Prova

JOCS

  • Combinar

  • Gravetat

El què més puntuació adquirisca i menys errades tinga haurà superat la sessió. Així com menys temps li haja suposat terminar-ho. Ànim!

Sessió 3:

L'economia al Al·Àndalus es trobava molt perfilada des dels gremis de treball, ja que teniem alguns més primaris com l'agricultura i la ganaderia i altres menys primaris com son les diverses artesanies, marroquineria, orfebreria, entre altres.

En aquesta sessió treballem els gremis de treball, i per a conèixer què i quins són els gremis de treball al Al·andalus, per això tenim el següent mapa conceptual; amb el qual tractarem la informació de manera més visual possible.


Tot seguit per grups treballarem el contingut de la sessió, en aquesta activitat hauran de dissenyar una infografia tractant informació sobre un gremi en concret; Per tal de facilitar la preparació d'aquesta activitat els oferirem alguna infografia a mode de exemple o model. Tantmateix, perquè profunditzen en el coneixement dels gremis els oferirem algunes pagines webs on trobar dita informació, com seran les següents:

http://www.mundohistoria.org/blog/articulos_web/ganader-al-andalus

http://www.historiasiglo20.org/HE/2c.htm

https://www.juntadeandalucia.es/institutodeestadisticaycartografia/atlasterritorio/at/pdf/36_laeconomiadealandalus.pdf

https://www.artencordoba.com/blog/hilos-de-oro-natural-la-seda-en-al-andalus/


Amb la informació escollida els/les alumnes hauran de realitzar un póster o infografia, però en aquest cas no el realitzaran en cartulines, sino amb l'ordinador mitjançant l'us de la pàgina web "Piktochart", per tal de treballar les TIC's i ajudant al medi ambient evitant l'ús de material fungible del aula.

Sessió 4

El comerç a Al·andalus va anar cobrant presència i importància, aquest no es reduïa a simples transaccions amb productes nacionals, sinó que també connectar amb el nord d' Àfrica per tal d'exportar productes autòctons de la península Ibèrica allí i a la mateixa vegada importar productes autòctons africans; no obstant també es va iniciar un comerç d'esclaus.


Doncs, en aquesta sessió treballarem el comerç a l'Al·andalus, primerament exposarem a l'alumnat els conceptes teòrics en forma de mapa conceptual, a més en cas de tenir dubtes els alumnes i les alumnes s'ampliaria la informació, amb imatges per exemple, per a suportar el mapa conceptual.


El comerç es un tema molt extens i antic, per aquesta raó el nostre objectiu és contextualitzar-lo de la manera més reial possible. Per fer açò possible s'ha preparat una activitat activa on els xiquets i xiquetes seran comerciants i compradors, es a dir, es recrearà un mercat a la classe. Com deia un grup d'alumnat seran venedors i altres compradors, d'aquesta manera farem que relacionen el concepte amb la seua realitat i a la mateixa vegada practiquen el pagament i les tornades de diners.

El procés de pagament i cobrament el suportarem amb una aplicació on-line que ofereix Anaya, amb la qual tindran l'opció de revisar si han donat suficients diners al venedor o si les tornades que han rebut per la compra son correctes. Les activitats/jocs que ens interesen en aquest cas són l'activitat 1 i 4. La pàgina que suportarà aquesta pràctica sera la següent:

http://www.juntadeandalucia.es/averroes/centros-tic/41009470/helvia/aula/archivos/repositorio/0/199/html/datos/05_rdi/U03/unidad03.htm

Sessió 5

L'art islàmic ha deixat una empremta molt significativa a la Península Ibèrica, pot ser no tot el món siga conscient i per això volem analitzar-ho. Alguns monuments i arquitectures icòniques d' Espanya son d'aquesta època, per exemple: l' Alhambra a Granada, la Mesquita a Còrdoba o la Torre de l'or a Sevilla.

En aquesta sessió treballarem la importància de l'art islàmic, primerament seguint la mateixa metodologia que en les sessions anteriors oferim la informació teòrica en forma de mapa conceptual, la qual s'explicarà i analitzarà.

Tot seguit, abans de concloure la anàlisi ja començada profunditzarem en la influència dels mosaics a l'actualitat, és a dir, prendrem com objectiu resaltar el ús del mosaic a la construcció i el disseny actual. Finalment i relacionat amb el debat conclòs, s'introduirà la'activitat. Se'ls oferirà una pàgina web amb la qual treballarem l'art islàmic, ja que els alumnes i les alumnes hauran de pintar alguns mosaics tradicionals, seguidament trobaran les distintes opcions a triar en forma de link.

http://www.supercoloring.com/es/dibujos-para-colorear/mosaico-islamico-tradicional

http://www.supercoloring.com/es/dibujos-para-colorear/mandala-arabigo

http://www.supercoloring.com/es/dibujos-para-colorear/mosaico-ornamental-islamico

http://www.supercoloring.com/es/dibujos-para-colorear/mosaico-marroqui


Miniquest

Aquest apartat serà l'últim de la proposta didàctica, treballarem tota la informació recollida a les anteriors sessions de manera més genèrica i col·lapsada a una sola activitat.

L'alumnat haurà de resoldre una serie de preguntes per tal de conéixer la resposta correcta a l'activitat. Amb aquesta activitat farem una espècie de recorregut per totes les etapes que componen l'època de l'Al-Àndalus.

Per tal d'accedir a aquesta última activitat haurem de anar a l'apartat "Miniquest" d'aquesta web, amb el següent enllaç:

https://view.genial.ly/5e56c53ac608bc7635d39018/game-breakout-escape-room

COM ES JUGA?

Una vegada dintre de la "Miniquest", els xiquets iniciaran una aventura teletransportant-se als destins què es mostren; Còrdova, Jaén, Sevilla, Toledo i Granada. Els alumnes hauran de respondre les preguntes què es formularan sobre aquests llocs i esdeveniments produïts en aquella època, per tal de recuperar els arxius i les dades perdudes sobre l'Al·Àndalus.

Quan encerten les preguntes de cadascú dels destins se'ls donarà un nombre el qual hauran de posar amb la combinació final de nombres què formarà un codi què els permetirà recuperar la informació.