Wat leuk dat je met mij deze route wilt fietsen. Ik ga je een deel van de Veluwe, zuidelijk van Apeldoorn, laten zien en vertel je wat er in de oorlog op die plekken is gebeurd. De onderstreepte groene linkjes geven je nog meer informatie. Laat het me weten als je een fout ontdekt of juist informatie mist.

De route loopt altijd via wegen die met Google Streetview te benaderen zijn. In de meeste gevallen vind je de informatie op Streetview, soms heb je ook Google nodig voor het antwoord. Een hele enkele keer verwijs ik naar een oudere en/of specifieke datum in Streetview, maar met de laatste versie zou je alles moeten kunnen zien.

Loop je ergens vast, stuur me dan een mail en help ik je weer op weg.

We gaan op zoek naar de code van een mooie Trackable, die bestaat uit 6 cijfers en/of letters.


We starten bij het Ereveld in Loenen. N52°06'52.6" E6°00'00.9"

Na het Ereveld gaan we richting het westen. We vervolgen onze weg terwijl we een viaduct oversteken. Na de bocht naar rechts komen we al vrij snel aan de rechterkant van de weg het monument van de Woeste Hoeve tegen, ontworpen door Tirza Verrips.

Laten we hier even afstappen om het verhaal over de Woeste Hoeve te horen. Overigens in de bocht die we net namen, daar is de auto van Rauter beschoten.

Hierna gaan we weer verder. Daar waar de grote (deels oranje) vrachtwagen (in 2019) met aanhangwagen de weg oprijdt, gaan we linksaf. Neem van de eerste parkeerplaats van Staatsbosbeheer die je tegenkomt de 2e of de laatste letter. Dit wordt de 2e letter van je TB code. We gaan een mooi stukje door het bos fietsen.

Aan het einde van de weg bij het stopbord gaan we richting Kröller Müller.

We trekken ons niets aan van alle zijwegen en kruispunten (blijven op de rode fietspaden) en rijden door tot we in het midden in het dorp zijn. Dan zie je het ineens best druk worden, want hier hebben ze het lekkerste ijs van de Veluwe. Dat moet je gewoon proeven. Zet je fiets op slot, ik trakteer je op een ijsje en we gaan even genieten in het zonnetje.

Hierna stappen we weer op de fiets en gaan we verder. In het park aan de linkerkant staat een muziekkoepel. Meteen hierna zie je een weg aan de linkerkant, maar aan de overkant zie je een éénrichtingsverkeersweg, die gaan we in. In de middenberm staat een geitje.

Bij het kruispunt gaan we rechtsaf en dan zie je een witte kerk. Daar gaan we heen. Rechts voor de kerk zien we een herdenkingsmonument bestaande uit 3 zwerfkeien.

We rijden om de kerk naar beneden en op het kruispunt gaan we rechtsaf.

Op de T-splitsing gaan we linksaf.

Bij de driesprong bij de paardenbak houden we rechts aan. Kijk eerst nog even rond en kijk naar de het blauwe verkeersbord (met spelend poppetje erop) aan de rechterkant, te midden van de groene planten De laatste letter is de 1e letter van je TB code. De naam van het bord (G5) bestaat in de spreektaal uit 7 letters, maar officieel zijn het er maar 3.

Bij de grote witte boerderij gaan we rechtsaf.

Bij het bochtje in de weg kunnen we niets anders doen dan de weg volgen.

Pas op voor de grote keien op de weg, we kiezen de derde ‘afslag’ hier. Als je de groene kliko’s ziet, dan zit je niet op de juiste weg.

Aan het einde van de weg, bij het stopbord, gaan we rechtsaf.

Bij de bushalte met zitmogelijkheid gaan we linksaf.

Neem van het 6e huis de letter van de toevoeging. Dit is je 3e letter van de code.

Deze weg gaan we een ongeveer 6 kilometer volgen. Het Landalpark laten we links liggen. We fietsen soms over bergen, soms door dalen… en pas op voor de auto’s, ze rijden nog wel eens hard hier. Geniet van het mooie bos!

Na het witte hek met de tekst ‘Het Gelders landschap' en aan de rechterkant een bord waarin buurtpreventie wordt aangekondigd, zien we aan de linkerkant een bospad.

Hier liggen vrij vooraan in het pad, aan de linkerkant, de restanten van een Messerschmitt. Er wordt weinig melding gemaakt in de geschiedenis van het neerstorten van dit Duitse vliegtuig.

We fietsen verder en na het wildrooster gaan we linksaf.

Dan komt er aan de linkerkant een doodlopende weg, maar we kunnen er gewoon in. In april 2019 bloeiden de narcissen hier volop aan de doorgaande weg.

Dit zijn de Beekbergse enken. Heb je al konijnen gezien? Halverwege het pad, na de bocht, moeten we even wat manoeuvreren tussen de hekjes door.

Aan het einde van dit onverharde pad gaan we richting het huis met het rieten dak.

Bij het huisje vol energie gaan we linksaf.

Aan het einde van de weg vinden we kasteel Spelderholt. Het kent een rijke geschiedenis. In de oorlog was het eerst de plek waar Seyss-Inquart woonde. De geheime tunnel van Seyss-Inquart is nog nooit gevonden. Wie weet zien jij hem nu? Zijn houten been zou er ook gelegen hebben maar is ook nog niet boven water gekomen. Na de oorlog kwam ook prins Bernhard er wonen. Zo meteen komen we ook de plek tegen waar zijn landingsbaan heeft gelegen.

De hoogste mammoetboom van Nederland staat naast het kasteel. Neem de 3e letter van de Latijnse naam, dat wordt de 6e letter van je TB code.

We rijden dezelfde weg weer terug, maar met het mooie weer en de zon is dat best plezierig. Aan het einde van de weg, en dat is weer bij dat huisje vol energie, gaan we linksaf.

We gaan de eerste weg rechts in. Op de drieslag met de boom in het midden, kiezen we de rechterweg. Na de tweede witte huizen aan de linkerkant, zien we twee onverharde wegen, waarin we niet in kunnen.

Hier achter verscholen ligt de privé landingsbaan waar Prins Bernhard landde na de oorlog. Deze landingsbaan is gegraven o.a. door NSB-ers welke men met een lepel de grond liet bewerken.

In dit buurtschap lijkt het alsof we in het buitenland zijn.

Aan het einde van de weg gaan we rechtsaf.

Bij de winkel waarin de poppen de overhand hebben, gaan we linksaf. Het mag niet, maar we doen het gewoon.

Voor de kerk gaan we met de bocht naar rechts.

Als je voor de kerk goed op de grond kijkt (zo’n 3 meter naast de linker trapleuning), zie je een stolpersteine liggen, ter herinnering aan de heer van Biene. Nadat hij in 1940 bij de eerste anti-joodse maatregelen ontslagen werd, richtte hij samen met zijn vrouw hun woonhuis in als speciaal tehuis voor zwakke Israëlische kinderen. Tijdens de eerste razzia in Gelderland, tussen 7 en 9 oktober 1941, werd hij opgepakt en naar concentratiekamp Mauthausen gestuurd, waar hij na een week op 38-jarige leeftijd om het leven komt.

Voor het Chinese restaurant gaan we linksaf.

Deze plek kent al sinds 1677 een horecafunctie. Het begon als Herberg De Gouden Leeuw. Begin 1900 nam Freule Hartsen dit etablissement over en het werd een koffiehuis voor geheelonthouders. In de bocht voor de kerk staat een standbeeld voor Freule Hartsen.

Leuk weetje: als Normaal vroeger in het dorp optrad, gooiden de concertgangers nadien alle t-shirts, kapot en nat van de alcohol, op dit beeldje.

Na het tankstation gaan we rechtsaf.

In het Teixeira de Mattos park aan de linkerkant zien we een verzetsmonument. Elk jaar vindt hier de dodenherdenking plaats. Als je goed kijkt (mei 2018) zie je bloemen en krans staan.

De eerste weg rechts gaan we in, pas op de snelheid.

Na de omgeploegde akker ligt aan de linkerkant een huis verscholen.

In de zomer van 1941 logeerde Anne Frank hier. Ze moet ongeveer dezelfde weg gelopen hebben als je net gefietst hebt, bijzonder he.

We nemen de tweede weg rechts. (eerste weg konden we niet in)

Aan het einde van de weg gaan we rechtsaf.

Bij het bord wat aangeeft dat we het dorp binnenrijden zien we een schuurtje staan met een afwijkende kleur deur. Dit schuurtje is het laatste wat overgebleven is van een boerderij, verwoest tijdens een Engelse beschieting van evacuees op 26 september 1944. Men zag de Rode Kruis auto waarin zij zaten, aan voor een gecamoufleerde Duitse auto. Hierbij verloren een aantal onschuldige burgers het leven.

Neem van deze kleur de eerste letter. Dat is de 5e letter van de code.

En meteen aan de linkerkant achter de bushalte staat een ijzeren boom. Deze boom staat symbool voor alle evacués afkomstig uit Arnhem en omgeving. Deze Exodus vond plaats in september 1944.

Bij de verkeerslichten gaan we rechtsaf.

Het 2e huis aan de linkerkant heeft een mooi rood pannendak. Hoeveel gemetselde poeren tel je hier aan de voorzijde van het gehele huis/terrein in de afscheiding tussen tuin en trottoir? Dit cijfer is de 4e ‘letter’ van je TB code.

Na de 4e ijzeren plantenbak komen we uit bij ons eindpunt. Ga midden voor dit dubbele huis staan, en kijk in de rechter inrit. De rode draad in deze route vindt een einde op deze plek.


Nu heb je code compleet en kun je de Trackable loggen. Hij heeft een thema passend bij deze route. Ik kijk uit naar jullie logs.

Mocht je meer over de plekken in de omgeving willen weten of voorwerpen willen zien die er mee te maken hebben, dan ben je van harte welkom om er later eens echt bezoek te brengen. Voor dit moment vind je er hier en hier meer informatie over.

Omdat ik niet alle 'weetjes' in de route kwijt kon, heb ik nog wat extra informatie voor je klaargezet. Als je een mail stuurt naar de code van de trackable gevolgd door @gmail.com dan stuur ik je nog wat meer informatie.