Shownotes & Archief

Klik op de titels om naar de uitzending te gaan op Vriend van de Show (of klik op die pagina op 'open elders' voor de link naar jouw favoriete podcast-app).

Tikkie Podcast 15 - 22 januari 2021

Tessa van Zadelhoff is de ontdeklabontwikkelaar des vaderlands. Samen met Erno schreef ze het 'Handboek Ontdeklab' over wat er bij komt kijken wanneer je een ontdeklab binnen je school of instelling wilt inrichten, het belang van maakonderwijs, organisatie en didactiek.

In de uitzending geven we een exemplaar weg van het boek. Wil je hier kans op maken, stuur dan voor 17 januari een e-mail naar tikkiepodcast@gmail.com met als onderwerpregel 'Handboek Ontdeklab'.


Tikkie Podcast 14 - 8 januari 2021 (ook beschikbaar als YouTube-video)

Sander Veenhof is AR-kunstenaar, waarbij AR staat voor augmented reality (ofwel verrijkte werkelijkheid). Sander schrijft en spreekt over de relatie tussen mensen en technologie. Thema van de uitzending: mensen zijn de robots van de toekomst.


Tikkie Podcast 13 - 24 december 2020

Pierre en Erno zijn vaders, Pierre van Jesse en Sam, Erno van Ino. In deze kerstspecial spreken vaders en kinderen over kerst in het gezin, nature en nurture, de band tussen kind en vader en het thema opvoeding.


Tikkie Podcast 12 - 18 december 2020

Dave Ensberg is directeur-bestuurder van Jantje Beton. Spelen is een rode draad in zijn werk en leven. Een gesprek over de rol van spelen, naar buiten om het leven te ontdekken en een band op te bouwen met de natuur. Spelen is gezond, leuk en verbindend, voor kinderen maar ook voor volwassenen.


Tikkie Podcast 11 - 4 december 2020

Welke rol kunnen onderwijsadviesbureaus spelen bij het aanpakken van problematieken als gevolg van de corona-crisis, zoals achterstanden op het gebied van leesvaardigheid of sociaal-emotionele ontwikkeling? Pierre en Erno verkennen het met Margreet de Vries, directeur-bestuurder van EDventure, de Vereniging van Onderwijsadviesbureaus voor onderwijs en jeugdhulp. Aanleiding is een recent subsidiepakket, waarmee de overheid scholen wil ondersteunen bij het oplossen van achterstanden.


Tikkie Podcast 10 - 20 november 2020

De impact van de mate van hechting op jonge leeftijd, het verschil tussen jongens en meisjes, de effecten van sociale media op het gevoel van veiligheid in een groep... Naar aanleiding van het boek 'Intimiteit' van de Vlaamse psychiater Paul Verhaeghe verkennen Pierre en Erno het thema 'sociale veiligheid'.


Tikkie Podcast 9 - 6 november 2020

Multitalent Oscar de Boer (LinkedIn) is de nieuwe artistiek leider van Theaterplan in Eindhoven, waar jonge mensen in projecten hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. In deze editie vertelt Oscar over hoe hij zijn eigen creatieve talent ontdekte en hoe hij kijkt naar het begeleiden van jonge mensen in hun talentontwikkeling. Ter sprake komen o.a.

Met plezier geluisterd naar deze editie? Waardeer de makers met een kleine bijdrage via Tikkie!


Tikkie Podcast 8 - 23 oktober 2020

Als innovatieprojecten in een afrondende fase komen, rijst vaak de vraag: hoe borgen we de innovatie die we hebben ingezet? Tegelijkertijd beseffen we dat 'borgen' niet mag betekenen 'vastzetten'. De wereld draait door: morgen ziet de wereld er weer anders uit: innovatie vraagt om borging én vernieuwing. Maar hoe geef je dat vorm? Met een gesprek met Miranda Peeters.

Bronnen


Tikkie Podcast 7 - 9 oktober 2020

De tweede golf… Steeds meer fysieke bijeenkomsten worden weer afgeblazen of uitgesteld. Of ze gaan door met deelnemers die op afstand aansluiten. De vraag naar online lessen of trainingen neemt weer toe. Leraren en trainers zijn ondertussen beter voorbereid dan tijdens de eerste golf. Welke principes kunnen ze hanteren bij het ontwerpen van hun bijeenkomsten? Pierre en Erno bespreken acht aandachtspunten.

Shownotes:


Tikkie Podcast 6 - 28 september 2020

Erno Mijland interviewt onderwijsadviseur Pierre Pas en ondernemer Mariëlle van Rijn. Gezamenlijk bieden ze - vanuit hun eigen passie voor lezen - leerkrachten een vernieuwende methodiek voor begrijpend lezen. Leesplezier, vertrekken vanuit een leesdoel en helpende schema's zijn enkele van de elementen. Luister naar het verhaal van Snap je Taal, Spelen met boeken en Taalsnappers...

Bronnen


Tikkie Podcast 5 - 11 september 2020

De hele dag door kun je informatie tot je nemen: van kleine snacks tot zwaardere maaltijden. Gemakkelijk waai je dan mee met de waan van de dag, ofwel wat de media ons voorschotelt. Wat is het effect op ons? Hoe kunnen we bewuster keuzes maken in ons informatiemenu? Hoe komen we ook tot momenten van stilte. Pierre en Erno in gesprek over de waan van de dag.

Shownotes

- Leerlingen experimenteren met een week zonder mobiel

- Adelheid Roosen bij Nooit meer slapen op 31 augustus 2020

- GRIP – Het geheim van slimmer werken, boek van Rick Pastoor


Tikkie Podcast 4 - 24 augustus 2020


Tikkie Podcast 3 - 9 juli 2020

Kunnen we het equivalent van een zomerboek maken in podcastvorm? Met die vraag gaan Pierre Pas en Erno Mijland aan het werk in Tikkie Podcast 3. Een zomerspecial vol tips voor lezers, kijkers en luisteraars, een column, twee gedichten en een 'wedstrijd' (win een boek!). Hopelijk genoeg om de zomer mee door te komen. Uiteraard bespreken Pierre en Erno ook hoe het experiment 'the making of the podcast' vordert.

Bronnen

Beroepsziekten...

  • een schoenmaker met een leerstoornis

  • een drummer met bekkeninstabiliteit

  • een saxofonist met een blaasontsteking

  • een piloot die vluchtgedrag vertoont

  • een stoffenverkoper in de lappenmand

  • een verkeersleider met een luchtweginfectie

  • een kapper met een verknipte geest

  • een politicus met stemmingswisselingen

  • een skileraar met bindingsangst

  • een slager met een vleeswond

... welke beroepsziekte kun jij bedenken? Stuur je inzendingen voor 10 augustus naar tikkie.podcast@gmail.com. Voor de leukste inzending hebben we een gedichtenbundel in petto!


Tikkie Podcast 2 - 29 juni 2020


Tikkie Podcast 1 - 15 juni 2020