Tältä sivulta löydät talolla, kylällä tai kunnassa olevia ajankohtaisia uutisia!

1.7.2024

Valitettavasti Valkolan nuorisoseura lopettaa toimintansa vuoden 2024 aikana, emmekä ota enää tilavarauksia vastaan.


Kylän uusi yhdistys Valkolan kylä ry tulee jatkamaan juhlatila vuokraustoimintaa myöhemmin Valkolan koululla.


7.6.2024

Eilen Valkolassa tehtiin historiaa ja perustettiin uusi yhdistys nimeltään Valkolan kylä ry.

Uusi yhdistys tulee jatkossa sisältämään kyläyhdistyksen sekä nuorisoseuran toiminnot, ylläpitää ja hallinnoi uutta kylätaloa (Valkolan koulu) ja paljon muuta.

Asiasta lisää myöhemmin.


30.5.2024


Valkolan kylä ry:n

PERUSTAVA KOKOUS

torstaina 6.6 klo 18.00

Valkolan nuorisoseurantalolla


Tarkoituksena on perustaa kylälle yksi yhdistys, joka jatkossa toimisi tulevan kylätalon omistajana/toimijana. Kylätalolla tarkoitetaan tässä yhteydessä Valkolan koulua, jonka uusi yhdistys on ostamassa kunnalta 118 euron hintaan.

Kylätalo on tarkoitettu koko kylän asukkaille. Toimintaan kaivataan aktiivisia ja omistautuvia kyläläisiä.


Tulevaisuudessa niin kyläyhdistys kuin nuorisoseurakin lakkaa olemasta  ja kummankin toiminnot sekä paljon muuta siirtyy tulevan uuden yhdistyksen alle.


Yhdistyksen perustajia pitää olla vähintään kolme. 

Perustajajäsenten pitää olla 15 vuotta täyttäneitä ja Suomen kansalaisia.

Kokouksessa tehdään perustamiskirja ja laaditaan säännöt.

Yhdistyksen ensimmäinen kokous voidaan pitää heti kaikkien perustamiskirjan allekirjoittaneiden kesken.

Ensimmäisessä kokouksessa hyväksytään toimintasuunnitelma, valitaan hallitus ja muut vastuuhenkilöt sekä sovitaan yleisemmin asioiden järjestelyistä.


-Kahvitarjoilu-


Tervetuloa pitämään huolta kylästämme 🥰

5.5.2024

Kylälle on suunnitelmissa perustaa uusi, kaiken kattava yhdistys.

Järjestimme nimikisan saadaksemme parhaat ehdotukset esille. Koska ehdotuksia oli monta hyvää niin arvoimme kaikkien vastanneiden kesken lahjakortin voittajan.

ONNITTELUT VOITTAJALLE! 🥰

(voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti asiasta ja häneltä on saatu lupa nimen julkaisuun)


(Kisaan tulleita nimiehdotuksia apuna käyttäen uuden yhdistyksen perustava kokous päättää lopullisen nimen)


1.5.2024

Hauskaa vappua!

Huomenna ei ole puuhailtaa mutta lauantaina tapahtuu senkin edestä. Lauantaina talolla on klo 14-18 pizzalauantai ja lasten & nuorten disco salissa klo 16-18 

29.3.2024


13.3.2024

Hei kaikki!

Kartoitamme mahdollisen uuden yhdistyksen perustamista Valkolaan joka hoitaisi jatkossa kylän asioita.

Yhdistys pitäisi sisällään nykyisen nuorisoseuran sekä kyläyhdistyksen toiminnat. Myöhemmin toimintaa voidaan myös haluttaessa laajentaa.

Yhdistykseen voisi liittyä kuka vaan. Ilmoitamme myöhemmin mahdollisen perustavan kokouksen ajankohdan.

Nyt etsimme yhdistykselle hyvää ja toimivaa, ytimekästä ja lyhyttä, nimeä.

Otamme vastaan nimiehdotuksia 30.4. saakka.

Parhaan nimen keksinyt palkitaan lahjakortilla. 

OSALLISTU NIMIKISAAN TÄSTÄ 

*kisa päättynyt*

1.2.2024

Hei kaikki!

Adressin lisäksi ja sitä tehostamaan kannattaa tehdä kuntalaisaloite, joten teimme sen.

Kuntalaisaloitteeseen tarvitaan 2% kuntalaisista allekirjoittamaan se jotta valtuusto ottaa sen käsittelyyn.

Käykää kaikki allekirjoittamassa se sivustolla: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/35585 Sivun alareunassa on alla olevan kuvan mukainen palkki missä lukee OSALLISTU ALOITEESEEN - paina siitä ja tee ohjeiden mukaan.

 

KIITOS!!! 🥰


8.1.2024

HUOM!! Vaikka adressi on luovutettu niin jatketaan nimien keräämistä 18.2.2024 kunnan valtuuston kokoukseen saakka!

Adressi on luovutettu Äijälän ja Valkolan kylien edustajien toimesta Laukaan kunnan sivistysjohtaja Jussi Silpolalle 8.1.2024 klo 10.05 kasvotusten.

Jussi Silpola kiitti adressista sekä ilmoitti toimittavansa sen käsiteltäväksi seuraavaan hallituksen kokoukseen ja sieltä kautta valtuustolle.

Jussi Silpola laittoi vahvistukseksi sähköpostia adressin vastaanottamisesta.

Toivotaan että adressi sekä adressin kannanotot auttavat asian eteenpäin viemisessä.

Suuri ja lämmin kiitos jokaiselle allekirjoittaneelle. Nyt vaan pidetään peukkuja ja toivotaan että oikeus toteutuu.

JAKAKAA ADRESSIA ja KERÄTKÄÄ NIMIÄ, Ollaan tärkeällä asialla!

Adressi löytyy täältä: https://www.adressit.com/valkolan_ja_aijalan_koulujen_sailyttaminen_vuoteen_2025_asti

1.1.2024


Adressi Valkolan ja Äijälän koulujen säilyttämiseksi vuoteen 2025 asti on nyt julkaistu.

Toivottovasti mahdollisimman moni kävisi allekirjoittamassa adressin 🥰

Adressia voi myös jakaa eteenpäin, KIITOS <3


Hyvää alkanutta vuotta kaikille ❤️

https://www.adressit.com/valkolan_ja_aijalan_koulujen_sailyttaminen_vuoteen_2025_asti 

28.12.2023

No nyt SITTE!!

Valkolassa, Laukaan pienessä kylässä, on yksi suomen noin kuudesta sadasta nuorisoseurasta ja me ollaan valtakunnan eliittiä!! Jo toisena vuonna perättäin ollaan mukana valtakunnallisessa VUODEN NUORISOSEURAN äänestyksessä!!

Käykää facebookissa nuorisoseurojen sivuilla (suora linkki, paina tästä ) antamalla alla olevalle kuvalle peukku niin annatte samalla meille äänenne. MUISTA anna PEUKKU!

KIITOS 🥰


ps. Taustatietona kerrottakoon että teimme hattutempun viime kuussa Keski-suomen alueen nuorisoseurafoorumissa saadessamme KOLME tunnustusta meidän seuraamme!

Ensiksi: Olemme keski-suomen alueeen VUODEN NUORISOSEURA

toisena: mahtava Hermanskamme Oili Puttonen sai keski-suomen alueen VUODEN HERMANSKA tittelin

ja viimeisenä muttei vähäisempänä, saimme VUODEN VASTUULLISUUSTEKO maininnan hävikkiruoanjako yms. toiminnasta.

#ylpeä #kiitollinen #vapaaehtoistyössäonvoimaa #pienimuttapippurinen #täältätullaansuomi #poisalta #valkola #valkolannuorisoseura

17.12.2023

Nuorisoseurantalolla vietettiin tänään pikkujouluja jouluruokailun merkeissä.

Samalla jaettiin kunniakirjoja niille jotka ovat olleet aktiivisesti vuoden aikana mukana ja auttaneet merkittävästi ja toistuvasti toimintaamme.

Samalla juhlistettiin meidän omaa saavutustamme keski-suomen alueen Vuoden nuorisoseurana sekä kunniamainintaa mikä saatiin eli vuoden vastuullisuustekoa. Juhlistimme myös meidän hermanskaa Oilia ja luovutettiin keski-suomen nuorisoseurojen myöntämä keski-suomen alueen vuoden hermanska kunniakirja ja kaikenmaailman lahjukset Oilille.

Pikkujoulut olivat tämän vuoden viimeinen tapahtuma ja nyt levätään loppuvuosi. Vuoden alusta aloitetaan loppiaisena Pizzalauantailla jossa puhaltaa uudet tuulet. Mitkä tuulet puhaltaa.. sen saat selville seuraamalla meitä

Oikein ihanaa ja rauhallista joulua kaikille.

19.11.2023

HATTUTEMPPU!!

Ylpeänä saamme kertoa että olemme tehneet tänään HATTUTEMPUN saadessamme Keski-suomen alueen nuorisoseurafoorumissa KOLME tunnustusta meidän seuraamme!

Ensiksi: Olemme keski-suomen alueeen VUODEN NUORISOSEURA

toisena: mahtava Hermanskamme Oili Puttonen sai keski-suomen alueen VUODEN HERMANSKA tittelin 

ja viimeisenä muttei vähäisempänä, saimme VUODEN VASTUULLISUUSTEKO maininnan hävikkiruoanjako yms. toiminnastamme. Vuoden vastuullisuusteko kunniamaininnasta annamme osan kiitoksista Väentupa Ry:n KIERTO-hankkeelle. Kiitos mahtavasta yhteistyöstä!

JIPPII!! JEEE!! HYVÄ ME!!

Lämpimät onnittelut myös muille palkituille!



Kunnianosoitukset kävi vastaanottamassa puheenjohtajamme 

Inka Nahkala

VUODEN NUORISOSEURA  Valkolan nuorisoseura ry

Nuorisoseura on muutamien lähivuosien aikana noussut niin oman kylänsä kuin myös oman kuntansa merkittäväksi tapahtumien järjestäjäksi. Valkolan Nuorisoseura on saanut niin kunnan kuin läänin sisäistä näkyvyyttä tapahtumilleen sekä myös valtakunnallistakin näkyvyyttä olemalla mukana, juhlatilan & pitopalvelun ominaisuudessa. He ovat tuoneet melko tuntemattoman ja pienen nuorisoseuran, nuorisoseurantalon sekä upean kylän, yhä useamman ihmisen tietoisuuteen mainostamalla ahkerasti ja järjestämällä tapahtumia aktiivisesti.  

Ensimmäisenä yhdistyksenä Laukaan kunnassa Valkolan Nuorisoseura oli tukemassa Ukrainan sodan jaloista paenneita. He ovat tehneet muiden kylien kanssa yhteisiä projekteja ja luoneet yhteisiä tapahtumia, jolloin tapahtumat ovat palvelleet ainakin kolminkertaista ihmismäärää.  

Valkolan Nuorisoseurassa järjestetään aktiivisesti viikoittain kerhoja, kerhoista suosituin on puuhailta, jossa alakouluikäiset lapset saa käydä askartelemassa sekä pelaamassa ja leikkimässä. Kuukausittain nuorisoseura järjestää tapahtumia, joista ylivoimaisesti suosituimmaksi on noussut pizzalauantai, joka on aina kuukauden ensimmäisenä lauantaina. Pizzalauantaissa käy ihmisiä ympäri Keski-Suomea, joten se ei ole vain oman kylän juttu.

Valkolan Nuorisoseura on mukana kylätalo 2.0 sekä Kulttuurituulahduksia Keski-Suomessa hankkeissa, joista he ovat saaneet hyviä uusia tapahtumia sekä ideoita jatkoon. Talolla aloitettiin myös Laukaan Apua Ukrainaan keräys. Nuorisoseura tarjosi keräykselle tilat 5.3.2022 ja sen jälkeen he ovat tukeneet keräystä ottamalla vastaan lahjoituksia Ukrainaan aina pizzalauantain yhteydessä. Valkolan Nuorisoseura pyrkii vuosittain osallistumaan johonkin avustustyöhön.  

VUODEN HERMANSKA  Oili Puttonen Valkolan Nuorisoseura ry

Oili on toiminut Valkolan Nuorisoseurassa yli 40 vuotta ja suurimman ajan hän on ollut hallituksessa. Hänen lapsensa ovat harrastaneet ja kasvaneet seurassa, samoin hän itse. Hän on ollut valtavan suuri voimavara seuran hengissä pysymisen kannalta.

Vuosia sitten Oili ja muut hallituksen jäsenet maksoivat itse talon kuluja, että seura pysyisi pystyssä. Oili on nähnyt ja ollut osallisena nuorisoseurantalon remonteissa, joten hän tietää kuinka talo on kasvanut, kehittynyt ja modernisoitunut ajan mukaan, mutta silti vanhaa arvostaen. Hän on nähnyt, kuinka seura on ollut iso ja mahtava sekä välillä on ollut vain muutama maksava jäsen.

Edelleen seura on pystyssä, mutta siitä saadaan kiittää suurilta osin Oilia. Tänä päivänä hän on seuralle äärettömän tärkeä tukipilari auttaessaan hanke- ja avustusrahoitusten teossa (häneltä se sujuu) sekä hoitamalla raha-asioita ja ennen kaikkea hän on seuran kävelevä tieto- & historiankirja. Hermanska arvonimen Oili sai vuonna 2022. Häneltä löytyy juttu, jos toinen niin omasta kuin muistakin nuorisoseuroista. 

VUODEN VASTUULLISUUSTEKO Valkolan Nuorisoseura ry

 Hävikkiruoanjako – Valkola   

Valkolan Nuorisoseura lähti mukaan Laukaan kunnassa toimivan Väentupa ry:n KIERTO-hankkeeseen. KIERTO-hanke toimittaa syrjäkylille kauppojen hävikkiruokaa n. 1,5 kuukauden välein/kylä.  

Nuorisoseura lähti mukaan, koska kierrätys on ollut heille tuttua jo muutaman vuoden takaa. Talolla kierrätetään kaikki kierrätettävä ja hävikkiruoanjako sopi tähän ajatukseen hienosti. Hanke päättyy, mutta toiminta jatkuu- mikä on hienoa, koska se on otettu kylällä ilolla vastaan. Nuorisoseura hankki arkkupakastimen kyläläisten käyttöön, josta saa hävikkiruokaa ottaa aina talolla käydessään ja kyllä, pakastin on ollut kovassa käytössä. 

Tämän innoittamina nuorisoseura on suunnitellut rakentavansa talolle kierrätys- sekä mahdollisen lainahuoneen. Kierrätystavarat vaihdetaan periaatteella ”tuo tullessas – vie mennessäs” ja lainatavara lainaus menee listojen mukaan. Se joka tahtoo lainaksi antaa jonkun tavaran, voi tarjota myös omaa lainaksi – jos listassa on tavara sekä yhteystiedot, on helppo löytää tarvitsemansa tavara, eikä sitä tarvitse jokaisen kyläläisen omistaa. Näin saadaan myös tavarahävikkiä pienemmäksi. 

Lasten kirjojen suhteen ”tuo tullessas – vie mennessäs” periaate on ollut jo jonkin aikaa kokeilussa seurantalon tuulikaapissa ja hienosti on toiminut. Tuossa kierrätys- ja lainaus ideassa toinen asia nousee huomaamatta – yhteisöllisyys. Sitä on kaivattu ja tuolla toiminnalla sitä lisätään. Tämä tuli jäädäkseen ja tätä he vievät eteenpäin. 


Väentupa ry:stä voit lukea lisää TÄÄLTÄ 

29.9.2023

Kirjoitin Laukaa-Konnevesi -lehteen seuraavan mielipidekirjoituksen. Kirjoittajana siis nuorisoseuran puheenjohtaja, Inka Nahkala.


Kyläkoulujen säilyttäminen - elinvoimaisen maaseudun puolesta

Laukaan kuntastrategiassa kunnan arvoiksi mainitaan muun muassa elinvoimaisuus sekä maaseutumaisuus. Mutta edistääkö kyläkoulujen lakkauttaminen näitä arvoja? Kyläkoulu on usein maaseudun elinehto ja sen puuttuessa palvelut ovat vaarassa kadota. Myöskin muuttoliike maaseutualueille ja koko kuntaan voisi koulujen lakkautuksien myötä heikentyä huomattavasti.

Koulujen lakkauttaminen ei vain vaaranna palveluita, vaan se voi lisätä myös kuntien taloudellisia vaikeuksia. Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvin raportin mukaan koulujen lakkauttamisen vaikutus kuntien talouteen ja elinvoimaisuuteen voi olla päinvastainen. Toivoisinkin, että pelkästään tilastojen ja laskelmien tuijottamisen sijaan kuntapäättäjillä olisi tahtoa puolustaa kyläkouluja.

Mikäli kyläkoulut suljettaisiin, maaseudun teitä jouduttaisiin kunnostamaan ja koulukuljetusajat kasvaisivat kohtuuttoman pitkiksi. Onko näitä asioita otettu säästölaskelmia tehdessä huomioon?

Laukaan kyläkoulujen kohtalo on minulle erittäin tärkeä, sillä kävin itsekin kyläkoulun. Lisäksi haluan korostaa, että vaikka olen lähtenyt opiskelemaan ja töihin muualle, sydämeni on yhä kylällä. Kylä ei ole vain paikka, se on koti. Kyläkoulut ovat olleet merkittävä osa tätä yhteisöllisyyttä, ja niiden säilyttäminen on minulle henkilökohtainen asia.

Pienessä koulussa myös opetus on yleensä yksilöllisempää kuin suuressa koulussa, koska opettajilla on oikeasti aikaa oppilaille. Pieni koulu myös lisää turvallisuuden tunnetta kun kaikki tuntevat toisensa ja ovat toistensa kavereita. Itse pidin todella tärkeänä sitä, että sain opiskella rauhassa pienessä alakoulussa luonnon keskellä.

Koulujen sulkemisten myötä onkin huomattu, että lasten oppiminen ja hyvinvointi ovat heikentyneet. Opettajien aika ja resurssit ovat todella tiukilla isoissa luokissa ja suurissa luokissa opettajien voi olla vaikea vastata oppilaiden yksilöllisiin tarpeisiin. Voisiko yksi syy oppimistulosten ja hyvinvoinnin heikentymiselle olla valtavissa kouluissa ja luokkakoissa?

Pohdinkin, haluaako Laukaa näyttäytyä aidosti maaseudun ja sen palveluiden puolestapuhujana vai keskittää palvelut säästöjen toivossa? Päättäjien onkin syytä pohtia, antavatko tehtävät päätökset Laukaasta sen arvojen mukaisen kuvan.

Jos koulujen lakkauttamisia pidetään itsestäänselvyytenä ja helppoina säästöinä, niin sitä ne eivät ole! Onko kyläkoulujen lakkauttaminen ainoa vaihtoehto heikon taloustilanteen korjaamiseksi?

21.9.2023

KOULUMME ON LAKKAUTUS UHAN ALLA!!

Vetoamme Valkolan kylänä ja monien kylän yhdistysten voimin, että Valkolan koulua ei missään nimessä lakkautettaisi. 


Suomen kylät ry:n Kyläkoulujen pelastuspakettiin vedoten, työryhmä nostaa esille kyläkoulujen yhdysluokkapedagogiikan, jonka eduista julkisuudessa puhutaan vähän, vaikka se tutkitusti vahvistaa esimerkiksi lasten sosiaalisten taitojen kehittymistä. Pelastuspaketissa korostetaan kyläkoulujen ketteryyttä uusien innovaatioiden kehittämiseen sekä kyläkoulujen merkitystä alueen yhteisöllisyydelle. Alle 50 oppilaan koulujen kohdalla lakkautustahti on ollut vielä hurjempaa. Tuhannesta koulusta oli viime vuonna jäljellä enää vajaa 300. Vain noin kolmannes lakkautuksista on perusteltavissa lasten määrän pienenemisellä, mikä on johtanut isojen koulujen määrän kasvuun. 


Toisena perusteena käytetyt säästöt eivät nekään näytä toteutuneen, sillä vuoden 2014 4,6 miljardin kokonaiskustannukset ovat kasvaneet noin 5,2 miljardiin euroon. Suhteellisesti eniten ovat kasvaneet hallinnon, kiinteistöjen ylläpidon sekä oppilashuollon kustannukset. Suomen Kylät vaatii kyläkoulujen pelastuspaketissaan selvitettäväksi, ovatko koulujen lakkautukset tuoneet todellisuudessa konsulttien lupaamia säästöjä kuntatalouteen, samalla kun oppilaiden pahoinvointi, oppimistulokset, oppimisympäristöjen viihtyvyys ja koulukuljetusajat ovat heikentyneet. ”Miksi aikuisten hammashoidon jonotusajoista asetetaan sakko kunnalle, mutta samaa käytäntöä ei hyödynnetä, kun kunnat rikkovat lasten oikeutta inhimilliseen koulumatkaan?”, Koivisto kysyy ja viittaa työryhmän vaatimukseen uhkasakosta sekä koulumatka-aikojen maksimirajan asettamiseen EU:n epävirallisen suosituksen mukaisesti alakouluikäisillä 1,5 tuntiin ja yläkouluikäisillä 2,5 tuntiin.


Hallitusohjelmassa 2023 linjataan maaseudun lähikoululisästä maaseudun koulujen saavutettavuuden tueksi, vuosina 2000-2004 lakkautettiin 300 kyläkoulua ja vastaavana aikana kasvoivat niin oppilashuollon menot kuin perusopetuksen käyttökustannukset 24 prosentilla, menoerä/kokonaiskustannukset n. 5,2 mrd. euroa 

Luken erikoistutkijan Olli Lehtosen mukaan jos kyläkoulujen lakkauttamistahti säilyy nykyisellään, viimeinen kyläkoulu lakkautetaan 2032 mennessä.


Valkolan koulu on vanha, 117 vuotta. Sillä on paljon historiallista arvoa ja on erittäin toimiva vanha kyläkoulu, ihanalla maalaismiljööllä. Luonnonläheisyys oppimisessa tukee lasten kasvua ja kehitystä. Luonto antaa monet mahdollisuudet liikkumiseen. Hiihtoladut ovat vieressä. Kyläläiset pitävät koulun kentät kunnossa. Luistelujää jäädytetään kyläläisten voimin jo ajoissa heti, kun mahdollisuus säiden puolesta. Nuorisoseuran talolla käydään liikkumassa hyvässä salissa ja ulkona liikutaan todella paljon, joka on tosi tärkeää. Koulun pihassa on kyläläisten tekemä Suomen parhaimpia oleva parkourpuisto, jossa opettajat pitävät myös liikuntatunteja ja vapaa-ajalla jumppia. 


Valkolan kylä on saatu näkyväksi ja kuuluvaksi montaa kautta. Valkolassa järjestetään monenlaisia tapahtumia esimerkiksi juhannustapahtuma kyläyhteisön ja  Nuorisoseuran kanssa yhdessä, sinne saapuu porukkaa ympäri Keski-Suomea. Valkolassa on erittäin aktiivinen kyläyhteisö ja nuorisoseura, jotka ovat tunnettuja ja jotka tuovat kylälle aktiviteetteja lapsille ja perheille ja kyläläisille. Kylä kuolee jos koulu lähtee, miten käy nuorisoseuran ja kyläyhteisön?? 


Koulu on se, mikä saa lapsiperheet muuttamaan kylälle, vaikuttaa myös lapsettomien muuttopäätöksiin suuresti. Valkolan koulu tekee yhteistyötä kylällä toimivien yhdistysten kanssa ja toisinpäin. Yhdistykset antavat koululle paljon, osallistuvat koulun toimintaan, tällaisia palveluita ei saa isoissa kouluissa. Täällä maalla lapset saa olla lapsia. Lapset leikkivät pihalla kaikki yhdessä. Luonto otetaan mukaan leikkiin. Metsään rakennetaan majoja, leikitään kirkonrottaa, rönttöä, lipunryöstöä yms. Koulu on myös vapaa-ajalla lasten ja perheiden kohtaamispaikka, joka on ainut paikka missä lapset täällä yhdessä leikkivät ja touhuavat. Lähteekö meillä ainut lasten ja perheiden leikkipaikka täältä pois?


Pienessä kyläkoulussa on aivan erilainen yhteisöllisyys kuin isoissa kouluissa. Koulu on kuin yhtä perhettä. Kaikki lapset tuntevat toisensa ja tällöin tuntevat olonsa turvallisemmaksi ja yhteenkuuluvammaksi kuin isoissa kouluissa. Kaikki ovat kavereita keskenään, ei niin kuin jossakin väitetään, että pienissä kouluissa ei ole kavereita, se ei ole totta. Opettajilla on enemmän aikaa oppilaille; tällöin opetus on yksilöllisempää, mihin isoissa kouluissa ei ole mahdollisuutta. 


Kouluverkkoselvityskokouksessa sanottiin, että isoissa kouluissa on lapsen erityisopetuksen tukeminen parempaa ja helpompaa, mikä jäi mietityttämään. Pienessä kyläkoulussa resurssit ovat erilaiset, aikaa yhdelle oppilaalle on paljon enemmän, tukea saadaan jo omalta opettajalta erilailla ja tukiopetusta, että erityisopetusta ei tarvita pienessä kyläkoulussa niin paljoa. “Erityisoppilaat” sopeutuvat pieniin luokkiin hyvin, pienluokkapalveluita ei erikseen tarvita. 


Kyläkoulun lakkauttamisen myötä myös kylän muut palvelut vähentyvät, jäisikö lapsille mitään harrastusmahdollisuuksia tänne, lähtisikö kentät, kyläläisten tekemä parkourpuisto, hoidettaisiinko uimarantaa enää, miten teiden kunnossapidolle ja muille palveluille kävisi?


Onko otettu huomioon lasten hyvinvointi, ajateltu, että lasten pahoinvointi ja heikentyneet oppimistulokset, mm. Pisa-tulosten lasku, olisivat yhteydessä kyläkoulujen lakkauttamiseen? Koulujen lakkautusvalmisteluista ei ole tehty laillisia, lapsen edun ja oikeuden mukaisia moniammatillisia arvioita. Jos lapsivaikutusten arvioinnit olisi tehty lain mukaisesti, moni koulu olisi säästynyt. (Lainaus Kuntalehdestä)


Miten kunnan imago kestää tämän? Miten kyläkoulujen lakkauttaminen tukee kunnan arvoja (elinvoimaisuus, avoimuus, tekemisen meininki)? Voisiko Laukaassa olla mahdollisuus valita lapsiperheillä mahdollisuus isoon kouluun (Kirkonkylän koulu), pienempään (Kuhanniemi, Savio) ja jopa näihin ihaniin kyläkouluihin (Valkola, Kuusa, Äijälä, Haapala)?


Laukaa on ottanut usein mallia Jyväskylästä. Jyväskylässä oli lakkautusuhan alla kuusi kyläkoulua. Kuulimme, että nämä koulut eivät enää olekaan lakkautusuhan alla vaan on pelastettu. Jyväskylä ehkä ymmärsi, että tässä ei säästetäkään ja veti lakkautusuhat pois?!


Tie Kuusaaseen ja kylälle on todella huonossa kunnossa. Se olisi kunnotettava, jos lapsia kuljetetaan sitä kautta kouluun keskustaan. Onko otettu huomioon kuinka paljon siihen menisi rahaa?


Koulukuljetuksesta sanottiin, että se on toimivaa, mutta muutamia esimerkkejä kun kuuntelimme, niin kuljetus ei todellakaan ole toimivaa. Esimerkiksi lapsella alkaa esikoulu yhdeksän aikaan, kyyditys tulee vasta puoli kymmenen. Pieni eskarilainen lapsi kulkee isojen koululaisten mukana isossa bussissa, ei suostu syömään aamulla mitään, kun bussissa tulee niin huono olo. Lapsi itkee matkat.  Lapset saavat aina jännittää, että pääseekö bussilla perille, hajoaako se välille vai ajetaanko ojaan (tien kunto, bussien kunto).

Kouluverkkoselvityksessä tuotiin esille sitä, että miten paljon säästetään jos kouluja lakkautetaan, mutta ei sitä miten paljon jäljelle jäävien tai uusien koulujen kustannukset nousevat. Kuhanniemi oli myös kouluverkkoselvityksessä mukana ennen. Sinne kaavoitettiin uusia asuinalueita ja annettiin näin mahdollisuuksia toimivaan ja kasvavaan kouluun. Koulu pelastettiin näin, mutta miksi Valkolaa ei voitaisi samanlailla pelastaa? Lapsiperheitä olisi tulossa ja rakentajia, mutta koulun tulevaisuus huolettaa perheitä, eikä uskalleta aloittaa rakentamista. 


Hallitus budjettiriihessä päätti nostaa peruskoulujen rahoituksen tasoa pysyvästi vaalikauden aikana 200 miljoonalla eurolla ja vuonna 2024 rahoitusta nostetaan 50 miljoonalla eurolla. Mihin Laukaa meinasi nämä rahat laittaa? Tässähän olisi rahoitusta pelastaa kyläkoulut ja saada kylät pysymään elinvoimaisina ja palvelut kyläläisille. 


Säästötoimenpideideoita, mistä meidän puolesta voitaisiin säästää:

- Valaistusasiat ympäri kuntaa, kouluilla palaa kenttien valot silloin kun ei tarvikaan  ja kaikkien muiden rakennusten valoja poltellaan aivan turhaan. Sähkö on kallista, siinä on iso säästö. Samoin katuvalot, tarvitaanko niitä poltella öisin?? 

- Laukaan talousarviossa oli laitettu näin säästötoimenpiteitä:


 Tekniset palvelut, 190.000 euroa Yhdyskuntatekniikan määrärahaa pienennetty 60.000 euroa,  Katujen hoidon tasoa lasketaan. Lumenaurauksiin entistä pidempiä viiveitä. 50.000 euroa.  Katuvalojen syttymis- ja sammumisaikaa muutetaan 10 minuutilla, 10.000 euroa. Tilapalvelun määrärahaa pienennetty 130.000 euroa  Kiinteistöjen lämpötiloja lasketaan yhdellä asteella, 50.000 euroa.


Jos esimerkiksi katuvalojen syttymis- ja sammumisaikoja muutettaisi useammalla tunnilla, niin sillä saataisi jo isoja säästöjä. Kiinteistöjen lämpötiloja voitaisiin myös laskea enemmän, niin säästöjä tulisi enemmän sieltäkin. Sekin on tutkittua, että kun huonelämpötilat eivät ole liian korkeat niin on helpompaa keskittyä ja hengittää ja olla sisätiloissa.


Faktaa ja Linkkejä luettavaksi:

Huomenta Suomi: syntyvyyden lasku vaarantaa monen kunnan tulevaisuuden

https://www.mtv.fi/sarja/huomenta-suomi-1487/syntyvyyden-lasku-vaarantaa-monen-kunnan-tulevaisuuden-20711700


Heinonen, Samuli V. J.: Kylän sydän lakkaa silloin sykkimästä - Kyläkoululakkautuksen merkitys https://erepo.uef.fi/bitstream/handle/123456789/27263/urn_nbn_fi_uef-20220294.pdf?sequence=1


Maaseudun tulevaisuus 18.5.2023 Kyläkoulujen lakkautus ei tuo kuntien haaveilemia säästöjä 

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipide/159c04ec-1003-461b-8e94-893a83286390


Karvin arviointiraportti

https://www.karvi.fi/sites/default/files/sites/default/files/documents/KARVI_2922.pdf


Kyläkoulujen pelastussuunnitelma - Suomen kylät ry

https://suomenkylat.fi/content/uploads/2023/01/kylakoulujenpelastussuunnitelma_.pdf


Keskisuomalainen 6.9.2023  Jyväskylän kyläkoulujen lakkauttaminen ei tuo säästöjä – "Tarjolla oltava myös muuta kuin keskusta-asumista" 

https://www.ksml.fi/paakirjoitus-mielipide/6192224


Yle - Kouluja lakkautetaan rahankiilto silmissä, mutta säästöjen sijaan menot voivatkin kasvaa – peruskoulujen määrä on romahtanut 30 vuodessa

https://yle.fi/a/74-20048667?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp



Mukana vetoomuksessa ovat 


Valkolan kyläläiset

Valkolan koulun vanhempaintoimikunta

Valkolan kyläyhdistys ry

Valkolan nuorisoseura ry

Valkolan osakaskunta

Valkolan Jahti ry