Inspirasjon

Foto fra happylanding.no

Noen ganger endrer ganske enkle tiltak måten vi bruker byen på.

Flere store byutviklingsprosjekter, og særskilt i havneområder, har erfaring med en aktiv, utforskende og inkluderende utvikling før den tradisjonelle utbyggingen starter. Dette har gitt positiv effekt på både områdekvalitet og områdeverdi. Under følger et lite utdrag av prosjekter som har hatt en positiv effekt på utviklingen av byene og bydeler.

Lager11

Lager11 er et viktig steg i byutviklingen av industriområdet Sluppen i Trondheim. Et industrilokale er forvandlet til å romme både mathall og kulturscene.

Mathallen er drevet av gründere med innvandrerbakgrunn, og med prosjekter innen teater, dans, musikk og kunst er Lager11 sitt mål å reflektere samfunnet og verden vi er en del av. De huser en klynge kreative aktører som leier kontor og øvingsrom og setter opp forestillinger og utstillinger på huset.

Et blomstrende møtested for mat, kultur og opplevelser i Trondheim.

Foto fra Lager 11 sin facebookside



SALT art & music

SALT art & music ligger plassert på kaia ovenfor Operaen i Oslo og består av både badstue, bar og matservering, samt kulturscene. Havet er et viktig aspekt i utviklingen av SALTs konsept. Det startet som et reisende kunstprosjekt inspirert av tradisjonelle pyramidelignende konstruksjoner kalt “hesjer” fra den norske kysten, brukt til å tørke fisk. Badstuen er romslig og kan også fungere som en scene med atrium. Etter å ha reist flere steder i landet har prosjektet nå vært i Oslo i 2 år, og er blitt et attraktivt og populært sted i byen, med badstugjester hele året.

Foto fra salted.no

GAME Streetmekka

I København, Ålborg, Esbjerg og Viborg i Danmark har flere eldre industribygg blitt transformert til urbane, asfalterte hus for gateidrett og gatekultur - et konsept for ung kultur og aktivitet kalt Streetmekka.

GAME er en dansk non-profit gateidrettsorganisasjon etablert i 2002. Deres formål er å tilby fasiliteter, senke terskelen for og inkludere flere barn og unge til å delta i idrettens sosiale fellesskap. De tilbyr blant annet street basket, street soccer, yoga, skateboarding, klatring og parkour.

Foto fra Streetmekka Aalborg



Ladekaia

Ladekaia er et serveringssted plassert et stykke ut på Ladestien på Østmarkneset i Trondheim. Kaféen er et populært mål for turgåere langs sjøen. Den ligger på kaia med utsikt over fjorden, i et nedlagt kaianlegg transformert av arkitektstudenter i 2016. Anlegget har blant annet blitt brukt av tyskerne under krigen, da de begynte med produksjon av land- og sjøminer i området.

Foto: Øystein Lie for DN

Skur 13

Skur 13 er en 1500kvm hall drevet av Oslo Skateboardforening. Den ligger på Tjuvholmen ved Aker Brygge, i en stor lagerbygning med Pushwagner-dekor på fasaden.

Hallen tilbyr fasiliteter og kurs for barn og voksne i diverse rullende aktiviteter. Inngang er gratis fra 14 til 18 på hverdager, ellers holder de en lav inngangspris på 30/50kr (barn/voksen). De tilbyr også gratis utlån av utstyr.

Noen av aktivitetene man kan drive med i hallen er skateboard, sparkesykkel, rollerderby, BMX, sykkelpolo, droneflyving, innebandy, crossfit, softball, streetbasket, etc.

Foto fra skur13.no


Vippa

Vippa er en mathall i et tidligere havnelager for sukker på Vippetangen i Oslo. Det ligger ved siden av ferjekaia til Danskebåten, og en gammel kornsilo, midt mellom Aker Brygge og Bjørvika, foran Festningen. Vippa har et uttalt fokus på bærekraft og å skape et etisk og multikulturelt miljø. Det åpnet i 2017 og har blitt godt etablert i Oslos byliv.

Mathallen består av flere matboder, skapt av gamle containere, der du finner mat fra hele verden, for enhver smak. Vippa er populært både for barnefamilier og for folk som bare vil ta seg en øl eller en rask matbit.