Anarkosyndikalismi

Anarkismi, syndikalismi ja anarkosyndikalismi ovat kaikki eräänlaisia demokratian/sosialismin/demokraattisen työväenaatteen aatemuotoja. Niille on yhteistä se, että ne uskovat, että demokratia voidaan rakentaa vain alhaalta ylös, työläisten oman toiminnan kautta. "Sosialismin" pakottaminen työläisille tai työläisten paimentaminen ylhäältä käsin ei tämän mukaan ole yhtään mitään työväenideologiaa. Anarkistisen, anarkosyndikalistisen ja syndikalistisen työväenliikkeen eri muotoja onkin kutsuttu yhteisnimikkeellä Vapaa työväenliike erotuksena työväenliikkeen ja sosialismin byrokraattisista muodoista. Seuraavassa kerron lyhyesti siitä, mitä nämä aatteet ovat.


Anarkismi pyrkii täysin poistamaan valtion ja korvaamaan sen vapaiden työntekijöiden vapailla yhteenliittymillä. Yhteiskunnallista pakkoa käytetään mahdollisimman vähän (mutta kenties niin paljon kuin on ehdottoman välttämätöntä).


Syndikalismin mukaan demokratian/sosialismin perusta ovat työläisten taloudelliset yhteenliittymät. Ne ovat taistelujärjestöjä, joissa työläiset oppivat uskomaan omaan voimaansa ja myös käyttämään taloudellista valtaa. Nämä ammattiliitot ovat yksin demokratian/sosialismin opinahjo, rahamahdin kaatamisen väline ja tulevan yhteiskunnan perussoluja.


Anarkosyndikalismi yhdistää anarkismin valtionvastustamisen ja syndikalismin menettelytavat.


Yhteistä anarkosyndikalismille ja marxilaisuudelle on se näkemys, että valtion olemassaolo johtuu yhteiskunnallisista ristiriidoista: hallitseva luokka käyttää valtiota omien etujensa ajamisen välikappaleena. Näiden katsantokannat eroavat kuitenkin toisistaan siinä, että anarkosyndikalismi katsoo että valtio voidaan ja pitää hävittää jo "sosialismissa" kun taas oikeaoppisen marxilaisuuden mukaan valtio katoaa vasta "sosialistisen" välivaiheen jälkeen. Toiseksi näiden kahden kilpailevan suuntauksen välillä on se tärkeä ero, että marxilaisuus luottaa suuresti poliittisten puolueiden mahdollisuuksiin. Anarkosyndikalismin ajattelutavan mukaan taas työväenpuolueet ovat klikkejä, jotka puhuvat työläisten nimissä, mutta eivät edusta työläisten todellisia etuja.

anarkismin tunnus

Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta


Rudolf Rocker: Anarkosyndikalismi. Vaikka Rockerin anarkosyndikalismin aatemaailmaa käsittelevän kirjan ensimmäinen versio tuli ulos painosta jo 1930-luvulla, se on silti nykyaikaakin puhutteleva todellisuudentajuinen teos aivan tavallisille ihmisille.

Post Scriptum


Jos välttämättä haluat, voit myös tutustua monen kurdin suosimaan aatteeseen nimeltä kommunalismi. Termi merkitsee eri asiaa kuin kommunismi. Kyse on yleisesti valtaan kriittisesti suhtautuva poliittinen ideologia, mutta anarkismista poiketen se ei periaatteellisella tasolla ole kokonaan valtionvastainen.

Tämä sivu on yksi vanhimmista nettisivujeni sivuista. Tämä oli olemassa jo 1990-luvun melkein lopulla.
Hyvää, kuohkeaa vastallista ŝuismia