Diaspora, avoimen lähdekoodin sosiaalisen median yhteisöpalvelu

Tämä sivu on... arkistotavaraa

Hieman tekstiä Wikipediasta aluksi. Mistä palvelun nimi Diaspora tulee:


Diaspora tarkoittaa suoraan kreikasta käännettynä hajaannusta, hajallaan asumista. Se merkitsee pakkomuuttoa, jossa jokin uskonnollinen tai kansallinen ryhmä joutuu muuttamaan uuteen maahan tai uudelle asuma-alueelle. Diasporassa kansa tai ryhmä säilyttää oman identiteettinsä, vaikka elääkin eristyksessä alkuperäisestä kulttuuristaan.

Tunnetuin diasporassa elänyt etninen tai uskonnollinen ryhmä on juutalaiset. Varmaan voidaan sanoa, että myös mustalaiset elävät diasporassa.

Isolla alkukirjaimella kirjoitettuna Diaspora on avoimen lähdekoodin hajautettu ja ei-kaupallinen sosiaalisen median yhteisöpalvelu. Se on mm. sosiaalisen median yhteisöpalvelun Facebookin kilpailija. Diaspora eroaa tästä sellaisessa varsin tärkeässä mielessä, että Diasporassa käyttäjät ovat varsinaisia asiakkaita, jotka omistavat sataprosenttisesti edelleen omistamansa palveluun laittamansa tekstin, kuvat, ja datan, kun taas mm. Facebookille käyttäjät ovat tuotteita, joiden tiedot ne mahdollisuuksien mukaan myyvät mainostajille.


Toisessa tärkeässä suhteessa Diaspora eroaa näistä kahdesta suuresta siinä, että se on rakenteeltaan hajautettu. Mutta siitä ei tavallisen käyttäjän tarvitse tietää juuri sen enempää. Tai ei ainakaan palveluun rekisteröitymisen jälkeen.

Diaspora on selkeän ja raikkaan näköinen varsinkin verrattuna Facebookiin. Toisaalta palvelu on sillä lailla yksinkertainen, että siinä ei voi luoda eriaiheisia ryhmiä, joiden jäseniksi ihmiset voivat sitten liittyä. Diaspora ei myöskään ole pelialusta.


Toisin kuin esimerkiksi Facebookissa, Diasporassa pseudonyymien käyttäminen on sallittua.


Diaspora-viesteissä voi olla tekstiä, kuvia tai videoita. Viestejä voi kommentoida, niistä voi 'tykätä' tai ne voi jakaa uudelleen. Viestejä voi myös halutessaan muotoilla yksinkertaisella merkintäkielellä.


Diasporaan kuuluu myös eräänlainen viestintäpalvelu, jonka kautta voi harjoittaa yksityistä viestintää tuntemiensa palvelun käyttäjien kanssa.

Diasporan hajautettuudesta vielä lyhyesti, että palvelussa käyttäjien tietoja ei ole keskitetty yhdelle palvelimelle, vaan verkosto koostuu useista eri tahojen ylläpitämistä palvelimista, joiden välillä käyttäjien data liikkuu. Palvelimia kutsutaan englanniksi nimellä "pod" (suom. palko). Liikenne palvelimien välillä on salattu.


Tämä palvelun rakenne tekee toisaalta Diasporasta lievässä määrin sekavan ymmärtää.


Esim. täältä voi palvelussa aloittaa aikova käydä tarkastamassa aktiiviset "palot", joista voi sitten valita yhden ryhtyäkseen Diasporan käyttäjäksi. Itse käytän "palkoa" nimeltä diasp.eu. Se toimii myös suomen kielellä.


Oman Diaspora-"virtani" olin kuitenkin poistanut ajatushäiriössä vuoden 2023 lokakuussa. En silloin muistanut, että vaikka palvelu olikin viimeiset vuodet toiminut minulla lähinnä eräänlaisena arkistona, niin siellä oli ollut myös sellaista tärkeää, johon olin linkittänyt toisaalta.

Julkaisin tämän sivun vuoden 2018 melko alussa.
Hyvää, kuohkeaa vastallista ŝuismia