καλλιτέχνες

[Γεράσιμος Αβλάμης]

avlamisgerasimos@gmail.com

Ο Γεράσιμος Αβλάμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών τεχνών Αθηνών με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου. Το 2005 παρακολούθησε το πρόγραμμα Erasmus στην Μαδρίτη και πήρε υποτροφία στο μάθημα της τοιχογραφίας και της ανατομίας για ζωγράφους, επέστρεψε και αποφοίτησε το 2007 με βαθμό άριστα. Το 2010 ίδρυσε χώρο διδασκαλίας της ζωγραφικής για παιδιά και ενήλικες [εργαστήρι τέχνης ζωγραφίζω] στο Νέο Ηράκλειο Αττικής και το 2012 δημιούργησε τον πολυχώρο τέχνης BHIVE στο κέντρο της Αθήνας στην Κυψέλη. Όλα αυτά τα χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της διακόσμησης εσωτερικών χωρών και σε εικαστικές εφαρμογές καθώς, επίσης, και στην δημιουργία τοιχογραφιών (street art) μεγάλης κλίμακας. Έργα του υπάρχουν σε μουσεία και προσωπικές συλλογές. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει με performance σε διάφορα φεστιβάλ (Λαβύρινθος της Κυψέλης, Κουρδιστό Μανταρίνι, 100 χρόνια μετά το dada ) Από το 2013 είναι συνεργάτης με το Δήμο της Αθήνας και το 2016 επιμελήθηκε το εναρκτήριο event για το πρόγραμμα ανοιχτά σχολεία του Δήμου Αθήνας στην Κυψέλη με χρηματοδότηση του ιδρύματος Νιάρχου. Το 2015 οργάνωσε το φεστιβάλ Ο Λαβύρινθος της Κυψέλης με χρηματοδότηση από τον οργανισμό για την σύγχρονη τέχνη ΝΕΟΝ. Είναι επίσης υπεύθυνος από το 2017 έως και σήμερα των επιμορφώσεων στο τομέα graffitti και εικαστικά του προγράμματος "Το παιδί η πόλη και τα μνημεία" της Τεχνόπολης του Δήμου Αθήνας.

Το 2019 και 2020 δημιούργησε στο νησί της Τήνου τοιχογραφίες σε σχολικά συγκροτήματα μετά από την πρόσκληση του χώρου τέχνης Soulfood με έδρα την Τήνο.

Η δουλειά του όλα αυτά τα χρόνια πραγματεύεται το στοιχείο της κοινωνικής πλευράς στην τέχνη.

[Akoo-o]

https://akooocollective.wordpress.com/

ntaniela@gmail.com

geosams@gmail.com


Οι Akoo-o είναι μια ομάδα καλλιτεχνών και ερευνητών που χρησιμοποιούν τον ήχο και την κινητικότητα ως εκφραστικά και ερευνητικά μέσα. Ξεκινώντας από διαφορετικά πεδία -όπως οι εικαστικές τέχνες, οι πολιτισμικές σπουδές, η μουσικολογία, η ανθρωπολογία, η λογοτεχνία, η μουσική/ηχητική σύνθεση και επιτέλεση- μοιραζόμαστε μια κοινή αντίληψη για τον ήχο ως πολιτισμική ύλη που υπερβαίνει τα αυστηρά όρια των πεδίων μας. Την ίδια στιγμή βλέπουμε το περπάτημα ως μια πολιτισμική και καλλιτεχνική πρακτική ικανή ανοίξει νέους δρόμους στα όρια των θεωρητικών μας ορίων και να μας οδηγήσει σε συναντήσεις με άλλα πλαίσια αναφοράς. Η δουλειά μας βασίζεται στην έρευνα και ενσωματώνει τη συνθήκη της συνεργατικότητας στην καλλιτεχνική μας προσέγγιση, μέσα από εργαστήρια και άλλες δράσεις. Από την αρχή της γνωριμίας μας το 2013 έχουμε δουλέψει σε κοινά εγχειρήματα και έχουμε εμπλακεί σε συζητήσεις σχετικές με κοινά μας ενδιαφέροντα όπως ο ήχος, η χαρτογράφηση, η περιπατολογία, η σχέση μεταξύ των τεχνών, η τεχνολογική διαμεσολάβηση και η πόλη.

[Άννα Απέργη]

aperanna@yahoo.gr

Η Άννα Απέργη γεννήθηκε στην Τήνο και είναι πτυχιούχος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Ραλλού Μάνου και του τμήματος της Ελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια κλασικού, σύγχρονου χορού, άμεσης σύνθεσης, αυτοσχεδιασμού και χορογραφίας με διεθνείς και Έλληνες χορευτές και χορογράφους, μεταξύ των οποίων οι DV8, Akram Khan Dance Company, Trisha Brown Dance Company, Julyen Hamilton, Segni Mossi (εκπαιδευτικό training) και άλλοι. Έχει ακόμη συμμετάσχει με υποτροφία στο BIDEFestival (BCN).

Έχει χορέψει για το El Danseu Festival (BCN), το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ Transitions III, το AVDP International Film Festival, το 15o Φεστιβάλ Ελλήνων χορογράφων. Έχει, επίσης, χορέψει για τη Documenta 14, το Athens Photo Festival :16, IPFF18 του Κινητήρα, το Kinono Tinos Art Gathering Festival και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, όπου και έχει παραδώσει σεμινάριο κίνησης. Ως performer έχει συνεργαστεί με τους χορογράφους SamCoren, P. Cingolani, Κ. Τσιούκα,A. Στελλάτου, Ι. Κάραγιαν, M. Νέστορα, Π. Κρεμαστά, Μ. Κολιοπούλου, Κ. Σκιαδά, Β. Γιαννακοπούλου,M. S. Palau και το χοροθέατρο Aleajactaest.

Ως χορογράφος, έχει δημιουργήσει και παρουσιάσει τα έργα της Hind End, Entropy και Einstein’sdream με την ομάδα Elasma. Το Hind End υποστηρίχθηκε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Έχει επίσης δημιουργήσει και παρουσιάσει με την ομάδα Lalun τα έργα Quintet phrasing, Timeless We, Fish in the cage και Purple lines, στο Μουσείο Μπενάκη, στη 14η Μέρα, στο Art 63 και στο Trii Art Hub. Έχει επίσης χορογραφήσεις για το δήμο Ζωγράφου και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης και έχει συνεργαστεί με τις σκηνοθέτες Κ. Σπανού, Ρ. Μοσχοχωρίτη και Μ. Σάββα.

Διδάσκει κλασικό, σύγχρονο χορό, μουσικοκινητική, αυτοσχεδιασμό και contact σε σχολές χορού, σε θεατρικές ομάδες στην Αθήνα, ενώ οργανώνει και διεξάγει σεμινάρια για παιδιά και ενήλικες στην επαρχία. Με το εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα της Σκυτάλης έχει παραδώσει μαθήματα σε δημόσια σχολεία της Αττικής και μαζί με τη συγγραφική ομάδα της Σκυτάλης έχει εκδόσει ένα εγχειρίδιο κινητικών παιχνιδιών, Γιατί το παιχνίδι «τρέχει» και «πέφτει», στις εκδόσεις Πατάκη.

[Beforelight]

Η ομάδα βραβεύτηκε με το Gold Award στην κατηγορία Καλλιτεχνικός Φωτισμός για τις χριστουγεννιάτικες παρεμβάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ στα ελληνικά Lighting Awards 2020.

Το διάστημα 2013-2015, με την υποστήριξη του European Cultural Foundation, η ομάδα Beforelight πραγματοποίησε το project Urban Lightscapes, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και συμμετοχής για τη δημιουργική διαμόρφωση του αστικού φωτισμού, αναπτύσσοντας δράσεις στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Το έργο της ομάδας Beforelight περιλαμβάνει τη σύλληψη, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δημιουργικού φωτισμού (creative lighting), με στόχο την ενθάρρυνση της συμμετοχής και της διάδρασης των πολιτών με το φως, σε μια διαδικασία όπου η ιδιαιτερότητα του τόπου και ο πειραματισμός στη χρήση φωτιστικών μέσων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες.

Beforelight μέλη είναι οι: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Χριστίνα Αμπατζίδου, Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Κέλλυ Εφραιμίδου, Δημήτρης Θεοχαρούδης, Μαρία Λαζαρίδου, Βασίλης Ντόβρος, Ειρήνη Στείρου.


Για τη συμμετοχή στο δρώμενο των Beforelight, oι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους φακό.

[Jeph Vanger]

Ο Jeph Vanger είναι βραβευμένος σχεδιαστής ήχου, καλλιτέχνης εγκαταστάσεων και συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής που εργάζεται και ζει μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας.

Έχει εργαστεί στους τομείς του σύγχρονου χορού, του θεάτρου, του κινηματογράφου και των εγκαταστάσεων τέχνης και πρόσφατα έλαβε το Βραβείο Norman Cook (aka Fatboy Slim) Digital Music & Sound Arts Breakthrough Award κατά τη διάρκεια σπουδών Ηχητικής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον. Υποστηρίζεται επίσης από τους Help Musicians του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο του προγράμματος Do It Differently για το πρόγραμμα residency του στα στούντιο EMS στη Στοκχόλμη, στο τέλος του 2020.

Έργα του και συνεργασίες έχουν εκτεθεί και παρουσιαστεί σε ιδρύματα, θέατρα και οργανισμούς στην Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ελλάδα, όπως το Tate Modern, το Μουσείο Τέχνης Του Πεκίνου Σήμερα, το Sadler's Wells, το Brighton Fringe, το Megaron Athens / London Design Festival.