website's en tools

Hieronder worden diverse interessante links naar website's en tools gebundeld die meer achtergrond en/of informatie aanbieden in het kader van de onderwijsloopbaanbegeleiding van kinderen en jongeren

online game rond studiedomeinen SO 

Leerlingen (10-12 jaar) ontdekken spelend hun interesses en verbinden die met de inhoud van de studiedomeinen in het SO. Kr8cht laat hen reflecteren over wat ze graag doen. Voor individueel of klassikaal gebruik en met handleiding voor de leraar.


Deze website richt zich op kinderen van het 6e leerjaar BaO (of schoolverlaters BuO) en hun ouders, waarbij op een speelse, kindgerichte wijze informatie wordt aangeboden over belangrijke thema's van het studiekeuzeproces: hoe maak ik een goede keuze? Welke kwaliteiten heb ik? Hoe vind ik een goede studierichting die bij mij aansluit? Hoe vind ik een goede school?

Deze website richt zich specifiek op de begeleider van kinderen en ouders op het scharniermoment van de overgang van basis naar secundair onderwijs. Er worden praktijkgerichte tools, tips, illustraties en oefeningen aangereikt, die het resultaat zijn van het grootschalige onderzoeksproject Transbaso (2014 - 2018). Doel van dit interuniversitair onderzoeksproject was processen van school- en studiekeuze bij de overgang van basis- naar secundair onderwijs onderzoeken in de steden Antwerpen en Gent. Daarnaast werden er tools voor de praktijk ontwikkeld waarvan de effectiviteit werd vastgesteld. 

Vanuit de samenwerking van 3 ouderkoepels (GO! ouders, KOOGO en VCOV) zijn twee brochures uitgewerkt over de Modernisering van het Secundair Onderwijs, met toepassing op de 1e graad en op de 2e en 3e graad. Deze brochures zijn enkel digitaal beschikbaar:


Modernisering Secundair Onderwijs, eerste graad
Modernisering Secundair Onderwijs, tweede en derde graad 

De website Meld je aan - secundair onderwijs Antwerpen bevat informatie over het digitale aanmeldingssysteem voor aanmelden & inschrijving in 1A en 1B binnen scholen van het LOP-werkingsgebied Antwerpen. Je kan een brochure raadplegen, evenals een scholenlijst en ook antwoorden zoeken a.h.v. een FAQ-rubriek.