Pels qui sou devots del món de la glosa ja sabeu que al juliol, en un petit poble de l’Alt Empordà anomenat Espolla, hi ha una data assenyalada per tot allò que fa referència a la cançó improvisada.


Per a la 20a convocatòria hem pensat alguns canvis que desitgem que facin el Combat una mica diferent i especial. Esperem que les novetats, que expliquem a les Bases de participació, us agradin tant com ens fan il·lusió a nosaltres!


Però pels que no heu vingut mai a la Trobada de Cantadors, a continuació podeu llegir una resum del funcionament dels darrers anys.

Intentar explicar què és el Combat requereix un exercici de credulitat: com pot, una cosa tan simple, convocar tanta gent i acaparar tantes hores d’atenció. I tot plegat per acabar guarnint el cap del guanyador o de la guanyadora amb una corona de cartró pedra. El cas és que ja en portem una bona llista de reines i reis que s’han coronat sobirans de la glosa. Un títol que, recordem-ho, té un any de vigència que finalitza amb la convocatòria de la següent Trobada.


En fi, una excusa per convidar a l’escenari glosadors i glosadores d'arreu que se sotmetran a les proves plantejades per la ponicana, tot entonant melodies habituals o no: l’expressió de “tradicional” per definir les tonades sobre les quals s’improvisa ha quedat superada des de que s’han utilitzat cançons que en el seu moment van popularitzar Núria Feliu o The Beatles, per posar dos exemples. 


Tot plegat, amenitzat per l’orquestrina que des de l’inici fins al final es mantenen afinats.


En tot aquest exercici d’enginy i cantarella hi ha encara un altre element a tenir present: el jurat. Un grup de tres persones que han de valorar les intervencions dels qui glosen. D’una forma o altra, del que es tracta és d’anar fent una tria per arribar a una final d’on sortirà algú coronat.


Tots aquests ingredients són els que calen per lligar un espectacle que sobretot és una reivindicació de la llengua (encara tan mal tractada) i de la cultura popular (sovint estigmatitzada). Qui demostri més recursos i bon domini té moltes possibilitats de sortir amb el reconeixement popular del públic que, cada cop més, acudeix a la cita de cada any. Que se’n dugui la corona i la bóta de garnatxa com a millor glosador o glosadora, ja és un altre tema.