Vaarunvuori on suojassa

Vaarunvuori. Yllä: synkkiä pilviä Vaarun yllä, ja Vaaru pelastui. Kuvat Juhani Paavola.

Alakuvassa Vaarunbanderolli ydinvoimanvastaisessa mielenosoituksessa Helsingissä 26.4.1986, Tshernobylin ydinonnettomuuden radioaktiivisen pilven juuri noustua suomalaisten vielä tietämättä.

Vallan Alta. Pohjoismaisen luonnonsuojeluliikkeen historiaa.  Alta-kamppailu oli Pohjoismaiden suurin ympäristökamppailu, joka vaikuttaa yhä.

Vaarunvuori:  Pumppuvoimalahanke ei enää uhkaa Vaarunvuorta

Uhmaavan pahtakylkinen Vaarunvuori on yli 120 metriä korkea, kalkkipitoinen vaara Päijänteen itärannalla, Korpilahdella, 30 km Jyväskylän keskustasta etelään. EU:n komissio hyväksyi Vaarun yhdessä muiden suomalaiskohteiden kanssa NATURA 2000 -ohjelmaan vuonna 2005. 

Kolmen vuosikymmenen ajan, vuodesta 1968 vuoteen 1998 asti, Imatran Voima oy (IVO) -nykyään Fortum-, aikoi rakentaa Suomen ja Pohjois-Euroopan ensimmäisen pumppuvoimalan altaineen juuri tälle kansainvälisestikin arvokkaalle, jopa ainutlaatuiselle luonnonalueelle. 

Suunnitelma oli eniten uhanalaista eliölajistoa uhkaava yksittäinen rakennushanke vähintään Keski-Suomessa. Mutta vaarassa ei ollut ainoastaan Vaarun eliöstö, maa ja vesi ja tuhansien vuosien luonnonperinne: lähes 500 miljoonan euron (silloin noin 1,5 miljardin markan) hintainen, ydinvoimalan tehoinen ’voimala’ olisi kuluttanut valtavasti enemmän sähköä kuin tuottanut. Se olisi kuluttanut jopa enemmän kuin lopulta myös jo haudattu Vuotos-voimalahanke Lapissa olisi tuottanut.

Suomessa puhkesi vuodesta 1979 alkaen tähän asti uraa uurtavin luonnon- ja ympäristönsuojeluaalto, jonka ehkä merkittävin etappi oli Koijärvi-kamppailu ja myös kamppailu uusiutuvan energian puolesta ydinvoimaa vastaan. Mukana seurasi pian joukko muita kamppailuita, mukaan lukien Vaarunvuoren puolesta. Tuona aikana syntyneet ympäristötoiminnan kartta- ja menetelmäpohjat ja aikaansa edellä olleet visiot ovat paljolti myös nykyisen, yhä välttämättömän ympäristöaktivismin oppaana, myös ilmastonmuuttamisen vastustuksessa. 

Uuden polven pitkäaikaisen suojeluliiketoiminnan aloittajana maakunnassa Vaarun-liike kyseenalaisti vallitsevan ajattelutavan keskisuomalaisessa ympäristö- ja energiapolitiikassa. Vaarunvuori-kiista soveltuu hyvin peilaamaan ympäristösuhteemme muutosta, kuten silloinen apul.professori, yht. tri Esa Konttinen toteaa tutkimuksessaan ’Taistelu vuoresta’ (Jyväskylän yliopisto 1996). Seuraavat sivut ja tiedostot kertovat lisää omituisesta pumppulahankkeesta, Vaarusta ja sen suojelusta.

Tervetuloa sivuille, joiden ensimmäinen versio julkaistiin jo vuonna 1996, Suomen ympäristöliikkeiden ensimmäisten sivujen joukossa. Ylhäällä vasemmalla olevasta valikosta pääset sivustolla eteenpäin.