ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βασίλης Χάρος γεννήθηκε το 1938 στα Κύθηρα. Από το 1962 έως το 1967 σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο Χαρακτικής του Κ. Γραμματόπουλου. Αποφοίτησε με τρία πτυχία:

α) Πτυχίο Χαρακτικής και βραβείο κεφαλής ξυλογραφίας, β) Πτυχίο Βυζαντινής Αγιογραφίας και βραβείο νωπογραφίας, γ) Πτυχίο Θεωρητικών και Παιδαγωγικών Σπουδών.

Το 1970- 73 συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές με Υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts στο Παρίσι, στο εργαστήριο Λιθογραφίας του καθηγητή Georges Dayez και βιτρό στο εργαστήριο του Diran.

Ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητιρίου, όπου διετέλεσε έφορος χαρακτικής, μέλος των επιτροπών κατάταξης και κρίσεων του Ε.Ε.Τ.Ε., αντιπρόσωπος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου στις επιτροπές συνταξιοδότησης καλλιτεχνών και μουσουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και σε επιτροπές πανελληνίων εκθέσεων. Ήταν ιδρυτής της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, όπου διετέλεσε και πρώτος πρόεδρος.

Από το 1970 έως το 1999 παρουσίασε τη δουλειά του σε περισσότερες από 25 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Είχε πολλές συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, οι σπουδαιότερες των οποίων ήταν: VI Mostra d’ Arte dello Studente (Ρώμη), Βραβείο και αργυρό μετάλλιο· II Bienal International d’ universitario (Ισπανία), Βραβείο και χάλκινο μετάλλιο· X Biennale San Paolo (Βραζιλία), Salon de Mai (Παρίσι), III Biennale de l’ Estampe (Παρίσι), Inergrafic 84 D.D.R. (Βερολίνο), 2ème Biennale de la Gravure Europeénne (Γερμανία), III Mostra International d’ Arte (Ιταλία), Ninth British International Print Biennale (Αγγλία).

Στην Ελλάδα συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις οργανώσεις ομαδικών εκθέσεων χαρακτικής του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Πινακοθήκης, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.

Τιμήθηκε με δυο βραβεία: Α΄ Βραβείο Χαρακτικής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών το 1970 και Α΄ Βραβείο Σχεδίου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης το 1967.

Δημοσιεύματα για τη χαρακτική του έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς ο ημερήσιος Τύπος, το περιοδικό τέχνης Ζυγός, το Χρονικό του Πνευματικού Κέντρου «Ώρα», καθώς και κατάλογοι εκθέσεων του Δήμου Αθηναίων και γνωστών χαρακτών.

Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι, στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Αθήνα και στο εξωτερικό.

Ο Βασίλης Χάρος πέθανε στην Αθήνα το Ιούλιο του 2000.