Dagprogramma

Planning

10:00 Ontvangst met koffie en thee

10:10 Uitleg van de opzet en demonstratie printen

10:30 Groepsindeling en zelfstandig aan de slag

12:30 Lunchpauze

13:15 Zelfstandig aan de slag

15:45 Presentaties eindresultaten en kennisopdrachten

16:30 Eind

Opzet

Tijdens deze dag leer je de basics van het printen. Je leert dus hoe je een print maakt, maar ook enkele noodzakelijke handelingen zoals het vervangen van het materiaal waarmee je print. Daarnaast verdiep je je in een aspect van het printen en deel je de opgedane kennis op deze site.

Er wordt gewerkt in groepen van 4 a 5 leerlingen. Elk groepje heeft een printer tot zijn beschikking. Zoals bekend: een printje kan nogal wat tijd in beslag nemen. Daarom gaat printen altijd in overleg binnen je groep. Overleg daarom over wie er wanneer print. Houd bijvoorbeeld een wachtrij bij. Gedurende de dag heb je als groep naast het ontwerpen en printen twee grotere opdrachten.

Opdracht 1: Leren printen

Voer met je groep een aantal handelingen uit en noteer de voortgang hieronder. De precieze beschrijving van de handelingen vind je hier!

Opdracht 2: Verdieping

Met je groepje verdiep je je in een van de volgende onderwerpen en deel je de informatie op deze site. De onderwerpen zijn in vogelvlucht:

  • Materialen: met welke materialen kan je printen en wat zijn de redenen om voor deze verschillende materialen te printen.
  • Technieken: de techniek waarmee we vandaag printen heet FDM (fused deposition modelling), maar er zijn nog veel meer andere technieken, onder andere met lasers, poeders en levende weefsels! Beschrijf en vergelijk enkele van deze technieken.
  • Instructiefilm voor deze cursus: de tutorial voor deze cursus kan misschien nog wel wat beter worden toegespitst: maak een verbeterd filmpje.
  • G-Code: Cura vertaalt een 3D model van TinkerCad naar een serie instructies die de printerkop naar X, Y, Z-coordinaten verplaatst. Hoe ziet deze code eruit? Kun je deze zelf ook schrijven en daarmee de printer aansturen?
  • OnShape: een alternatief voor TinkerCad is OnShape. In deze omgeving bouw je je werk anders op, je begint met een 2D vorm die je 'uittrekt' en verder aanpast. OnShape lijkt daarmee meer op het professionele pakket SolidWorks. Maak jezelf dit programma eigen en maak een instructie.
  • Vormen programmeren in TinkerCad met Shape Generator Script: een manier om zelf complexere vormen te maken in TinkerCad is de Shape Generator. Je programmeert dan een vorm, door de positie van de punten precies te berekenen. De code die je moet genereren is niet heel eenvoudig! Maak hiervoor een instructie. Als je geen affiniteit hebt met programmeren is deze opdracht misschien te moeilijk.
  • Wat kun je printen, en wat niet? Doe een onderzoek - zowel online als met de printer - naar de mogelijkheden en onmogelijkheden en maak daar een verslagje van met foto's van je eigen resultaat.

De uitgebreide opdrachtomschrijvingen vind je via de links. Je voorkeur aangeven voor de groepsindeling doe je hieronder.

Voortgang

Voortgang 3D printen