2011
Steppekievit 25-03-2011
Ross' Meeuw 23-04-2011
Tot op heden heb ik twee keer een Ross' Meeuw in Nederland gezien.
23-04-2011 - Numansdorp
01-05-2021 - IJmuiden
23-04-2011 - Numansdorp
21 april 2011 heeft een wat winters tintje met de vondst van zowel een Koningseider als een Ross' Meeuw. De Koningseider blijkt na de 21e niet meer aanwezig, maar de Ross' Meeuw wordt de 22e weer gezien. Dit betekent dat Robert, Willem en ik weer in de auto stappen voor een mooi twitchavontuurtje. Als we aankomen is de vogel net het Hollandsch Diep weer opgevlogen. We wachten geduldig tot de vogel weer terug komt. Op een gegeven moment zie ik door mijn telescoop een klein meeuwtje met een witte kop foerageren boven het Hollandsch Diep. Ik roep voorzichtig dat ik de vogel misschien heb met het verzoek of mensen ook willen kijken waar ik kijk. Ik ben waarschijnlijk te voorzichtig want er wordt geen gehoor aan gegeven. Ik zie de vogel richting de inlaat vliegen waarop een andere vogelaar de vogel daar oppikt en roept dat de Ross' Meeuw er weer aan komt. De vogel is nu mooi te zien in het plasje.
01-05-2021 - IJmuiden
Op 30 april wordt er in de avond een Citroenkwikstaart gevonden op het Westerse veld van Vlieland. Dit is een goede soort voor mijn TOH Big Year. Mijn plan is om in Harlingen te wachten op een positief bericht vanaf Vlieland zodat ik dan de boot op kan en de vogel kan twitchen. Helaas wordt de Citroenkwikstaart niet meer gevonden dus ik blijf aan de vaste wal. Dan komt er een melding van een Grijze Junco op de Maasvlakte door. Een soort die ik net daarvoor in Koudum heb gezien. Mijn eerste reactie is dus: leuk voor de maandlijsters. Daarna komen de eerste foto's beschikbaar en die doen wat wenkbrauwen fronsen. Is dit wel een Slate-coloured Junco? De Grijze Junco heeft in Amerika twee groepen met daarin een aantal ondersoorten. Er wordt geopperd dat dit misschien een vogel is uit de Westelijke groep. Weer later blijken de kenmerken toch beter te passen op een Cassiers Junco: een mengvorm tussen beide groepen. Geen nieuwe soort voor de lijst, maar desondanks toch een interessante vogel. Ik besluit om in mijn appgroep te posten of er mensen mee willen. Willem wil wel mee en ook Rik meld zich aan. Ik besluit naar Drachten te gaan om daar een Draaihals te zoeken die daar eerder was gevonden. Willem wordt daar afgezet door Ciska. Het duurt even voordat Willem er is, maar tegen half 12 zijn we op weg. Eerst wordt Rik opgehaald uit Almere en gedrieën rijden we naar de Maasvlakte. Ondertussen komen berichten binnen dat de vogel zich af en toe prachtig op het pad laat zien, maar ook af en toe even uit beeld is. Als we aankomen is de vogel uit beeld dus wordt gewacht op het moment dat deze zich weer op het pad laat zien. Uren verstrijken, maar de vogel keert niet terug. We zoeken de hele stuifdijk af, maar niks meer. Niks te zien, niks te horen. Helaas een dip. Zo blijkt maar weer dat als het er echt om gaat je gewoon direct moet rijden en niet moet wachten op vrienden of ervoor moet omrijden. In dit geval geen gemis voor mijn lijst, maar wel voor niets een hele trip naar de Maasvlakte.
Deze dip wordt echter meer dan goed gemaakt tijdens onze tweede twitch. Al tijden lang zitten er twee Ross' Meeuwen aan de Noordzeekust. Één van de vogels wordt regelmatig gezien op het strand bij de Zuidpier van IJmuiden. Een plek waar ik al lang niet ben geweest. We parkeren de auto en lopen het strand op. Op dat moment zijn er geen andere vogelaars aanwezig dus moeten we het klusje zelf opknappen. Tussen de vele sterns en meeuwen zien we de Ross' Meeuw over zee vliegen. Na een tijdje zien we de vogel richting het strand vliegen waar deze tussen de sterns gaat zitten. Hier gaat de vogel zich uitgebreid poetsen, waarbij deze ons toestaat aardig dichtbij te komen. Ik geniet ontzettend van het moment dat ik de vogel op enkele meters kan filmen. Toch nog een erg geslaagde dag.
Kaspische Plevier 27-04-2011
foto Robert Pater
Woestijnplevier 27-04-2011
De foto is van de vogel van de Breedbaartpolder tijdens onze Big Day van 12 mei 2012
Dougalls Stern 20-06-2011
Ik heb in Nederland twee keer een Dougalls Stern gezien.
20 juni 2011 Westkapelle - Noordervroon
27 juni 2020 Camperduin - De Putten
Op 18 juni 2011 werd in het Noordervroon bij Westkapelle een Dougalls Stern gezien. Op 19 juni werden er zelfs twee gemeld. Ik besloot in de nacht van 19 op 20 juni die kant op te rijden en zo kwam ik 20 juni mooi voor het eerste licht aan bij Westkapelle. Nadat het licht genoeg was kon het zoeken beginnen en al snel vond ik de Dougalls tussen de andere sterns. Ik kon maar één van de twee vogels vinden en de rest van de dag is de tweede vogel ook niet meer gezien.
In 2020 was eerst al een Dougalls Stern een tijdje aanwezig op Texel en later bij Camperduin. Aangezien ik nog geen foto's of filmmateriaal van deze soort heb kriebelde het om ook die kant op te gaan. Echter om in deze rustige periode nu helemaal naar Noord-Holland te rijden voor een soort die ik al eens had gezien werd me wat te gek. Toen echter bleek dat Gijs de soort nog nooit in Nederland had gezien en wel graag die kant op wilde werden er afspraken gemaakt om de 27e die kant op te gaan. Even later bleek het qua tijd toch allemaal niet zo goed uit te komen en werd het plan weer overboord gegooid. Toen de 26e gemeld werd dat er ook nog eens een Aziatische Goudplevier was gezien (een soort waar ik ook nog geen foto of filmmateriaal van heb) werd de knoop doorgehakt en besloten we toch te gaan. We hadden aan het begin van de middag afgesproken op station Noord in Alkmaar. Helaas te laat, want hierdoor mistten we de Aziatische Goudplevier. De Dougalls Stern gaf daarentegen een prachtige show weg.
Amerikaanse Oeverloper 03-07-2011
Tot op heden heb ik tweemaal een Amerikaanse Oeverloper in Nederland gezien
03-07-2011 - Rilland - Hogerwaardpolder
21-02-2015 - Medemblik
03-07-2011 - Rilland - Hogerwaardpolder
Willem en ik hebben voor vandaag de Zuidpier van IJmuiden op het programma staan. Nog voordat we goed en wel aan het vogelen zijn zien we op Waarneming.nl een melding van een Amerikaanse Oeverloper in Zeeland. Geen nieuwe soort voor Nederland, maar wel een nieuwe soort voor alle twitchers. Er staat als omschrijving een oeverloper met zwarte vlekken. Een foto staat er niet bij. Helemaal zeker is het dus allemaal nog niet, maar we besluiten toch maar rustig die kant op te rijden. Onderweg komt er informatie binnen dat de vogel er nog zit en inderdaad tekening heeft op de onderdelen. Er is toch wat twijfel. De borstband lijkt niet helemaal te kloppen dus wordt gedacht aan een Oeverloper die wat vies is op de buik. De vogel zit nog erg ver dus ook dit is niet zeker. We blijven maar doorrijden richting het zuiden. Dan ineens de melding dat het toch echt raak is. De vogel is van dichterbij gezien en het blijkt echt een Amerikaanse Oeverloper te zijn! Het gaspedaal wordt iets steviger ingedrukt, aangezien de spanning stijgt. Als we aankomen staat er al een aardige groep te kijken. De vogel zit helaas ver, maar is wel direct te vergelijken met de gewone Oeverlopers die erbij lopen. Heerlijk om bij een twitch naar Zeeland al halverwege te zijn op het moment dat de piep doorkomt.
21-02-2015 - Medemblik
Waarnemingen van winterse Oeverlopers worden altijd extra nauwkeurig gecheckt. Oeverloper is vrij schaars in de winter in Nederland en de kans om er een Amerikaanse tegenhanger tussen te vinden is relatief groter, gezien andere overwinterende gevallen op bijvoorbeeld de Britse eilanden. Zo is het Rob Half die foto's van oeverlopers aan het afspeuren is op waarneming.nl en opeens een hartverzakking krijgt bij het bekijken van de foto's van een vogel bij Medemblik. Dat ziet er namelijk goed uit voor de Amerikaanse soort. Diezelfde middag gaan er nog enkele vogelaars zoeken, weten de vogel te vinden en inderdaad te determineren als Amerikaanse Oeverloper. De vogel blijkt vrij tam en dit biedt mogelijkheden. De eerste keer dat ik de vogel bezoek is op 21 februari. Die dag zie ik de vogel wel, maar van redelijke afstand. Op 7 maart bezoek ik de vogel weer en kan ik de vogel op zeer korte afstand tijdenlang fotograferen. Onderstaande foto's zijn van dit bezoek. De laatste keer dat ik de vogel zie is op 4 april. Die dag zie ik de vogel alleen maar weer op grote afstand.
Kuifkoekoek 09-07-2011
Vrijdagavond 8 juli zat ik bij vrienden in Groningen te chillen toen eerst een bericht doorkwam dat bij Westkapelle door Pim Wolf een Kleinste Strandloper zou zijn gevonden. Een nieuwe soort voor Nederland! Willem werd opgetrommeld en we spraken af die nacht al die kant op te rijden zodat we er met het eerste licht zouden zijn. Diezelfde avond kwam via via een claim door van een Scharrelaar bij Zuidland. De Kleinste Strandloper kon de ochtend van 9 juli helaas niet worden gevonden. Later bleek dat de vogel verkeerd gedetermineerd was en dat het ging om een Temmincks Strandloper.
We hadden bedacht dat we langzaamaan weer naar het noorden zouden rijden met af en toe een pitstop om even een dutje te doen of op een andere manier het energiepijl wat te doen stijgen na dit hele korte nachtje. De eerste stop is de Grote Geelpootruiter die er nog steeds zit. Daar in de buurt zat ook een Aziatische Goudplevier, maar die hebben we niet gezien.
We vervolgden gestaag onze weg naar het noorden totdat we bij Heerenveen een bericht krijgen dat er in Groningen een Kuifkoekoek is gezien, maar dat de exacte locatie nog niet bekend is. Wij maar snel die kant op en nog voordat we de stad Groningen zijn gepasseerd is de locatie al bekend. Als we aankomen is de vogel even niet te zien en na een tijdje zien we deze op grote afstand langsvliegen. Binnen, maar wel een baggerwaarneming voor zo'n mooie soort. Het is inmiddels vrij laat en we zijn gesloopt van deze dag dus besluiten we naar huis te gaan.
De volgende ochtend wordt de Kuifkoekoek weer gezien en besluit ik dus maar weer die kant op te gaan. Nu is de vogel beter te zien in een kruidenrandje van een akker. Nog steeds erg ver en met luchttrilling, maar het lukt nog om een bewijsplaatje te maken.
Scharrelaar 10-07-2011
Ik heb in Nederland twee keer een Scharrelaar gezien.
10 juli 2011 Nissewaard (Zuid-Holland)
26 juni 2020 Marnewaard (Groningen)
Nadat ik in de ochtend van 10 juli voor de tweede keer bij de Kuifkoekoek sta komt er een bericht door dat de Scharrelaar die al op 8 juli zou zijn gezien nu in beeld is. Snel worden Robert Pater en Willem Bosma gebeld of ze mee willen. Robert heeft er wel oren naar, maar Willem besluit na de slopende dag ervoor even over te slaan. Ik haal Robert op bij het huis van de vriend van zijn moeder, waar we nog een Kwartel horen roepen vanuit het graan en we zetten koers richting Zuid-Holland. De reis verloopt voorspoedig en bij aankomst is de Scharrelaar gelijk in beeld. Wat een ongelofelijke prachtvogel is dat toch. De vogel laat zich mooi bekijken en we weten een aantal foto's te maken. Een weekend dat begon met de dip van een Kleinste Strandloper die een Temmincks bleek te zijn werd zo één van de meest onvergetelijke twitchweekenden met twee prachtige soorten.
26 juni 2020 Marnewaard (Groningen)
In de middag van 26 juni als ik net mijn werk heb afgesloten komt er een melding door van een Scharrelaar op de Marnewaard. Het is dan half vier en om zes uur wordt ik verwacht bij een (voor mijzelf vegetarische) bbq bij mijn schoonouders. In tweeënhalf uur van huis naar de Marnewaard en naar Groningen, waar mijn schoonouders wonen is prima te doen dus besluit ik die kant op te gaan.
Net als ik de Marnewaard op loop blijkt de Scharrelaar een stuk naar het zuiden te zijn gevlogen en uit beeld te zijn geraakt. Alle op dat moment aanwezige vogelaars hebben de vogel dan al mooi gezien dus zit er niets anders op dan zelf op zoek gaan. Ik loop langs de bosrand naar het zuiden en check de bosjes die op het terrein staan als ineens mijn oog op een vogel links van mij op een dode tak in de bosrand valt. Het blijkt de Scharrelaar te zijn en ik ben bang dat ik te dichtbij sta en dat deze nu wel op zal vliegen. Dat gebeurt niet en dit geeft mij de kans om rustig wat foto's en een filmpje te maken. Via whatsapp wordt doorgegeven dat ik de vogel heb gevonden met het verzoek dat mensen vanuit noord komen aanlopen om de vogel niet te verjagen als prompt een Roodmus begint te zingen. Altijd leuk zulke onverwachte momenten.
Net voordat de vogelaars die ik eerder tegenkwam zich bij mij willen aansluiten besluit de Scharrelaar weer op te vliegen richting het zuiden. Ik besluit vervolgens richting mijn schoonouders te gaan. Mijn foto en filmpje worden door diverse kanalen op social media gedeeld en bereikt bijvoorbeeld de website van Oogtv.
Roodkeelstrandloper 19-07-2011
Begin 2011 begin ik aan mijn nieuwe baan bij de Belastingtelefoon. Na een tijd in het opleidingsteam te hebben gezeten ga ik begin juni over naar een echt team. Ik vertel aan mijn teamleider van mijn hobby: vogelskijken. Daarbij leg ik uit dat een vondst van een hele zeldzame vogel zo vanuit het niets uit de lucht kan vallen. Ik geef aan dat ik het op prijs zou stellen als ik direct weg zou kunnen zodra er iets gevonden wordt. Een dikke zes weken later is het raak. Op Texel wordt een Roodkeelstrandloper gevonden. Direct vraag ik of ik weg mag gaan. Dit mag. Vervolgens spreek ik af met Willem en samen zijn we op weg naar Texel. In Den Helder worden we op een asociale manier door een andere vogelaar ingehaald. Wij staan voor een rood stoplicht te wachten met nog een paar minuten voordat de boot gaat. Die vogelaar (geen idee wie het was) besluit dat hij daar niet op wil wachten. Haalt ons met hoge snelheid in en schiet door het rode stoplicht. Uiteindelijk staan wij gewoon één positie achter deze auto op de boot.
Aangekomen bij Utopia krijgen we bericht dat de vogel kwijt is en dat er een aardige groep steltlopers richting het wad is gevlogen. Na een tijdje zoeken is het Steven Wytema die de vogel al slapend weet terug te vinden op het eilandje. Na verloop van tijd komt de kop uit de veren en kunnen we de mooie rode keel bekijken.
Witbandkruisbek - 17-10-2011
De eerste foto is van één van de twee vogels van Terschelling.
De tweede foto is van de vogel van het Noordlaarderbos
Blauwstaart 19-10-2011
Kleine Klapekster 23-10-2011
Tot op heden heb ik drie Kleine Klapeksters in Nederland gezien.
23-10-2011 - Koudekerke
18-06-2019 - Grijpskerk
03-10-2020 - Rijnstangen
23-10-2011 - Koudekerke
In Zeeland zaten in dezelfde periode zowel een Amerikaanse Smient als een Kleine Klapekster. Beiden nog nieuwe soorten voor me. Aangezien ik op de 23e niets beters te doen had besloot ik om maar weer eens vier uur in de auto te zitten vanuit Groningen naar Zeeland. Ik besloot om eerst de Amerikaanse Smient te doen en daarna ging ik door naar de Kleine Klapekster. Daar trof ik de vogel aan mooi op een paaltje waar deze zich in gezelschap van vele andere vogelaars mooi liet bekijken. Ik was mijn handschoenen kwijtgeraakt en een zeer aardige Belgische vogelaar gaf mij een extra paar. Ik mocht ze houden op de voorwaarde dat ik hem op de hoogte zou houden van eventuele zeer zeldzame soorten die die dag in Zeeland zouden worden gevonden. Dat gebeurde helaas niet. Ik had nog als plan om, als de Raddes Boszanger van Vlieland nog weer gezien werd die ook nog te proberen, maar deze werd niet meer gemeld dus ben ik weer rustig naar het noorden gereden.
18-06-2019 - Grijpskerk
Na een aantal Kleine Klapeksters op de waddeneilanden waar ik niet de moeite voor had genomen was het met de vogel van Grijpskerk maar eens tijd om deze soort aan mijn TOH lijst toe te voegen. Na het eten ging ik dan ook samen met Jannie die kant op. De vogel zat helaas ver weg in een akker en meer dan een mager bewijsplaatje kon ik er niet van maken.
03-10-2020 - Rijnstangen
Na een succesvolle twee dagen Maasvlakte, met op de eerste dag al een Goudlijster besluiten Willem en ik om op de terugweg richting het noorden helemaal om te rijden voor een Kleine Klapekster in de Rijnstangen. Klauwieren zijn de favoriete vogelsoorten van Willem en zelf ben ik er ook niet vies van. Onderweg hebben we behoorlijk wat regen en als we aankomen moeten we ook nog even in de auto wachten tot het droog is. Als het dan eindelijk droog is lopen we snel die kant op, want het begint binnen niet al te lange tijd te schemeren. Aangekomen op de plek zien we de vogel vrij snel zitten in de top van een struik. Ik weet nog net onderstaand filmpje te maken, want de vogel vliegt op en laat zich die dag niet meer zien. Leuke afsluiter van wat al een topweekend was!