Babylon 5 -tieteissarja

Olen tavannut joskus sanoa, että totuuden, oikeuden ja Jumalan jälkeen uskon eniten Babylon 5 -scifisarjaan. Olen sillä lailla scifihullu. Olen myös hyvien tarinoiden ystävä. Babylon 5 on ja oli aivan loistava.

Parempaa tieteissarjaa kuin Babylon 5 ei missään nimessä ole ikinä tehty. Babylon 5:ssä on koko sarjan pituinen dramaattinen juoni, joka pääpiirteissään oli jo ennen sarjan kuvauksien aloittamista etukäteen lyöty lukkoon. Tämä oli niihin aikoihin aivan uutta tieteissarjoissa. Sarjaa siis tehtiin viisi tuotantokautta vuosina 1993-1998. Ja mikä parasta, juoni on varsin raikas.

John Sheridan ja Delenn

Babylon 5 on siis Maan hallinnoima jättimäisen suuri – viisi mailia eli noin kahdeksan kilometriä pitkä – avaruusasema – joka toimii puolueettomalle avaruuden alueelle sijoitettuna kaupankäynnin, diplomatian ja vaeltelun keskuksena.

Vasta vähän aikaisemmin ihmiset olivat sodassa onnistuneet oudosti selättämään minbaarit-nimisen itseään paljon edistyneemmän lajin juuri ennen kuin olisivat itse lopullisesti kokeneet katastrofaalisen häviönsä siinä ja joutuneet alistetuiksi tai tuhotuiksi. Tämä hirvittävä sota oli saanut alkunsa valitettavasta lajien välisestä väärinkäsityksestä, joka johtui siitä, ettei tunnettu toista osapuolta riittävästi. Juuri tästä syystä rakennettiin Babylon 5, estämään uusien avaruudenkävijälajien välisten sotien syttyminen. Tämän maailmankaikkeuden kolkan tärkeimmät lajit ovat sijoittaneet asemalle suurlähettiläänsä. Mutta pian koittaa uusi kauhea katastrofin aika. Eräs ikivanha laji on kuvaannollisesti tai kirjaimellisesti kömpinyt ulos luolistaan, ja ne/he aikovat taas tuhota ja alistaa, ja Babylon 5 on tapahtumien polttopisteessä. Valon liittolaiset ja syvyyden laji lakeijoineen kohtaavat kosmisella taistelukentällä. Miten käy? Juonittelua, ystävyyttä, diplomatiaa, alieneita, sotaa, heinäsirkkoja, hirveää kauhua. Lisäksi kotiplaneetalla tapahtuu jotain jännää.


Tiukasti ottaen Babylon ei kuitenkaan ole kauhusarja. Minä vain sanoin noin.

Lennier ja Delenn, minbaareja

Ja tarina jatkui sitten yhtä hyvissä merkeissä jälkeentulleissa tuotantokausissa melkein loppuun asti.


Babylon 5 on scifipohjainen tarina, mutta se kertoo aidosti ihmisistä ja alieneista eli Maapallon ulkopuolisten älyllisten sivilisaatioiden henkilöistä ja heidän kohtaloistaan. Hienoa sarjassa on se, että siinä kaikki vaikuttaa kaikkeen, eikä – toisin kuin kaikissa aikaisemmin tehdyissä scifi-sarjoissa – kuten eräs arvioija oli sanonut, jakson lopussa paineta isoa punaista reset-nappulaa, joka saa pääosahenkilöt unohtamaan kaiken siinä jaksossa kokemansa. Kuten oikeassa elämässä niin myös Babylon 5:ssä pääosahenkilöt kehittyvät ajan myötä kukin omaan suuntaansa. Eikä sarjassa ole jälkeäkään kömpelöstä hyvä-paha-vastakkainasettelusta. Hyvä ja paha sekoittuvat. Elämässä ratkaisut ovat vaikeita ja joskus ei ole olemassakaan muita kuin huonoja ratkaisuja. Päähenkilöt voivat myös menettää henkensä. Kuitenkin sarjassa on todellisia ja järkeviä ihanteita.


Huomattavaa on myös se, että sarjassa avaruusalukset noudattavat Newtonin mekaniikan lakeja eivätkä näytä kuin (muka-)avaruuteen heitetyiltä lentokoneilta.


Itse avaruusasema Babylon 5:ssätoteutettu keinopainovoima muuten perustuu keskipakoisvoimaan: avaruusasema pyörii pituusakselinsa ympäri ja näin saa aikaan näennäisen painovoiman, joka ikään kuin työntää eliöitä asemalla sen lattiaa kohti (millä kannella nyt kukin sillä hetkellä sattuu olemaan).

Narnien G'Kar ja centaurien Londo Mollari, suurlähettiläitä Babylon 5:llä, kyräilemässä toisiaan. Ja miespuolisten centaurien hiusmuoti on mielestäni mahtava, vaikka en olekaan homo.
Ja tässä itse Babylon 5- avaruusasema, rauhaa rakastava suurikokoinen jätikkä pyörivää terästä (ym.) kilometrien pituudelta – yksin pimeydessä.

"Babylon 5 oli paras ja viimeinen toivomme rauhasta. Se epäonnistui. Nyt siitä tuli paras ja viimeinen toivomme voitosta."


Sarjan yhden tuotantokauden alkuteksteistä lainattua.


Pienin pikkuveljeni Joonas oli aikoinaan antanut mielestäni maailman kauneimman lausunnon sarjasta. Valitettavasti minulla ei ole sitä enää tallella.

Triviaa


Monipolvista legendaarista tieteissarjaa Star Trek valmistettiin pätkissä menestyksellisesti vuosikymmenien ajan. Mutta sen tekijät olivat erään tiedon mukaan saaneet aikoinaan tiedon Babylon 5:n tuotantosuunnitelmasta ja päättivät hieman lainata ideaa oman sarjansa tekemiseen maksamatta mitään B5:n ideoijille ja tuottajille. Näin syntyi sarja Star Trek: Deep Space Nine. Minä en kuitenkaan pitänyt siitä, vaikka muista sarjakokoelman osista olen pitänyt. Onneksi siitä ei ilmeisesti myöskään syntynyt suurta kassamenestystä.

Ja mitä sitten kävi


Roolimallini John Sheridan ja kumppanit poistuivat joukostamme; lauantaina 18. maaliskuuta vuonna 2000 esitettiin Suomen televisossa Babylon 5:n viimeinen jakso. Sinä yönä en sitten saanut ihan heti nukuttua, kyllä riipaisi. Itkin, voi itkin, kumealla rintaäänellä.


Hyvästi,

Babylon 5!


surusolmuke

..Ja


Babylon 5:lle tehtiin sitten ikäänkuin jatko, joka oli nimeltään Crusade. Siinä vanhan kunnon John Sheridanin suosittelema heppu nimeltä Matthew Gideon valitsemansa miehistön kanssa etsii parannusta eräiden alienien Maapallolle heittämään aika pahaan ruttoon, jonka mukautumisen ihmisten biologiaan on määrä kestää noin viisi vuotta. Ennen parannuskeinon löytymistä Maapallolla ruton heittämisen aikoihin eläneet maapallolaiset joutuvat elämään karanteenissa. Yksikään alus ei pääse Maapallolle eikä sieltä pois.


"Jatko" on hieman typerä. Melkein pahinta siinä on hurlum-teknomystiikka, jossa on kyse siitä, että sarjaan on otettu "teknomaagit"-niminen luostarikunta. Teknomaagit ovat sellainen porukka, joka aikaansaa taitavasti maagisen oloisia ilmiöitä ylivoimaisen modernin teknologiansa voimalla. Ja Excalibur-nimisellä osittain hirveän kehittyneen Babylon 5:stä tutun vorlonit-lajin teknologiaan perustuvalla, mutta ihmisten rakentamalla aluksella matkaaviin taudinparannuksenetsijäristiretkeläisiin kuuluu tietysti yksi loistava hienoa englanninenglantia murtava teknomaagi, joka on heitetty ulos veljeskunnastaan, koska tämä on liian paljon pitänyt yhteyttä tavallisiin. Ilman teknomaageja Crusade olisi voinut olla melkein tai täysin kunniallinen "jatko" Babylon 5:lle, joku voisi sanoa. ...Minusta se oli kuitenkin ihan kusinen. Laadukkaan Babylon 5:n jälkeen odotukset oli kyllä helppo pettää.


Jos Crusade tuntuu puutteelliselta, niin osasyy voitaneen langettaa TNT-nimisen yhtiön syyksi, joka jotenkin oli saanut näppinsä sisälle sarjan tekemiseen. Luin tämän jostain. Tiedot siis kertovat, että Babylon 5:n luoja, vanha kunnon J. Michael Straczynsky (lyhennetysti JMS) ei ollut saanut rauhassa hoidella uutta sarjaa, vaan tekijöiden oli ollut pakko ottaa huomioon yhtiön päähänpistot. Tällä tavalla ei saada aikaan laatua. Tiedättehän, tämä ja tämä on tarpeen keskivertoihmisen naruttamiseksi katsomaan sarjaamme: seksiä ja vauhtia ja sopiva määrä sopivan järjettömiä väkivaltaisia kohtauksia jne.... Näin siis TNT:llä tehtiin menestystarinoita.

Lopulta A


Ja miten asiaan saatiin kuitenkin lopulta parannusta. Vuonna 2007 menin ja ostin Babylon 5:n kaikki tuotantokaudet sekä sarjaan perustuvat elokuvat. Loppu hyvin, kaikki melkein hyvin.

Bonus


Aiheeseen jotenkin liittyen, voit niin halutessani käydä lukemassa vuosimallia 2021 olevan blogimerkintäni Mira Furlan on saapunut tähtien joukkoon. Mira Furlan oli yksi Babylon 5:n keskeisistä näyttelijöistä.

Lopulta B


2020-luvulla ovat olleet tekemässä uutta versiota B5:stä. Jotta ei joudu katsomaan täsmälleen samaa kahteen kertaan, uuden sarjan juoni on kuulemma hieman eriäväinen alkuperäiseen verrattuna.

Tämä sivu oli alun perin osa ikivanhaa Minä ja minusta -sivuani, ja olin tämän vuosia myöhemmin irrottanut omaksi sivukseen. Luultavasti olin suuren osan tästä tekstisisällöstä kirjoittanut jo 1990-luvun puolella.
Hyvää, kuohkeaa vastallista ŝuismia