2021
Jaarverslag
2021 was een fantastisch jaar met een ongekend aantal van 11 nieuwe soorten. Daarnaast ook vele andere mooie momenten waarbij zeldzaamheden zich bijvoorbeeld prachtig lieten bekijken. Ik heb van de hoogtepunten een filmpje gemaakt
Voor het volgende jaar heb ik natuurlijk een aantal wensen. Enerzijds hoop ik vooral een aantal missers in te halen:
Marmereend (1 die geaccepteerd wordt)
Bastaardarend
Giervalk
Grijze Strandloper
Vorkstaartplevier
Rotszwaluw
Iets minder waarschijnlijk, maar daardoor des te meer gehoopt zijn:
Groene Reiger
Langstaartklauwier
Sakervalk
Seebohms Tapuit
Een aantal soorten waar ik me ook volgend jaar weer fel op ga richten om zelf te vinden zijn:
Amerikaanse Bontbekplevier
Kildeerplevier
Amerikaanse Bosruiter
Amerikaanse Waterpieper
Dit zal waarschijnlijk te hoog gegrepen zijn, maar toch hoop ik in ieder geval één indiensoort te vinden. Het allerbelangrijkste is echter om mooie momenten met vrienden in het veld te beleven.
Steenarend - 01-03-2021
Al jaren vergaap ik mij op de waarnemingen van de Steenarend in Drenthe in 2002. Wat zou het fantastisch zijn als dit weer eens zou gebeuren. Echter nadat we vorig jaar al zo verwend waren met arenden durfde ik niet te hopen dat we binnen afzienbare tijd ook deze arend zouden zien. De afgelopen jaren zijn er echter wel regelmatig overvliegende Steenarenden gemeld, maar ze terugvinden bleek telkens niet te lukken. Ook dit jaar begon het met een waarneming van een overvliegende vogel dicht tegen de Duitse grens. Ik ging ervan uit dat deze vogel wel op weg zou zijn naar zijn broedgebied en dus inmiddels al lang en breed weer in Duitsland zou zitten. Toch was daar zes dagen later weer een melding van een overvliegende Steenarend. Dit maal meer in het binnenland. Deze melding werd die zaterdag rond half 4 doorgegeven. De vraag was wat te doen. Die kant op rijden in de hoop dat de vogel in het laatste licht nog ergens gevonden zou worden. Het was immers al later op de middag en van echte trek leek mij geen sprake meer. De kans was zeker aanwezig dat de vogel nu op zoek was naar eten en een plek om te overnachten. Rijden op alleen een melding van een overvliegende arend werkt eigenlijk nooit. Beter is om te hopen dat door één van de locals de vogel ergens aan de grond vindt en er dan de volgende dag met het eerste licht te zijn. Die laatste optie had ik nu echter niet. Jannie werd de volgende dag 30 jaar en dat moest natuurlijk even gevierd worden. Nu heb ik al sinds ik een relatie met Jannie heb gezegd dat een verjaardag niet per se een reden is om niet naar een vogel te gaan. Echter maak ik daarbij wel een afweging hoe aannemelijk het is dat ik in mijn leven nog een kans krijg om de soort te zien. Hoe gaaf en zeldzaam een Steenarend ook is, deze was net niet zeldzaam genoeg om toch te gaan. Dus besloot ik om toch maar zaterdagmiddag richting het zuiden te rijden. Ik had als plan dat ik tot half 5 's middags door zou rijden naar het zuiden. Was er dan nog niks gemeld dan zou ik onverrichte zake terugkeren, om op tijd thuis te zijn voor het eten. Zo gezegd zo gedaan. Ik reed inmiddels tussen Hoogeveen en Zwolle, maar er kwam geen enkel nieuws omtrent de arend. Dus onverrichte zake weer naar huis.
De volgende dag verloopt rustig. In de ochtend moet ik eerst nog weer even een bezoek brengen aan het onderzoekscentrum i.v.m. het medicijnonderzoek waar ik aan mee doe. Vervolgens is het tijd voor taart en cadeautjes. 's Middags wordt Jannie nog door vrienden verrast met ballonnen met daarin confetti en puzzelstukjes die samen een puzzel maken waar haar vrienden en vriendinnen met een leuk kapsel op staan. Vervolgens zitten we rustig een spelletje te doen als iets na vier uur de volgende melding op whatsapp verschijnt:
Hier krijg ik het toch wel even warm van. Maar zoals beloofd blijf ik thuis en moet ik er op hopen dat de slaapplek wordt gevonden. Dit blijkt het geval en dus worden er plannen gemaakt om er de volgende ochtend met het eerste licht te staan. Willem wil als gebruikelijk maar al te graag mee. Google geeft als zonsopkomst 7:21 uur aan, we willen er graag een uur voor zonsopkomst zijn en rekenen ruim met de reistijd door een kwartier op te tellen bij de tijd die google maps aangeeft. Dit betekent dat ik om 4:10 bij Willem voor de deur sta. Later bedenken we ons dat dit vanwege de avondklok helemaal niet mag, maar ja als het een avondklok wordt genoemd is dat niet direct iets waar je aan denkt bij het plannen van een twitch in de ochtend.
's Avonds kan ik de slaap niet echt vatten. Ik ben wat eerder op bed gegaan, maar veel zin heeft het niet gehad. Ik ben veel te druk in mijn hoofd en probeer de twitch van de volgende dag tot in de puntjes voor te bereiden. Waar is de vogel gaan slapen? Waar hebben we de beste kans? Is het bosje waar de arend in slaapt wel op voldoende afstand van de weg? Hoe zorgen we ervoor dat we niet vast komen te staan op een te smal landweggetje. Is het ook mistig morgen? Uiteindelijk val ik samen met Jannie pas na 1 uur in slaap en gaat om 3:45 uur alweer de wekker. Het is dan nog even chaos in mijn hoofd, maar al snel heb ik alles wat ik nodig heb bij elkaar geraapt. Iets te laat sta ik om 4:20 bij Willem voor de deur en kunnen we gaan. De reis verloopt lekker spoedig en we vermaken ons met verhalen over eerdere twitches, droomsoorten en inhalers die dit jaar toch echt weer eens moeten komen.
Om 6:10 uur komen we al aan op de plek van onze navigatie. We besluiten eerst even een rondje om het gebied te rijden zodat we een idee hebben wat de situatie zal zijn, zou het nodig zijn dat we de achtervolging moeten inzetten. Vervolgens parkeren we de auto op een punt waarvan wij denken dat we een centraal overzicht hebben en genoeg afstand van de slaapplek van de arend hebben. Ik had twee kussens in de auto gegooid dus we kunnen nog even een dutje doen. Tegen 6:45 uur begint het al wat te schemeren en is inmiddels een andere auto met vogelaars ons komen vergezellen. We kunnen de eerste contouren van de bosjes zien en beginnen alvast te scannen in de hoop dat we al een silhouet kunnen ontwaren. We besluiten een stuk langs een veld te lopen voor een beter uitzicht. Hier zien we al snel een viertal Buizerds en ik besluit naar de auto te gaan om even de scope erbij te pakken. Op het moment dat ik met scope en camera weer naar Willem toeloop zie ik dat hij een sprint aanzet. Ik weet hoe laat het is: de vogel wordt gezien. Helaas niet waar wij staan dus zo snel als ik kan wordt mijn scope weer in de auto gelegd en met de camera en kijker nog om de nek snoer ik mij in de gordels. De achtervolging is begonnen!
Richting de plek rijdend die door Bram is doorgegeven komen we een hele rij auto's tegen nabij het bosje waar de vogel sliep. Wijzelf hadden al bedacht dat je hier dus niet moet staan. Arenden zijn enorm schuw en zo dicht bij het bosje staan resulteert er dus in dat de vogel met het eerste licht al op de wieken gaat. Anderen zijn blijkbaar niet zo snugger, maar hebben de vogel nu dus al wel zien vliegen. Ze staan er nog wat verdwaasd te kijken. De arend is over hun heen gevlogen en laag naar het oosten gegaan. Het is niet helemaal duidelijk waar de Steenarend nu zou moeten zijn. Mogelijk in een ander bosje gaan zitten, maar helemaal zeker is het ook niet. De stress slaat toe: we gaan de vogel toch niet missen he? Willem en ik springen weer in de auto en gaan het iets verderop proberen. We rijden een stuk naar het noord-oosten en scannen daar de bosjes af. Hier vinden we niks dus vervolgen we onze weg verder naar het oosten. Op dat moment zie ik dat ik al drie gemiste oproepen heb van Andre Sikkema. We hadden namelijk afgesproken elkaar op de hoogte te houden, maar door alle stress is dat er nog even niet van gekomen. Andre belt weer en ik zet Andre op de luidspreker terwijl ik een weggetje naar het zuiden insla. Ik hoor dat Andre het heeft over iemand die de vogel zou hebben gezien, maar dat er nog geen locatie wordt doorgegeven. Op het weggetje dat ik ben ingeslagen staan drie auto's. Het blijkt dat de vogel hier net langs is gevlogen en dat deze laag richting het oosten/zuid-oosten is vertrokken. Ronald de Lange heeft er zelfs foto's van geeft hij aan. Verdraaid nog aan toe. De stress bereikt een absoluut kookpunt en ik sommeer Willem om direct weer in de auto te gaan zitten. De auto wordt zo snel als gaat gekeerd en wij zetten weer de achtervolging in. We besluiten nu een aardig stuk door te rijden naar het oosten, om zo de arend in te halen. Vanaf daar is het de bedoeling om weer richting het westen te gaan terwijl we de lucht en de bomen in de gaten houden. Dan het verlossende woord: Diedert Koppenol stuurt een appje door waarin weer een locatie wordt doorgegeven. Deze locatie bevindt zich precies tussen de plek van de laatste melding en waar wij nu staan. We hadden de arend dus inderdaad ingehaald. Het blijkt dat Wouter van der Ham de vogel uiteindelijk terug vond in een bosje tussen de weilanden. We spoeden ons die kant op en zien al een aantal auto's staan. Daar zit de arend dan eindelijk op z'n dooie gemak in een boom wat om zich heen te kijken. Missie geslaagd!
We blijven hier een tijd wachten in de hoop dat het wat helderder wordt en dat de vogel wellicht nog dichterbij komt. Helemaal mooi zou het zijn als de Steenarend ook nog even ging jagen op bijvoorbeeld een haas. Dat gebeurt helaas niet, want na een hele tijd in de boom te hebben gezeten besluit de Steenarend dat het mooi geweest is en vertrekt laag richting het noord-oosten. We besluiten om in die hoek nog een drie kwartier te zoeken, maar we kunnen niets meer vinden en op de app groep blijft het ook stil. De rust in die hoek van het land is wedergekeerd en de vierde mega zeldzame arend in minder dan een jaar tijd is binnen. Van de redelijk te verwachten arenden zijn er voor Willem en mij dan nog twee over: De Schreeuwarend en de Bastaardarend. De laatste helaas twee keer gedipt en op de vogel van Texel niet adequaat gereageerd. In de 12 jaar dat ik nu naar vogels kijk heb ik al tweemaal een Bastaard/Scheeuwarend gezien.
In beide gevallen helaas geen foto's kunnen maken die enerzijds toch nodig zijn om te bepalen om welke soort het precies gaat en om hybrides tussen deze twee soorten uit te sluiten. Anderzijds is acceptatie door de CDNA een stuk aannemelijker als een waarneming vergezeld gaat met enig bewijs en dus niet puur afgegaan hoeft te worden op een beschrijving.
Maar zoals het de afgelopen jaren wel vaker gaat laten de te verwachten soorten het afweten en komen daar absolute knallers voor terug. Zo zou het mij niet verbazen als ik eerst nog eens een Spaanse Keizerarend in Nederland ga zien, voordat ik zowel een Scheeuw- als een Bastaardarend op de lijst heb. (Later dit jaar blijkt echter dat Schreeuwarend toch eerder is)
Geelsnavelwouw - 12-04-2021
Op de 11e kwam rond 17:00 de volgende melding door in de Grunn Twitchers app groep:
Zelf duik ik direct het internet op om na te gaan of dit een Geeldsnavelwouw zou kunnen zijn. De snavel wijst daar immers op. Echter lijkt de vogel op deze foto qua overige kenmerken meer op Zwarte Wouw. Wellicht dus toch een Zwarte Wouw met een snavel die wat geler lijkt. Vervolgens blijkt dat Anne van der Wal de vogel 1,5 uur eerder ook op die plek heeft gezien en op basis van deze foto's lijkt het toch echt om een Geelsnavelwouw te gaan. Ongeloof regeert. Een Geelsnavelwouw is een Afrikaanse soort, die kan hier toch helemaal niet komen? Echter de laatste jaren duiker er wel vaker Afrikaanse soorten op zoals Afrikaanse Woestijngrasmus, Seebohms Tapuit, Schildraaf en Horusgierzwaluw. De één nog onverwachter dan de andere. Die Horusgierzwaluw heb ik gemist, omdat het op dat moment niet zo lekker uitkwam om de volgende dag naar Schiermonnikoog te moeten en toen die avond het bericht door kwam dat het zou gaan om een gewone Gierzwaluw met een witte stuit (iets dat wel vaker is voorgekomen) besloot ik om niet te gaan. Hier heb ik zo'n spijt van dat ik tegen mijzelf heb gezegd dat me dit nooit meer moet gebeuren. En zo is het dat ik aan Jannie voorstel om na het eten samen die kant op te gaan in de hoop dat de vogel nog steeds aanwezig is.
Na een lekkere maaltijd rijden we richting het Lauwersmeer. De vogel is nog steeds niet weer gezien, maar ik heb de hoop dat dat nog wel gaat gebeuren als deze in de avondschemer een slaapplaats gaat zoeken. We beginnen onze zoektocht bij de telpost aan de kustweg. Na een tijdje hier te hebben gestaan beginnen we het koud te krijgen en besluiten verder te rijden naar het volgende punt, waar Willem en zijn vriendin inmiddels ook zijn aangekomen. Hier staan we nog een aardige tijd te turen, maar van de wouw geen spoor. Ik weet nog een Reuzenstern te missen voor de jaarlijst, omdat ik even wat water moet lozen. Teleurgesteld keren we weer huiswaarts.
Gelijk is al het plan gemaakt om de volgende morgen weer aanwezig te zijn. Ik ga er vanuit dat de wouw nog wel in het gebied zit en als deze besluit om de volgende dag verder te trekken is de kans groot dat deze de telpost passeert. Doordeweeks is de kustweg echter afgesloten voor auto's dus parkeer ik mijn auto iets voor half 10 voor het hek. Omdat er ook nog gewerkt moet worden verplaats ik mij naar de bijrijdersstoel en zet de laptop op schoot. Steeds tuur ik de lucht af en heb ik de camera in de aanslag. Ondertussen worden mails afgehandeld en stukken gelezen. Een goede combinatie van het noodzakelijke en het aangename.
Rond kwart over tien is het paniek. Martin Olthof, die op de Marnewaard loopt heeft de Geelsnavelwouw terug gevonden bij de plek van gister. Het schietterrein ligt dichter bij het hek bij Lauwersoog dan het hek bij de eendenkooi dus ik besloot zo snel als het kan de auto te keren en die kant op te rijden. Ondertussen bel ik Martin met de vraag wat ik het beste kan doen. Iets later appt Martin dat de wouw al bij de Zoutekwel is. Hij vliegt dus richting zuidoost dus de auto wordt weer gekeerd en ik rijd weer terug naar het hek. Daar aangekomen gris ik mijn camera en telescoop uit de auto en ren de dijk op. Jacob Bosma is al eerder die morgen naar de telpost gelopen en heeft de vogel inmiddels ook in beeld. Ik kan Jacob vanaf mijn positie zien staan, maar zie geen wouw. Ik ren weer naar de auto, pak nog een jas en de sleutels en ren de dijk weer op. Ik besluit om richting Jacob te lopen. Van waar Jacob staat is er beter uitzicht over de Marnewaard en als de vogel toch verder naar het zuidoosten gaat moet ie mij passeren.
Ineens hangt er dan een bruin gekleurde rover boven mij. Ik leg de telescoop neer en begin als een malle foto's te schieten. De vogel vliegt erg snel voorbij en ik geef door dat de wouw het hek al gepasseerd is. Een snelle blik op het scherm leert dat ik een vogel zonder gele snavel heb gefotografeerd, maar het scherm is klein en wellicht zie ik het niet goed. Dan belt Jacob en hij geeft aan dat er net na de wouw ook een Bruine Kiekendief langs is gekomen. Zul je net zien. Ik check snel het scherm nog een keer en zie dat ik inderdaad een paar honderd foto's van een Bruine Kiek heb geschoten.
Hoe is het toch mogelijk dat precies op dat moment een onvolwassen Bruine Kiek langskomt. Het blijkt dat Jacob door het appen de wouw ook is kwijtgeraakt en hij komt weer richting het hek gelopen. Inmiddels is Jos Welbedacht ook gearriveerd en met z'n drieën zoeken we door. Jacob pikt de ene na de andere rover uit de lucht. Eerst dezelfde Bruine Kiekendief weer die nu ergens boven de eendenkooi hangt. Daarna een Buizerd die ver weg over het bos vliegt. Maar dan is het raak: Jacob vindt de wouw terug die over het wad vliegt richting de eendenkooi. Snel ratelt de camera weer, maar de Geelsnavelwouw vliegt steeds verder en verder.
Jos en ik laten Jacob achter op de dijk en zetten de achtervolging in richting de Hornhuisterpolder. Daar lukt het helaas niet meer om de vogel op te pikken. Er komen nog enkele vogelaars tevergeefs aan die tot aan Pieterburen proberen de vogel weer op te pikken.
Het viel me dit keer maar weer eens op hoe lauw er werd gereageerd. De eerste avond zijn er nog een man of 20 wezen zoeken, maar de volgende dag welgeteld drie: Martin, Jacob en ik. Na de Westelijke Orpheusgrasmus (6 zoekers op dag 2), de Kleine Kortteenleeuwerik (1 zoeker: ik) en nu deze begin ik mij er wel een beetje aan te irriteren hoe afwachtend iedereen de laatste tijd is. Tuurlijk, in dit geval ben ik één van de gelukkigen en heb ik er hopelijk een hele harde blocker bij, aan de andere kant is de kans dat zo'n vogel ons ongezien voorbij was gegaan natuurlijk veel groter dan wanneer er 100 man aanwezig zouden zijn.
Sardijnse Grasmus - 21-04-2021
'Wat een dag was dat' is wat ik tegen Jannie zei toen ik net voor het begin van de avondklok om 21:50 op de bank neerplofte. Gisteravond zat ik lekker op de bank nog even te kijken welke nieuwe jaarsoorten er in de TOH gezien waren toen mijn oog viel op een waarneming van een Roodkeelpieper door Lonnie Bregman op Schiermonnikoog laat op de avond. Een twitchbare Roodkeelpieper zou een buitenkansje voor de jaarlijst zijn en zo besluit ik een dagje vrij te nemen en op zoek te gaan. Ik overleg even met Jannie over de te nemen boot en besluit dan om de tweede boot te nemen. Een gokje, want piepers zijn dagtrekkers en het zou kunnen zijn dat ik dan te laat ben. Het is echter geen goed trekweer en omdat iets meer dan een week eerder ook al een Roodkeelpieper op ongeveer dezelfde plek is gemeld is de kans zeker aanwezig dat de vogel nog even blijft.
De volgende ochtend sta ik samen met Jannie op, maar kom ik tot de conclusie dat de koelkast vrij leeg is. Ik was al van plan om vandaag de boodschappen te doen, maar nu moet ik voordat ik de boot pak maar vast even naar de winkel. Mooi op tijd vertrek ik dus naar de Coop in Anjum. Voorspoedig bereik ik ook de veerhaven van Lauwersoog en zit ik een half uur voor vertrek al op een vrij lege boot.
Ondanks mijn verlofdag had ik mijn werklaptop meegenomen zodat ik op de boot toch even wat werk zou kunnen verzetten en zo gezegd zo gedaan. Rond kwart over 10 meren we aan op Schiermonnikoog, wordt een fiets gehuurd en zet ik koers naar de binnenkwelders. Hier merk ik een solitaire gans op die weinig schuw naast het fietspad staat te foerageren. Het blijkt een Kleine Rietgans. Een nieuwe soort voor Schiermonnikoog voor mij dus wordt er snel even een foto gemaakt.
Dan door naar de plek van de Roodkeelpieper. Het is even aanzetten tegen de stevige noordenwind in en hopen dat de vogel, net zoals Lonnie die gisteravond had, van het fietspad zal opvliegen en zijn kenmerkende roep laat horen. Dit gebeurd helaas niet en ik fiets door tot ik bij een bankje kom. Hier wordt de fiets neergezet en besluit ik het gebied uit te kammen. Na een half uur zoeken kom ik een tamme muis tegen die even op de foto wordt gezet
Rond half 12, als ik langs een slenk loop merk ik ineens eenmalig de roep van de Roodkeelpieper op. Snel de opname terugluisteren op de recorder die constant meedraait. De roep bijkt mooi opgenomen en ik breng verschillende app groepen op de hoogte dat de vogel er nog steeds zit. Het duurt dan nog een aardige tijd voordat ik de vogel weer vind. Deze komt dan even mooi overgevlogen en roept nog een aantal keer. Een foto maken lukt amper en ik krijg er alleen een vaag plaatje uitgeperst waar wel op te zien is dat de vogel een rode keel heeft.
Inmiddels komt vanaf de vaste wal een melding door van weer een arend. Dit keer een mogelijke Schreeuwarend in de buurt van Zwolle. Toch een leuke plek daar voor arenden. De vogel vliegt naar het noorden. An sich gunstig met het oog op de TOH jaarlijst, maar arenden verdwijnen in Drenthe vaak in een soort Bermuda driehoek waar ze compleet van de radar verdwijnen. Het feit dat er hoogstens drie vogelaars in Drenthe zijn zal daar aan bijdragen. Ik maak me dus in ieder geval geen zorgen dat ik op een eiland zit. Dit verandert even later met de volgende melding op whatsapp:
Die ochtend was er al een melding van een mogelijke Provencaalse Grasmus in de duinen bij Falga. Qua formaat en gedrag een vrij gelijkende soort, maar toen eenmaal de kleur van de vogel goed gezien en gefotografeerd werd bleek het toch om een veel zeldzamere soort te gaan: de Sardijnse Grasmus. 24 jaar na de vogel van België en tevens de eerste voor Nederland. Dat was weer een typische donderslag bij heldere hemel. Met die al wekenlang durende koude wind uit het noorden verwacht je hier niet direct zo'n knaller van een soort uit het warme zuiden. Echter ook al tijden lang waait het in Frankrijk uit oost-noordoostelijke richting en dus is het niet zo heel gek dat als een Sardijnse Grasmus op weg van Noord-Afrika naar zijn broedgebied is doorgeschoten deze door de wind richting de kust gestuwd is en bij Den Helder de zee tegen kwam, waar die niet verder overheen wilde.
In ieder geval is het nu zaak om naar de vaste wal te geraken en die kant op te gaan. Ik bel direct Lonnie op, vraag of hij mee wil en overleg of we dan een watertaxi boeken of de reguliere boot van een uur later nemen. Lonnie moet nog wat spullen inpakken en de vogel is op dat moment zoek dus besluiten we om de reguliere boot te nemen. Ik was van plan om nog even naar Draaihals te zoeken in de Kobbeduinen, maar kan me niet meer focussen en besluit alvast naar de veerhaven te rijden. Hier verzet ik nog even mijn gedachten met wat potjes hearthstone op de telefoon totdat we de boot op mogen. Lonnie heb ik dan nog niet gezien dus ik besluit om de laptop er maar weer even bij te pakken om nog wat werk te verzetten. Dan ontstaat er op de app wat miscommunicatie tussen mij en Lonnie:
We praten vervolgens even bij en hebben al snel de haven van Lauwersoog weer bereikt. Hier staat Willem Bosma alweer op ons te wachten. Hij had vanuit Groningen de bus genomen zodat hij ook mee zou kunnen rijden. Door het gedoe omtrent het coronavirus is het hem nog niet gelukt om zijn rijbewijs te halen, dus zit er niets anders op dan het ov en te liften. Het biedt ons in ieder geval extra gezelligheid en onderweg worden alle Bruine Kiekendieven, Buizerds en Torenvalken weer genoteerd. Een dichte brug op de afsluitdijk geeft even de mogelijkheid tot een hoog nodige plaspauze. Ook kan ik uit de kofferbak even een eerder die morgen bij de Coop gescoorde blik drinken tevoorschijn halen. De reis wordt vervolgd en al snel komen we aan bij de camping waar de vogel inmiddels teruggevonden is. Op de parkeerplek komen we Gijs tegen die de vogel al heeft gezien en vol goede moed spoedden we ons richting de camping. We mogen de camping niet op, maar de vogel is gezien in een haag aan de rand van de toegangsweg. Het duurt nog geen vijf minuten of de vogel wordt gezien. Snel heb ik deze ook in de kijker, maar even snel verdwijnt deze weer de heg in. Ik app Jannie dat ik de vogel heb gezien, maar dat een foto nog niet is gelukt. Niet veel later zien we de vogel weer door de heg kruipen en kan de eerste foto en een filmpje worden gemaakt.
Op dat moment wordt ik aangesproken door wat campinggasten met de vraag of Arjan Dwarshuis ook aanwezig is. Arjan is inmiddels één van Nederlands bekendste vogelaars. Ik moet de gasten teleurstellen want ik heb hem er niet gezien. Dan blijkt dat we niet meer welkom zijn op de toegangsweg naar de camping en het terrein moeten verlaten. De aantallen vogelaars nemen toe, waardoor de anderhalve meter soms overboord gegooid wordt. Ook willen de campingeigenaren overlast voor de gasten beperken. Ik krijg niet bepaald de indruk dat er sprake is van overlast en heb eerder het idee dat ze alle commotie wel mooi vinden. Ik zie steeds meer campinggasten ook hun verrekijker en camera's er bij pakken. Blij met de waarneming, maar teleurgesteld dat dit nu geen gevolg kan krijgen ga ik dan maar het terrein af. Eerst lopen we terug naar de parkeerplek om daar de wilgen te checken waar de vogel eerder ook gezeten heeft. Dan blijkt dan de vogel vanaf de weg met de telescoop toch weer gezien is en we besluiten weer die kant op te lopen.
Na een tijdje ziet Michel Veldt de vogel ineens op een paar meter van ons vandaan door de heg scharrelen. Het grote genieten kan beginnen. De vogel geeft een fantastische show weg en na een paar minuutjes vliegt deze de camping weer op. Het duurt niet lang of deze laat zich nog een keer prachtig zien in de heg die langs de camping loopt. Soms even open en bloot zonnend. Inmiddels heb ik wat leuk beeldmateriaal verzameld en besluiten we dat het mooi geweest is. Lonnie wil wel afgezet worden op station Den Helder, maar we lijken de trein net te gaan missen. Google Maps geeft acht minuten reistijd aan terwijl de trein al over zes minuten vertrekt. Google Maps blijkt er dit keer gelukkig helemaal naast te zitten en binnen drie minuten staan we al op het station. Willem en ik gaan dan nog even langs de Mc Drive en zetten dan koers richting huis.
Onderweg stuurt Jeroen ineens een locatie door van een Buidelmees met het oog op onze Friesland Big Day die we willen gaan doen. De locatie moet strikt geheim blijven, want helaas zijn er in het verleden wel eens onverlaten geweest die voor een mooie foto veel te lang en veel te dicht op het nest blijven staan. En dan zijn er ook nog ergere onverlaten die gewoon het hele nest uit de boom knippen, omdat ze die wel graag thuis in de verzameling willen hebben. Om deze redenen wordt Buidelmees waarnemingen ook verborgen gehouden op waarneming.nl en aangezien ze inmiddels vrij zeldzaam zijn in Nederland is het een goede soort voor mijn TOH jaarlijst. Willem en ik besluiten om er nog maar even langs te gaan, maar dippen de soort er helaas. Willem wordt vervolgens afgezet in Groningen en net voor het begin van de avondklok plof ik voldaan op de bank. Wat een dag!
Jufferkraanvogel - 04-05-2021
Al jaren zwerven er bewezen ontsnapte Jufferkraanvogels rond in Nederland. Er zijn zelfs ongeringde vogels die zijn afgewezen door de CDNA. Alle waarnemingen van deze soort worden dus zeer sceptisch bekeken. Dan komt er op 3 mei ineens een melding binnen van een overvliegende vogel tussen Zwolle en Apeldoorn. De eerste gedachte gaat dus gelijk uit naar een escape. 's Avonds blijkt echter dat het toch gaat om een ongeringde vogel, die ook nog eens goed in de veren zit en zich schuw en waakzaam gedraagt. Omdat Jufferkraanvogel zeker in staat wordt geacht om Nederland in wilde staat te bereiken en de soort op basis van één waarneming wel op de Nederlandse lijst staat besluiten Willem en ik er toch de volgende dag maar op af te gaan.
De vogel wordt die ochtend met het eerste licht alweer gezien en na een voorspoedige reis zien we de vogel al in een akker staan. Het schuwe en waakzame gedrag van de vogel valt direct op. Elke roofvogel wordt nauwlettend in de gaten gehouden en als er net even teveel auto's passeren vliegt de vogel op om elders rustig verder te foerageren.
Er zijn theorieën dat het gewoon zou gaan om één van de bekende escapes die zijn ring is kwijtgeraakt. Ik geloof daar niet zo in als je het gedrag van de vogel bekijkt. De vogel is in de ochtend van 5 mei ook nog gezien en vervolgens zijn er nog twee meldingen van dezelfde persoon op 6 mei. Bij die laatste waarneming is geen bewijs geleverd, maar het is ook niet uitgesloten dat die waarneming gewoon klopt. Daarna is de vogel in ieder geval niet weer gezien. Iets dat ook in het voordeel van een wilde herkomst pleit. De ontsnapte vogels zitten juist maanden in hetzelfde gebied.
Balkanvliegenvanger - 07-05-2021
Op 6 mei krijg ik van Gijs het volgende appje:
Vervolgens ontstaat een discussie over wat het dan wel is. De zang zou volgens de ontdekker kloppen voor Withalsvliegenvanger dus ik opper dat Gijs wellicht de verkeerde vogel heeft gefotografeerd en wellicht één van de vele op dat moment doortrekkende noordelijke Bonte Vliegenvangers had gefotografeerd. Later stuurt Gijs een filmpje door waar de bewuste vogel op staat en inderdaad een afwijkende zang laat horen. Gijs merkt op dat dit akelig goed overeenkomt met een zangopname van Balkanviegenvanger. De kleedkenmerken (voor zover op dit moment zichtbaar) lijken deze soort ook niet uit te sluiten, maar een 'dom blondje' is Balkanvliegenvanger alleszins. Op het filmpje dat Gijs mij stuurt lijkt de onderkant van de staart redelijk zichtbaar en ik vraag Gijs om mij de originelen door te sturen zodat ik dit beter kan bekijken. Het lijkt er goed uit te zien.
Met de projectleider wordt afgesproken dat ik de volgende dag samen met Willem polshoogte ga nemen met als doel de vogel beter te documenteren. Als wij overtuigd zijn van de determinatie als Balkanvliegenvanger is ons idee ook om de twitch in goede banen te leiden.
De volgende dag arriveren Willem en ik rond 11 uur op de locatie en al snel horen we de vogel zingen. De zang is inderdaad afwijkend voor Bonte Vliegenvanger en past prima op dat van Balkanvliegenvanger. Ook de roepjes (we horen in totaal drie verschillende roepjes die we weten op te nemen) klinken prima voor Balkanvliegenvanger. Na een tijdje lukt het me om wat redelijke plaatjes te schieten. Dit is nogal lastig want de vogel zit erg hoog en is soms ook een tijdje uit beeld.
Op deze foto zien we een vrij zwart/witte vogel met een voor Bonte Vliegenvanger wel erg grote handpenvlek en een ver naar achter doorlopende nekvlek. Tegen Withalsvliegenvanger spreken het vele wit in de staart, de kleine voorhoofdsvlek en de onderbroken nekband. Een goed kenmerk daarnaast voor Balkanvliegenvanger zijn de witte randjes aan de middelste dekveren. Zowel Bonte Vliegenvanger als Withalsvliegenvanger hebben dit niet. Atlasvliegenvanger hadden we eerder al uitgesloten op basis van het wit in de staart, de te kleine voorhoofdsvlek en tevens zou je voor Altlasvliegenvanger meer wit op de grote dekveren verwachten. Ook de Iberische Vliegenvanger heeft veel meer wit op de grote dekveren en zou juist weer minder wit op de handpennen hebben. Ook zou Iberische Vliegenvanger een grotere voorhoofdsvlek hebben, maar wellicht zit daar nog variatie in. Op dat moment zijn we er eigenlijk wel zeker van dat we te maken hebben met de eerste (of tweede) Balkanvliegenvanger van Nederland. Zoals uit de discussie in de link blijkt is wat we hebben wellicht nog niet genoeg voor acceptatie. We appen Gijs in ieder geval dat we sterk denken aan Balkanvliegenvanger, maar dat we wellicht nog de hybride Bonte Vliegenvanger x Withalsvliegenvanger uit moeten sluiten. Gijs appt dat hij ook die kant op komt en Willem en ik blijven doorgaan met het verzamelen van foto's en filmmateriaal.
Na een half uurtje is Gijs gearriveerd en besluiten we dat het wellicht een goed idee is op de camera op een holletje in een boom gericht te houden waar de vogel af en toe in verdwijnt. Hopelijk kunnen we dan goede platen krijgen van de open staart en vleugel. Ik besluit te gaan filmen op 100 frames per seconde zodat ik veel stills kan maken. Helaas valt de kwaliteit later wat tegen. Ik had de sluitertijd op 1/500 staan, maar dit had beter nog hoger kunnen staan. De stills zijn nu allemaal wat onscherp. Echter is de tekening op de vleugel en staart toch vrij goed te beoordelen.
De volgende stap is het verzamelen van DNA. Ik zie de vogel op een gegeven moment poepen en Gijs merkt op dat de vogel die tak vaak als zangpost gebruikt. We besluiten dan ook onder die tak te gaan zoeken en verzamelen een paar poepjes. We hebben nu zowel foto's als filmmateriaal, als DNA en gaan ervan uit dat dit genoeg moet zijn voor aanvaarding.
Dan is het de vraag hoe nu verder? In de overeenkomst tussen Staring Advies (de werkgever van Gijs en Willem) en staatsbosheer is opgenomen dat in het geval er tijdens een inventarisatie een bijzondere soort wordt gevonden dit in principe niet bekend gemaakt mag worden. Omdat het hier echter om een nieuwe soort voor Nederland gaat en we ook een morele verplichting voelen richting andere twitchers trekken we toch de stoute schoenen aan en doen navraag of een twitch toch niet mogelijk zou kunnen zijn. Op basis van meerdere argumenten wordt in een e-mail uiteengezet waarom we ondanks de overeenkomst toch graag een twitch zouden willen organiseren. Helaas wordt besloten om ondanks onze gedane moeite vast te houden aan deze afspraak en is een twitch definitief van de baan.
In het contact met staatsbosbeheer wordt tevens verwezen naar recente slechte ervaringen met het nest van een Rode Wouw in 2020 waar een dood jong in bleek te liggen. Het dode jong wordt geweten aan het te langdurig en te dichtbij het nest staan van fotografen. Ook scheen het bij de Dwerguil soms uit de klauwen te zijn gelopen met wederom te langdurig en te dichtbij het hol staan van fotografen met daarbij ook het gebruik van tape. Laten we hieruit nogmaals de les trekken dat we als vogelaars voorzichtig moeten zijn met het delen van locaties van soorten waarbij de kans groot is dat er toch mensen over de schreef gaan en blijf elkaar aanspreken op grensoverschreidend gedrag om zo de relaties met gebiedsbeheerders goed te houden, zodat als er dan een echte klapper valt iedereen ook welkom is.
Gijs is later nog een keer langs geweest en heeft een vuilniszak onder de zangpost gelegd. Later is Gijs nog weer terug gegaan. De vogel kon toen niet meer gevonden worden en op de zak zaten maar een paar poepjes die nog verzameld zijn. Deze poepjes zijn later onderzocht door Peter de Knijff en uit het mitochondriaal blijkt dat de moeder van deze vogel in ieder geval met zekerheid een Balkanvliegenvanger was. Doordat zowel de kleedkenmerken als het geluid alleen passen op Balkanvliegenvanger en het DNA in ieder geval de mogelijke hybride Bonte- x Withalsvliegenvanger uitsluit zijn wij er wel zeker van dat het hier gaat om de eerste bewezen Balkanvliegenvanger voor Nederland en zelfs Noord-West Europa.
We moeten dan wachten tot na het broedseizoen voordat de vogel ingediend kan worden en de waarneming bekend gemaakt mag worden. Deze goedkeuring ontvangen we op 9 september.
Aan de ene kant was het ontzettend gaaf om betrokken te zijn bij de determinatie van een nieuwe soort voor Nederland, maar aan de andere kant blijft het aan mijn knagen dat we de waarneming niet met andere twitchers hebben kunnen delen. Ik hoop dan ook van harte dat deze blokker op mijn lijst snel ontblokt wordt en we met zen allen van deze soort kunnen genieten. Na de waarschijnlijke Balkanvliegenvanger van 2020 en de nu zekere vogel van 2021 hoeft dat wellicht helemaal zo lang niet meer te duren. Overigens gaat het met zekerheid om twee verschillende vogels aangezien deze vogel ongeringd was en de vogel van 2020 geringd werd nadat die was gevangen.
Huisgierzwaluw - 18-05-2021
Zit ik rustig thuis te werken, voel ik al wel wat getril in mijn broekzak, maar denk ik: daar kijk ik later wel naar, als Willem mij belt met de vraag: wat moeten we doen? Ai, dat betekent stront aan de knikker. Snel kijk ik wat ik gemist heb en het blijkt te gaan om een melding van een Huisgierzwaluw ter plaatse bij Westkapelle. Mijn antwoord op Willem zijn vraag is dan ook: dan moeten we maar even die kant op. Ik maak snel nog even wat af, graai wat eten en drinken bij elkaar en ben op weg naar Veenhuizen. Willem stuurt me ondertussen een spraakbericht dat hij al klaar staat bij de grote weg zodat we meteen door kunnen.
Beiden houden we ernstig rekening met een dip. Een gierzwaluwsoort twitchen is vaak onbegonnen werk. Een beetje opklaring en ze zijn alweer met de noorderzon vertrokken. Vorig jaar had ik mazzel met een wat langer verblijvende Alpengierzwaluw op de Eemshaven. Toen was het ook erg grauw weer, maar leek de vogel toch a vrij snel weg te willen. Mogelijk door het grauwe weer durfde deze het toch niet aan en kwam na een rondje Waddenzee weer terug naar de Eemshaven. Ook de Siberische Gierzwaluw die enkele jaren geleden bij Westkapelle werd gezien verdween zo snel als dat ie gevonden was. We besluiten dus alvast maar op waarneming.nl te kijken of er in het geval van een dip nog wat ander leuks in de buurt is. Dat valt helaas wat tegen, maar ag, op Westkapelle kun je sowieso wel leuk vogelen.
Na een rit van dik vier uur komen we rond kwart voor twee aan in Westkappele. Inmiddels hadden we al berichten gekregen dat de vogel om 12:00 uur uit beeld was verdwenen. Enkele gelukkigen zagen de vogel nog eenmaal rond 13:00 uur, maar sindsdien was er geen spoor meer. De laatste waarneming vermelde dat de vogel laag richting Westkapelle vloog. Daar moesten we dan maar beginnen. We parkeerden de auto bij de plas die tegen het opslagterrein ligt en begonnen de lucht af te scannen. In eerste instantie niets boven de plas, maar met de telescoop zag ik wel groepen zwaluwen en gierzwaluwen foerageren. Ze vlogen echter te ver om er een Huisgierzwaluw tussenuit te kunnen pikken, dus weer de auto in en de richting op waar we de zwaluwen zagen. Bij een sportpark stopten we weer en herhaalden deze actie. Inmiddels was Gijs ook al gearriveerd en met z'n drieën verplaatsen we ons richting het noordwesten totdat we weer bij het vroon waren aangekomen. We besloten vervolgens om eerst maar even naar de supermarkt te gaan en daarna installeerden we ons, lekker uit de wind, in het gras, op de dijk. We zien best wat zwaluwen en gierzwaluw boven Westkapelle vliegen, maar door de afstand en de luchttrilling zijn ze niet goed te checken. We hebben zo het vermoeden dat de Huisgierzwaluw hier gewoon nog ergens tussen zit en dat deze in de avond, als de insecten weer naar beneden komen, ook weer ter plaatse zal verschijnen.
Eerst hebben we nog wat uurtjes tijd te doden. Gijs moet weg in verband met werk en Willem en ik besluiten maar eens om het opslagterrein uit te kammen. Aan de voorkant komen we een hek tegen, dus lopen we maar langs het strand. Ten tijde van de Oostelijke Blonde Tapuit (die toevallig net eindelijk geaccepteerd is) en de Bruinkopgors kon je hier nog bovenlangs door het duin lopen. Nu staat er een bord dat dit verboden is. Het rondje bijna voltooid te hebben blijkt aan de achterkant van het opslagterrein een hek wel open te zijn en speuren we het terrein even af. Er zit niks dus besluiten we om door te gaan. Bij de parkeerplaats waar de Huisgierzwaluw eerder was gezien zouden volgens Gijs twee Zomertortels rondvliegen. We besluiten die maar eens te gaan zoeken. Onderweg zien we een auto in de berm staan en Willem denkt Pim Wolf in die auto te herkennen. Willem krijgt dan telefoon en ik stap alvast uit om de Zomertortels te zoeken. Deze zal ik niet zien, want op dat moment komt een appje binnen dat de Huisgierzwaluw weer is gezien. STRESS!! we krijgen verschillende locaties door, maar zien nergens vogelaars. Het is voor ons volstrekt onduidelijk wie nu waar de vogel heeft gezien. Dan krijgen we een appje dat Pim Wolf degene was die de vogel had teruggevonden. We wisten waar Pim op de dijk stond en racen die kant op. We ploffen naast Pim in het gras, maar helaas is hij de vogel alweer uit beed verloren. Snel beginnen we de zwaluwen en gierzwaluwen in het Vroon af te zoeken. Al snel heb ik de Huisgierzwaluw in beeld en minutenlang roep ik alles wat in mijn beeld verschijnt: Een koe, een groene schuur met witte rand, vliegt laag, voor paaltjes langs, nu Aalscholvers, Nu witte gans, weer Koe, bij hek nu, gaat naar kijkscherm, weer voor paaltjes langs, weer hek, het ijzeren hek, nu weer bij koe. En dan lukt het iedereen de vogel op te pikken. Ik dirigeer Willem om links van mij te komen zitten zodat hij de scoop kan overnemen. Dit lukt, maar dan besluit de Huisgierzwaluw om een retourtje dijk te doen. Ik gris de camera en weet er net een paar pixels met wit stuitje uit te persen. Dan is het juichen van blijdschap. Toch nog gelukt!!!
Vanaf dat moment allemaal telefoontjes: Ronald de Lange, Marten Miske, Maurits Martens. Allemaal willen ze weten hoe het ervoor staat. Tegen allen zeg ik: Kom gewoon hier zo snel mogelijk heen. Hangt hier nog rond en wij zoeken verder. We blijven vervolgens scannen, maar kunnen de Huisgierzwaluw er niet meer tussen vinden. Halverwege het vroon staat nog een groep vogelaars te zoeken en die lijken op een gegeven moment iets in beeld te hebben. We besluiten die kant op te gaan. En inderdaad de vogel vliegt helemaal aan de andere kant van de achterste plas. Weer de auto in en die kant op. Daar krijgen we dan eindelijk de show waarvoor we gekomen zijn. In een groep van enkele tientallen Gierzwaluwen vliegt de Huisgierzwaluw rond. Soms boven de plas en soms boven een weiland. Daarbij vliegt deze soms rakelings over onze hoofden en je hoort de camera's ratelen. De Huisgierzwaluw is echter zo snel dat mijn camera het niet allemaal bij kan houden. Toch weet ik er enkele scherpe plaatjes uit te persen. Wat een heerlijke twitch! Voldaan beginnen we aan onze lange reis terug. Op naar de volgende!
Schreeuwarend - 04-10-2021
Op vrijdag 1 oktober begint het tweede Deception Tours weekend van 2021. Er is vrij veel wind en ook regen voorspeld. Aan de andere kant zullen er ook wel momenten met mooi weer zijn. Vol goede moed togen we dus naar het eiland op zoek naar goede soorten. Een verslag van dit weekend staat hier.
Tijdens de euro birdwatch op zaterdag wordt nabij de Biesbosch een Schreeuwarend opgepikt. Naast Bastaardarend de enige redelijk te verwachten arend in Nederland die ik nog moet. Maar vaak blijft het bij een waarneming van een overvliegende vogel en is deze niet twitchbaar. Dit voorjaar zijn al vijf andere Schreeuwarenden deze vogel voor gegaan en allen waren ze niet twitchbaar. Dit keer wordt het verhaal echter anders, want doordat de vogel laag vliegt en zonder snel een duidelijke richting op te vliegen kan de vogel worden gevolgd. Op een gegeven moment gaat deze zelfs op een akker zitten. Het signaal dat de trek er voor die dag wel uit is. De hoop is dat de slaapplek wordt gevonden. Dan kun je er de volgende dag met het eerste licht staan en heb je een goede kans de soort te zien. Zo ging dit ook met de Keizerarend, Havikarend, Steppearend en Steenarend. Bij de Bastaardarend probeerden we het destijds ook, maar deze vloog nog in het donker uit zijn slaapboom en werd die dag dus maar door enkelen gezien. Een score van 80% is echter goed genoeg om het nu weer te proberen. Het probleem is echter dat ik nu op Vlieland zit en pas een bootticket heb voor zondagavond. Ik bereid me er in ieder geval op voor om de boot zaterdagmiddag te nemen. Ik pak alvast mijn spullen in en neem een douche. Rond 4 uur ’s middags komt echter het bericht dat de arend verder naar zuid is gevlogen en een rivier gepasseerd is. De vogel is nu zoek. Zonder dat de slaapplek wordt gevonden slinkt de kans aanzienlijk om de vogel succesvol te twitchen. Ik besluit dan ook om de boot van 16:50 te laten schieten. Wel app ik Jan van der Laan met het idee als er onverhoopt toch nog een slaapplek wordt gevonden we een watertaxi naar de vaste wal kunnen nemen. Het blijft helaas stil met nieuws vanaf de vaste wal dus wordt de tas weer deels uitgepakt en maken we ons op voor nog een dag vogelen op Vlieland.
De volgende dag begint met regen. Volgens buienradar zou het rond een uur of 12 droog moeten zijn. We besluiten, als het amper nog regent, om tegen 11 uur al naar buiten te gaan. Jeroen en ik zoeken vanaf Stortemelk tot aan Lange Paal de duinenrand af, maar vinden niets om over naar huis te schrijven. Vanaf de vaste wal blijft het ook nog steeds stil. Terwijl we een rondje aan het vogelen zijn op Lange Paal begint het weer harder te regenen en zetten we een punt achter onze vogelplannen voor die dag. Het wordt tijd voor een warme hap en dan nog even chillen voordat de boot gaat.
Dan toch een bericht van de vaste wal dat de Schreeuwarend teruggevonden is op een akker. De vogel zit daar ook in de regen en lijkt niet echt van plan om die dag nog weg te gaan. Een aantal DT-gangers hebben de boot van 12 uur genomen en kunnen de vogel nog succesvol twitchen. Wij wachten nagelbijtend af. Tegen 18:00 vliegt de arend uit een boom en kan niet gevolgd worden. Gelukkig volgt op 19:14 toch nog een waarneming. De slaapplek is gevonden. Dat geeft hoop!
Het is dan nog even de vraag hoe we het allemaal gaan organiseren. Ik wil niet te laat slapen, omdat we de volgende dag weer vroeg op moeten en tevens moet ik na de twitch nog naar kantoor in Arnhem. Afgesproken wordt dat Willem om 4:30 afgezet wordt bij de P&R Hoogkerk en dat we vanaf daar naar het zuiden rijden. Als we de vogel hebben gezien rijden we naar Arnhem. Vanaf daar gaat Willem met het OV weer naar huis. Zo gezegd, zo gedaan. Om 6:45 arriveren we op de plek van bestemming. We zien een tweetal auto’s alweer akelig dicht bij het bosje geparkeerd staan. Als dat maar goed gaat. De groep vogelaars splits zich in 3 en op elke hoek van het bosje staat een groep. Mocht de vogel in het bosje zitten en er op een gegeven moment uit vliegen dan moet deze worden opgepikt.
1,5 uur verstrijken echter en van een arend geen spoor. Wel valt op dat een groep Kraaien op een gegeven moment iets lastig lijken te vallen wat in het bosje zit. Naar verloop van tijd worden de kraaien weer rustig en is het dus gissen of ze nu wel of niet reageerden op de arend. Rond half 9 wordt besloten om over de weg van de ene naar de andere groep te lopen om zo goed te kunnen kijken of de arend ergens in de bomen zit. Mocht dit niet het geval zijn dan zit de vogel wellicht net ergens anders en kunnen we ons beter opsplitsen om de vogel terug te vinden. Met een paar man lopen we rustig van de ene groep naar de andere groep als opeens één van de jongens die achter mij loopt een roofvogel tussen de bladeren ziet zitten. Het is even onduidelijk, maar dan volgt de kreet dat het de Schreeuwarend is. Ik zie echter niets en degene die wel wat gezien hebben staan al feest te vieren zonder ons uit te leggen waar we moeten kijken. Dat is niet echt hoe het hoort. We besluiten toch om weer terug te lopen, om de arend niet onnodig te verstoren. We gebaren tevens naar de andere groep dat ze rustig moeten blijven. Het duurt dan niet lang of de arend vliegt op uit de boom en blijft een tijd lang boven ons zweven. De eerste foto’s kunnen worden gemaakt, maar in vergelijking met de topplaten van de dagen ervoor stelt het weinig voor.
De arend besluit om iets verderop in een akker te gaan zitten. Hier kan ik wat foto’s en een filmpje maken voordat de vogel besluit om een ontbijt bij elkaar te jagen. Het duurt maar even en hij heeft iets te pakken. Voor Willem en ik is het Schreeuwarend avontuur daarmee tot een einde gekomen. Blij en opgelucht togen we richting Arnhem. Nu hopelijk een herkansing voor een Bastaardarend.
Amerikaanse Zee-eend - 08-10-2021
Na een tijdje waarin de najaarstrek nog niet echt op gang wil komen stuurt Jeroen op woensdag 6 oktober een bericht in ons appgroepje dat er een mooie trekgolf aan zit te komen voor de drie volgende dagen. De volgende dag begint inderdaad lekker met onder andere vondsten van een Aziatische Roodborsttapuit op de Maasvlakte en een Raddes Boszanger in het binnenland. Die roodborsttapuit trekt nog wat aandacht aangezien ik mijn foto's van die soort ben kwijtgeraakt en ik dus graag een herkansing zou willen. Echter ben ik niet van plan om voor alleen een Aziatische Roodborsttapuit naar de Maasvlakte te rijden. Ook Raddes zou ik graag eens beter zien, maar dat komt nog wel eens in het mooie TOH schat ik zo in. Ik werk dus rustig door. In de ochtend van de 8e blijkt dat de trek inderdaad door is gegaan. Zo wordt er een mogelijke en later zekere Swinhoes Boszanger gevonden op de Maasvlakte, nagenoeg op dezelfde plek als de roodborsttapuit. Ook Swinhoes Boszanger is nog een nieuwe fotosoort voor me, maar wederom besluit ik om rustig door te werken. Ik had immers ook afgesproken om die avond bij mijn schoonouders te eten (zoals standaard op de vrijdagavond). Maar dan rond 12 uur is het ineens echt stront aan de knikker. Via de TOH appgroep komt volgend bericht binnen:
De foto liegt er niet om. Het is er echt één! Het probleem met de zeldzame zee-eenden in Nederland is het feit dat ze zich meestal net te ver van de kust ophouden zodat zelfs met een hele goede telescoop niet meer zichtbaar is dan een groepje zwarte stippen op zee. Ook deze vogel lijkt in eerste instantie te ver uit de kust te zitten. Ik bel daarom met Martin Olthof om te kijken wat de mogelijkheden zijn om zelf een boot te regelen. Aan de andere kant wordt de Schiermonnikoog app in de gaten gehouden. Inmiddels zijn er vogelaars op Schiermonnikoog het strand op gegaan om te zoeken. Ze hebben alleen een verrekijker bij zich en zien wel een groep zee-eenden en ook de betreffende boot de Dageraad varen. Door een gebrek aan een telescoop lukt het hun niet om te zoeken naar de Amerikaanse Zee-eend.
Dan krijg ik weer telefoon van Martin. Hij heeft een watertaxi geregeld en we kunnen om 13:15 opstappen in Lauwersoog. We hebben dan 1,5 uur om te zoeken, want daarna moet de watertaxi weer terug naar Lauwersoog. Onder het mom van niet geschoten is altijd mis sturen we dit door in twee appgroepen, maar als na 10 minuten maar één reactie is gekomen besluiten we dit plan, gezien de kosten en de korte zoektijd toch weer te skippen. Ik zat op dat moment al in de auto en keer weer huiswaarts. Martin besluit verder te bellen om te kijken naar de mogelijkheden voor de volgende dag. Ik wacht weer rustig af. Na een half uur weer telefoon van Martin. We kunnen zaterdag mee op de watertaxi. We vertrekken dan om 11:00 en moeten weer rond 3 uur 's middags in de haven van Lauwersoog zijn. Enig nadeel is de prijs: 350 euro ex btw per uur. Zelfs met 12 man ben je dan toch al gauw 150 euro per persoon kwijt. Echter blijkt het achteraf bijna altijd goedkoper om direct te gaan dan om af te wachten, te laat te gaan, de soort te missen en dan jaren later nog een keer te moeten. Ik zeg dus toe en Martin gaat verder bellen. Niet veel later komt dan een bericht door dat de vogel teruggevonden is vanaf het strand van Schiermonnikoog. Inmiddels zijn daar enkele vogelaars met telescoop gearriveerd en lukt hen wat wij schier onmogelijk achtten: De vogel zit in het kleine groepje Zwarte Zee-eenden dat het dichtst bij het strand zit. Hoe is het mogelijk. Ik heb het appje nog niet verwerkt of Martin belt weer: Toch maar de half 4 veerboot naar Schier nemen? Tuurlijk, doen, niet geschoten is altijd mis en als we hem die dag nog hebben scheelt dat stress en kosten op zaterdag.
Die ochtend had ik Jannie naar haar werk gebracht en ik zou haar 's middags ophalen om daarna naar haar ouders te gaan. Gelukkig heb ik de tijd om eerst nog haar fiets naar haar salon te brengen. Dat betekent dat ik gelijk Willem kan oppikken die bij Siska is. Siska woont vlakbij de salon van Jannie dus dat komt mooi uit. Ik bel Willem op om het te bespreken en het blijkt dat Willem en Siska net in de auto zitten op weg naar het centraal station. Willem zou al met Robert en enkele anderen een weekend naar Schier gaan dus dit komt weer allemaal mooi uit. Willem en Siska rijden weer naar huis en een half uurtje later sta ik voor hun deur. Willem en ik zetten koers naar Lauwersoog en op de boot zien we naast Martin ook nog Jan-Willem Fontijn en Andre Sikkema die ook net de boot hebben gehaald. Wij zoeken Robert en co op die op het autodek staan. We praten even bij over de minder leuke dingen in het leven, maar zetten daarna de knop weer om naar de vogels. Een paar dagen eerder was vanaf de veerboot een Zwarte Zeekoet gezien en die willen we wel even oppikken. Dit lukt helaas niet.
Op het eiland is het rennen van de boot naar de fietsen. Willem en ik gaan direct naar de vogel. Robert en co gaan eerst de spullen wegbrengen en volgen later. Ik spreek met Willem af dat ik alvast vooruit fiets, omdat Willem me waarschijnlijk toch wel inhaalt. Ik fiets me het snot voor de ogen en arriveer op het strand. Het blijkt dat Willem mij inderdaad ingehaald heeft, want hij staat er al. Hij is blijkbaar via een andere route gekomen. Ook zie ik Martin, Andre en Jan-Willem al staan. Zij hadden een elektrische fiets gehuurd. Ik wist niet eens dat ze die bij de boot verhuurden. Weer wat geleerd. In ieder geval zijn we allen mooi op tijd, want de vogel is gelukkig nog steeds in beeld. Een enorme zucht van opluchting volgt. We hebben het gehaald! Een dik uur genieten we van de vogel en ik besluit een sfeerplaatje te maken:
De vogel zit voor een zee-eend erg dichtbij, maar dit betekent dat de vogel nog steeds veel te ver zit voor een mooie foto. Ik probeer op verschillende manieren beelden van de vogel te maken, maar het beste resultaat krijg ik nog door met de telefoon een filmpje door de telescoop te maken.
Geen topkwaliteit, maar wel herkenbaar en dat is al heel wat voor deze soort. Uiteindelijk gaan de andere vogelaars één voor één aan het bier in de kroeg, maar er is ook nog een groep mensen onderweg. Ik besluit om op die groep te wachten, omdat de boot toch pas om half 8 gaat en ik nog wel even tijd heb. Samen met Niels houden we de vogel in beeld. We zien op een gegeven moment een terreinwagen over het strand scheuren met daarin nog een horde vogelaars die nog een late watertaxi hebben weten te regelen. Ze kunnen direct bij ons door de scope kijken en ook zij slaken een zucht van opluchting. Peter (Links) pakt er zelfs een fles rode wijn bij waar het geheel mee wordt gevierd.
Dan is het toch tijd om terug te fietsen naar de boot. Wat een heerlijke fietstocht terug naar de boot was dit. Een soort waar ik al zolang naar heb gezocht. Elke keer als de zee vlak was en er een groep zee-eenden voor de kust lag deed ik mijn best deze soort te vinden. Nu heb ik em eindelijk gezien in Nederland. En toch alweer twee nieuwe soorten binnen een week. Oktober blijft toch DE vogelmaand van het jaar.
Doordat ik de eend nu al heb gezien heb ik de volgende dag de tijd om lekker naar de Maasvlakte te gaan om toch de Swinhoes Boszanger en de Aziatische Roodborsttapuit te bezoeken.
Oostelijke Vale Spotvogel - 21-10-2021
Voor de 21e en de 22e is een leuke NW storm voorspeld. Plannen worden dan ook gemaakt om samen met Gijs en Willem op vrijdag de 22e te gaan zeetrektellen bij Egmond aan zee. Dan breekt op woensdag ineens nieuws uit van een Oostelijke Vale Spotvogel in Zeeuws-Vlaanderen. om 16:05 post Maarten Wielstra op het forum van Dutch Birding een link met de tekst: " Een vale gemeld als kleine. Whoopsie".
Dat betekent dat de plannen worden gewijzigd. Willem en ik bedenken dat we die spotvogel wellicht kunnen combineren met zeetrektellen bij Westkapelle. Even wordt vergeten dat Gijs vrijdag ook mee zou trektellen dus wordt er even een appgroepje gestart met als onderwerp: oktober madness. Het plan wordt als volgt: Willem en ik rijden in de ochtend vanuit Groningen naar Zeeland. Wordt de spotvogel gezien dan rijden we daar direct heen, maar anders gaan we naar Westkapelle. Gijs wacht thuis op de piep. Wordt de spotvogel niet gemeld, maar zit de Walrus nog bij Den Helder dan gaat Gijs daarheen. Gedurende de dag kunnen we dan plannen wat we vrijdag gaan doen.
Die woensdag komt er verder geen nieuws meer van de spotvogel. De auto wordt volgepakt met warme kleren en slaapspullen. Die nacht wordt ik wakker van de harde wind en de regen en ik besluit om Jannie die ochtend eerst naar haar zaak te brengen. Daarna haal ik Willem op in Veenhuizen en rond kwart voor 9 zijn we onderweg. Bij Amsterdam besluiten we even een pitstop te houden. Net als we weer klaar zijn om verder te gaan blijkt dat Diederik Kok de Oostelijke Vale Spotvogel terug heeft gevonden en dat de determinatie zeker is. De route wordt ingesteld op google maps en we zien tot onze grote schrik dat we nog eens bijna drie uur in de auto moeten zitten. Wat een pokke eind is Zeeuws-Vlaanderen toch weg. Aan de andere kant troosten we ons met de gedachte dat een dergelijke twitch in Engeland zou worden gezien als 'om de hoek'.
Gelukkig geen gekke dingen op de weg en iets na énen arriveren we bij de camping waar de vogel moet zitten. Via een groenstrook aan de buitenkant van de camping lopen we naar de plek waar de vogel zou moeten zitten. De vogel is echter al een uur niet meer gezien dus zit er niets anders op dan wachten. Geadviseerd wordt namelijk om niet op het park zelf te gaan zoeken om op die manier geen overlast voor de vakantiegangers te creëren.
Een dik uur later is er wat rumoer. Een groep vogelaars met onder andere Arnoud van den Berg en Martin Olthof staan een stuk oostelijker en zijn ineens uiterst scherp. Arnoud staat met zijn parabool te richten en wij besluiten maar even die kant op te lopen. Dan horen we inderdaad een spannend ' teck' uit een bosje komen. Dick Groenendijk, die naast me staat, meent dat de kans dat dit de spotvogel is zeer groot is. We blijven scherp, maar horen of zien niets meer. Pas een drie kwartier later gebeurt ongeveer hetzelfde. Echter pas na vier uur komt er schot in de zaak. Ik zie op een gegeven moment weer wat rumoer onder wat vogelaars links van me, waaronder Jan van der Laan die wat gebaren maakt, om volgens mij de bewegingen van een vogel na te doen. De tit and warbler mix wordt aangezet, maar daar komt alleen een Tjiftjaf op af. Dan komt er een bericht van Arnout Linckens in de telegram app dat hij de vogel hoort roepen vanaf het vakantiepark met de vraag of er getaped wordt. Ik stuur hem persoonlijk even een bericht dat er bij ons niet wordt getaped en dat wij de vogel ook een paar keer horen roepen. Dan is het weer stil dus Willem en ik besluiten het vakantiepark op te lopen. Net als we aankomen op de plek van Arnout wordt de vogel mogelijk gezien in een achtertuin van een vakantiehuisje. Snel richten we onze kijkers en zien iets schieten. Gespannen wachten we af en na wat aanwijzingen her en der zien we de vogel onderin een roos het typische pompen met de staart vertonen. Hij is binnen!
We raken de vogel echter snel kwijt in de dichtere begroeiing, net voordat de grote meute aankomt. Wij besluiten om dan om te lopen en de aangrenzende tuinen af te zoeken mocht de vogel daarnaartoe zijn gegaan. Dit is niet het geval en de vogel wordt weer aan de andere kant gezien. We trekken een sprintje en ik besluit een filmpje te maken.
We schuiven weer aan, maar er is weinig ruimte voor zoveel vogelaars. De bewoner wordt gevraagd of het okee is om in de tuin te staan. We mogen wel naast het huis staan, maar niet in de achtertuin. Hier staan we een tijd terwijl de vogel zich af en toe even in een berkje laat zien. Onderstaande foto's zijn het enige wat lukt. Velen hebben de vogel nog niet (goed) gezien en als ik de vogel weer in beeld krijg geef ik eerst aanwijzingen waar de vogel zit. Nog voordat iedereen de vogel in beeld heeft verdwijnt deze weer. Op dat moment heb ik de camera dus nog niet gereed. Toch ben ik erg blij met deze twee bewijsplaatjes.
Tegen zes uur neemt het licht af en moet de iso toch omhoog voor foto's. We besluiten dus om het voor gezien te houden. Gijs gaat terug naar huis en Willem en ik rijden, nadat we even stoppen bij de Mac naar Egmond om daar in een stayokay te overnachten zodat we de volgende dag daar over zee kunnen kijken. De zeetrek valt de volgende dag tegen, maar de Walrus zit nog bij Den Helder die we besluiten mee te pakken. Als we bij de Walrus staan komt er een melding van een langs vliegend Stormvogeltje bij de Eemshaven. We rijden direct naar de haven van Lauwersoog, maar daar komt het 'stovje' niet langs. Mogelijk wordt de vogel van de Eemshaven nog gezien op Schiermonnikoog, waar aan het einde van de middag ook een 'stovje' langs vliegt. Die bewaren we voor een andere keer.
Renvogel - 24-10-2021
Houdt het dan nooit op dit jaar? Oktober madness gaat nog even verder met alweer de vierde nieuwe soort deze maand en de tiende van het jaar. En wat voor een soort? Eén van de most wanted, een soort waarvan je hoopt dat ie komt, maar waarvan je altijd denkt dat het nog wel weer 20 jaar zal duren. En dan plots, als je net op de koffie bent bij de schoonouders een bericht van Dick Groenendijk in de Telegram groep dat er één is gevonden in het Noordhollands Duinreservaat.
Ik krijg het bericht binnen als ik net toevallig op de wc zit. Waar ik rustig naar de wc liep kom ik er als kip zonder kop weer vanaf. Ik kan niet rustig gaan zitten en loop wat gespannen heen en weer. Er is een mogelijkheid voor een excursie om 17:00 uur en vanuit Groningen zou ik dat net wel, net niet kunnen halen, maar ik moet ook nog tanken en hoe zal het op de afsluitdijk gaan met de wegwerkzaamheden? Ik kan Dick niet direct bereiken en op vragen of er ook na 17:00 nog excursiemogelijkheden zijn volgt niet snel genoeg een reactie. Ik bespreek de situatie met Jannie en besluit toch direct te gaan. We zouden bij mijn vader gaan eten, maar dat wordt afgezegd en mijn schoonouders brengen Jannie wel thuis. Super geregeld dus direct zit ik in de auto. Bij Hoogkerk even de a7 af om te tanken bij de Tango, maar hier is het te druk. Alle pompen zijn bezet en er staat een wachtrij, dat gaat te lang duren dus direct rechtsomkeerd de snelweg weer op. Dan maar even duur tanken aan de snelweg. Kan ik gelijk even wat drinken kopen, want ik heb niks bij me.
Onderweg nog even videobellen met Jannie en op de afsluitdijk als we even stil staan alvast snel maar even een duinkaart kopen via de telefoon. In Noord-Holland zelf zit ik in de rode doorstroom, want werkelijk voor elk stoplicht moet ik wachten. Zo kom ik net om 17:05 aan en is de excursie al onderweg. Later blijkt dat deze al voor 17:00 is vertrokken, maar wij laatkomers mogen gelukkig nog het gebied in. Dick geeft aan dat wij alvast vooruit mogen lopen en dat hij ons wel weer bijhaalt. Ik roep naar Dick dat hij dan wel heel hard mag gaan lopen en zet een sprint in die af en toe even met snelwandelen wordt afgewisseld. Mijn kuiten zijn er verzuurd van.
Aangekomen op de plek waar de boswachter staat blijkt dat deze sprint voor niets is geweest, want hier staat een groep mensen te wachten totdat er genoeg mensen uit het gebied terug zijn om ook naar de vogel te mogen. Super frustrerend, wetende dat de vogel niet ver weg is, maar je geduldig moet wachten met al deze spanning in je lijf. Je bent allang blij dat de beheerders dit willen faciliteren, maar toch kan ik één keer de verleiding niet weerstaan en leg de boswachter nog maar even uit dat een vogel vleugels heeft en er elk moment vandoor kan gaan. Het mag niet baten, we moeten nog even blijven wachten.
Seconden die uren lijken verstrijken en nadat nog een grote groep het gebied uit is mogen wij ook. De sprint wordt weer ingezet en de ene na de andere vogelaar roept me toe dat ik rustig kan doen want de vogel zit rustig ter plaatse. Ja, dat hebben we vaker gehoord. Een vogel heeft vleugels en er hoeft maar een roofvogel over komen of deze is weg. Zo heb ik ooit een steady tp Kleine Trap op een minuut gemist omdat ik niet de maximaal toegestane snelheid reed op de snelweg.
Gelukkig zit de vogel er bij aankomst nog steeds mooi en kan het genieten beginnen. Er worden weer de nodige foto's en filmpjes gemaakt. Onderweg naar huis weer even videobellen met Jannie en alvast het voorstukje van de formule 1 opzetten. Wat een ongelofelijke dag, maand en jaar. Zou het nu dan over zijn met de pret of zou het nog gekker kunnen?
Purperkoet - 17-12-2021
Vroeg ik me na de Renvogel af of het jaar dan echt voorbij was of dat het nog gekker kon. Het jaar was inderdaad nog niet over, maar veel gekker dan de Renvogel werd het ook niet. De Purperkoet is dan wel een nieuwe soort voor Nederland, maar deze lag meer in de lijn der verwachting dan de Renvogel met steeds meer waarnemingen van Purperkoeten ten noorden van de broedgebieden. Na waarnemingen in Engeland, Zwitserland en onlangs in België was het nu de beurt aan Nederland. Op de 16e verschijnt op facebook de volgende post:
Direct gaan de alarmbellen af: daar staat een Purperkoet op de foto. En niet de er op lijkende Grijskoppurperkoet die regelmatig ontsnapt en daarom niet serieus genomen wordt. Ik ben blijkbaar niet de enige die het heeft gezien, want op datzelfde moment beginnen de whatsappgroepen te exploderen. Zo app ik ook Willem alvast dat we ons weer op kunnen maken voor wederom een twitch. Vrij snel volgt ook informatie met de juiste locatie en waar er geparkeerd kan worden. Willem en ik besluiten het voor ons doen wat rustig aan te doen en spreken om 8:30 af bij het huis van Siska waar ik Willem ophaal. Gelukkig geen files onderweg, maar wel het goede bericht dat de vogel nog aanwezig is. Aangekomen op de plek komen we Rik tegen die net iets eerder dan ons is gearriveerd. De meeste vogelaars staan vanaf een brug te zoeken met de molens van Kinderdijk op de achtergrond. De koet is op het moment niet in beeld en zit ergens verscholen in het riet. Rik heeft dan het idee om naar de overkant te gaan en het vanaf daar te proberen. We zoeken even wat gaatjes tussen het riet en beginnen te scannen als ik de koet ineens pontificaal in beeld heb langs de waterkant. Ik sla alarm en iedereen komt aangerend. De eersten zien de vogel nog die vervolgens weer terug het riet in verdwijnt. Na een tijdje wachten kunnen we af en toe een glimp van de vogel opvangen, maar veel is het niet. Zo kwaad als het gaat probeer ik toch wat filmmateriaal te verkrijgen en ondertussen kan ik even de nachtkijker testen die Paul Vossen die ochtend uit België heeft gehaald.
Dan tijdens het bijpraten komt de koet ineens het riet uitgelopen en is iedereen in extase. Gelukkig draait de camera nog mee en kan ik dit moment op beeld vastleggen. Na dit moment besluiten Willem en ik dat het voor nu mooi geweest is en gaan we weer richting huis. Nu zal het toch echt wel over zijn dit jaar. Toch?