tuburi electronice

Clasificarea tuburilor in cele 3 categorii nu este foarte stricta, mai apar si amestecate.

Nu sunt folosite litere chirilice in denumirea tuburilor, toate sunt transpuse in caractere latine, Ж=J, П=P, Н=N, И=I, С=S, ЕВ=EV, Ц=Ț, Д=D, Л=L șamd.

Toate tuburile sunt NOS, unde este specificat NIB au cutie individuala originala, altfel sunt la cutie de fabrica de 25-50-100 buc., după caz. Nu am tuburi folosite/uzate/recuperate/”doar probate câteva ore”, sau alte sintagme din talcioc sau de pe olx.

Tuburile cu valoare mai mare de 40 lei sunt verificate de mine pe cel mai bn catometru existent, Roetest V10. Excepție fac tuburile RF de putere mare, zeci de amperi filament sau câțiva kv anodica nu sunt chiar la îndemâna și chiar dacă e posibil nu e și rentabil.

La tuburile sortate perechi/quad livrez și datele măsurate. Sortez tuburile finale audio si alte tuburi simple cu maxim 4% diferențe, iar dublele triode cu 5-8%. La cerere pot avea si cu tolerante mai strânse, funcție de tipul tubului și stoc, la duble triode mai greu pentru ca intervine limitarea data de diferențele din același balon. Sortarea presupune încălzire de cca 30 min in c.a. sau c.c., verificarea fiecărui tub pe catometru - conform datasheet pentru Ig1, scurgeri catod-filament, Ig2, scurtcircuit electrozi, măsurare curent anodic și panta, ulterior introduc datele in PC și sortez perechi după Ia și S. Pentru vrificarea tuburilor redresoare folosesc L3-3 sovietic care are sarcina reala de putere si condensator filtraj.

La cerere pot face și alte măsurători/ verificări/sortări dar unele costa.

Atenție la formatarea tuburilor de putere RF, deși sunt sigur ca cine știe sa pună in opera un amplificator cu tuburi de putere știe și de formatare, importanta ei și cum se face.

Garantez ca tuburile sunt nefolosite și se încadrează in parametrii producătorului. Nu garantez un anumit "sound" sau echivalente cum sunt afișate pe eBay sau in alte locuri, gen 6n2p=ecc83, 6n1p=6dj8, 6n8s=6sn7 șamd. Deși acestea in principiu pot fi înlocuite unele cu altele totuși sunt diferențe la pini, tensiunea anodica maxima, consumul filamentului, astfel încât nu sunt identice cum sunt 6p14p=el84, ef86=6j32p, 6p6s=6v6gt...

Pentru aflarea echivalentelor recomand consultarea saitului radiomuseum.org, de ex. căutare google "6p6s tube radiomuseum" si vom avea rezultatul https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_6p6s.html unde aflam despre echivalente.