Manifest

Pròxima parada: Valls

PREÀMBUL

Aquest document explica la necessitat urgent i inajornable que Valls, com a capital de l’Alt Camp, així com les poblacions de la línia, disposin d’un servei de transport per ferrocarril eficient i competitiu per tal de cobrir una necessitat històrica.

DECLARACIÓ

Som les persones dels 30 quilòmetres de la línia ferroviària en el seu tram comprès entre Valls i Sant Vicenç de Calders que creiem en el futur de les nostres viles i ciutats.


La fórmula que proposem no requereix grans inversions o replantejaments de la xarxa ferroviària del sud de Barcelona, ans al contrari, és una solució simple i efectiva, centrada en la que pensem que ha der ser la relació de Valls amb la capital del país i les poblacions de Nulles, Vilabella, Salomó i Roda de Barà (Roda de Mar).


Tot i que la història del ferrocarril de la nostra línia ja s’allarga cent trenta-nou anys, constatem que gairebé mai la relació ferroviària entre els municipis de la comarca així com amb Barcelona ha estat coberta de manera convenient.


Malgrat tot, l’arribada del ferrocarril va representar l’obertura de noves rutes comercials, tant per als viatgers/es com per a les mercaderies; principalment amb Barcelona i el Principat però també amb tot l’Estat. A més de modificar radicalment el creixement urbanístic de la ciutat, la infraestructura ferroviària era i és un element clau per la vida i el desenvolupament.

L’obertura de la línia d’alta velocitat amb l’estació del Camp de Tarragona, acabà definitivament amb el pas de trens de llarg recorregut per Valls i es reduí de manera molt dràstica i considerable l’oferta ferroviària al territori.


La retirada d’aquestes circulacions havia de ser, en principi, compensada per una presència més gran de trens regionals, però tal com es pot veure en els horaris actuals, això mai va ser una realitat i a més, aquests també s’han reduït fins als actuals quatre trens (només dos de directes) al dia.


Estem doncs, a l’època de la decadència més absoluta en la història del ferrocarril a la nostra línia, l’actualitat.


Considerem com a mala qualitat del servei la suma de diversos factors: Uns temps de viatge poc atractius, i en conseqüència, unes velocitats comercials menors que les de fa 15 anys; la irrisòria oferta de serveis, dels quals la meitat són amb transbordament i operat amb material mal mantingut. Una manca d’oferta que moltes vegades els combois atapeïts, obliguen als viatgers/es a fer el trajecte a peu dret.


En resum, actualment les nostres viles i ciutats, tenen un servei amb uns horaris totalment incompatibles amb el mon acadèmic, laboral i d’oci, i, per altra una oferta molt pobre i mal distribuida.


Cada dia sentim notícies sobre les futures Rodalies de Lleida, Girona, i Tarragona, però el cert es que la línia de la nostra ciutat no apareix en cap d’aquests mapes, ni al de Barcelona, quedant relegats i fora de tots els nuclis de rodalies.


Si tenim en compte el temps de viatge entre el nostre municipi i l’estació del Camp de Tarragona, i si hi sumem el temps necessari per passar els controls d’accés al tren i el de viatge des de l’estació del Camp de Tarragona fins a Barcelona, el resultat és gairebé el mateix o en alguns casos, superior. Es fa palès doncs, que utilitzar el servei de trens convencionals és un estalvi de temps i diners. I de retruc, si a més hi afegim el fet d’haver-nos-hi de desplaçar amb autobús, el temps, encara és menys competitiu.


Així doncs, demanem que un de cada dos trens que arriben a l’estació de Sant Vicenç de Calders procedents de la R2 Sud (Barcelona Estació de França) arribin a Valls, sent així com una extensió d’aquesta línia. Així doncs Valls i comarca, passarien de les 4 circulacions actuals a unes 17 aproximadament, cobrint així totes les franges horàries del dia. Actualment, per exemple, només hi ha una circulació a les 8 del matí per anar fins a Barcelona, i essent un temps molt ampli fins a la següent que és a dos quarts de tres de la tarda.


La infraestructura ferroviària és molt costosa, difícil d’aconseguir i mantenir, no aprofitar-la convenientment ho considerem un malbaratament de recursos i expectatives que no ens podem permetre.


Mentre es permet a les empreses, que les seves cadenes de subministrament siguin tan contaminants com vulguin, al nostre país disposem d´un sistema de transport de mercaderies per ferrocarril: una xarxa que compta amb connexions que circulen entre els principals centres econòmics de la península i d´Europa diverses vegades al dia.

Gràcies a aquests trens, es pot oferir a les empreses i, a la societat en conjunt, serveis de subministrament sostenibles que porten les mercaderies i el transport de càrrega a gairebé tots els racons. Els trens permeten reduir les emissions de CO² en gairebé un 80% en comparació de la dels camions. És un deure de les administracions públiques facilitar la logística respectuosa amb el medi ambient. És important que se segueixi invertint en estacions de mercaderies de la infraestructura ferroviària per agilitzar tota la cadena logística, ja que la majoria de les actuals estan col·lapsades i són poc eficaces.

Malauradament, cap mitjà de transport no és perfecte en totes les situacions. En canvi, és possible combinar els avantatges mediambientals del ferrocarril amb la flexibilitat de la carretera: els trens podrien encarregar-se de la mercaderia o transportar els camions en un tram llarg d'una ruta entre terminals, mentre que els camions s'utilitzarien només a la “última milla” entre la terminal i les instal·lacions del client/a. L’objectiu és ampliar aquesta xarxa de transport combinat perquè les emissions de CO² del sector del transport es redueixin a la meitat al 2030. Això equival a desconnectar una gran central elèctrica de carbó cada any.

SOL·LICITEM

Per tots els motius esmentats anteriorment, demanem:


  1. Demanem al Govern de la Generalitat, al de l’Estat, a ADIF, a Renfe Operadora i a Rodalies de Catalunya que emprengui les accions necessàries per tal de poder resoldre l’aïllament ferroviari de la Ciutat de Valls, cobrint així totes les franges horàries del dia. Sense anar més lluny volem que un de cada dos trens que arriben a l’estació de Sant Vicenç de Calders procedents de la R2 Sud (Barcelona Estació de França) arribin a Valls, sent així com una extensió d’aquesta línia. Així doncs Valls i comarca, passarien de les 4 circulacions actuals a unes 17 aproximadament, atenent així totes les franges horàries del dia.


  1. Demanem al Govern de la Generalitat l'execució urgent de la inversió necessària per tal de poder assolir una veritable xarxa ferroviària convencional de qualitat, ja sigui en trens de mitja distància, llarga distància i rodalies. Afegint-hi les millores necessàries per incrementar la capacitat i fiabilitat del servei, millorar el manteniment del material motor, augmentar-ne l’accessibilitat, adequar estacions i, en general, totes les eines d’atenció a l’usuari.


  1. Instem a totes les administracions a treballar en la línia dels objectius de desenvolupament sostenible 2030 i de la mitigació dels efectes del canvi climàtic, amb accions per incrementar l’ús del tren en detriment del transport per carretera com a mitjà de transport segur, eficient i puntual.


  1. Instem a ADIF, a Renfe Operadora i a Rodalies de Catalunya perquè hi hagi un bon manteniment de les instal·lacions de l’estació, garantint-ne el bon funcionament de les màquines de vendre bitllets, l’accessibilitat a les instal·lacions i els espais d’aquestes.


  1. Demanem al Govern de la Generalitat i al de l’Estat que s’executin i prioritzin totes les inversions ferroviàries en el conjunt de la nostra comarca tenint en compte les necessitats d’equilibri del territori i els desplegaments pendents de xarxa ferroviària a la nostra vila.


  1. Demanem al Govern de la Generalitat i al de l’Estat la reobertura de la línia de Reus a Roda de Barà per tal de descongestionar la xarxa en volum de trens de mercaderies i cobrir la necessitat d’enllaçar el nostre municipi amb l’estació del Camp de Tarragona, Reus, Tarragona i totes les altres viles i ciutats de la línia.


  1. Instem al conjunt de la Cambra, Institucions, Entitats i ciutadania a treballar en l’objectiu de descarbonitzar la logística de la nostra ciutat, Valls, fent els primers passos per a que la futura estació de mercaderies de Valls esdevingui una realitat.


Les entitats i les persones que vulguin adherir-s’hi ho poden fer enviant aquest formulari.


Animem a totes les persones i entitats a adherir-s’hi i fer difusió del manifest.


Per seguir la informació de la iniciativa us animem a seguir-nos a les xarxes socials: Facebook, Twitter i Instagram: @trenvalls