Shownotes & Archief

Klik op de titels om naar de uitzending te gaan op Vriend van de Show (of klik op die pagina op 'open elders' voor de link naar jouw favoriete podcast-app).

Tikkie Podcast 26 - 18 juni 2021

Welke inzichten, ideeën en ervaringen uit de coronaperiode - een 'grootschalig experiment zonder onderzoeksplan' - kunnen bijdragen aan een slimmer nieuw normaal, in het onderwijs, op de werkvloer, in ons dagelijks leven? Erno pleit ervoor deze zomer bewust stil te staan bij deze vraag en niet te snel terug te schakelen naar het normaal van voor de coronaperiode. In deze laatste editie van dit seizoen blikken Pierre en Erno terug op hun kleinschalig experiment: het starten en ontwikkelen van de Tikkie Podcast.


Tikkie Podcast 25 - 4 juni 2021

Het camperleven staat voor buitenleven, vrijheid en onafhankelijkheid. Campers zijn 'booming'. Sid Kitzen is 22 jaar, studeerde psychologie, maar werd na zijn studie gegrepen door het campervirus. Sid werd ondernemer: hij bouwt nu busjes en auto's om tot campers en kan er bevlogen over vertellen. Een gesprek met camperzelfbouwer Pierre en sleurhutavonturier Erno, mét vogelgezang als decor.


Tikkie Podcast 24 - 21 mei 2021

Langzamerhand komt er weer perspectief voor de liefhebber van concerten en festivals. Doron Ketelaars is zo'n liefhebber. In 'Was het leven maar een popfestival' schetst hij eigen ervaringen met en anekdotes over popfestivals. Ook in zijn boek 'De Toegift' is de wereld van muziek het decor. Naast schrijver is Doron leraar, theatermaker, vinyl-DJ en quizmaster. Een gesprek over de liefde voor muziek.


Tikkie Podcast 23 - 7 mei 2021

Peter de Jong is directeur-bestuurder van BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning. Hij ziet het Nationaal Programma Onderwijs als een kans om in het onderwijs vernieuwend (door) te ontwikkelen en tegelijkertijd onder andere met meer handen in de school te zorgen voor verlichtingen na de zware corona-periode. BCO ziet voor zichzelf hierbij een rol als verbinder en inbrenger van expertise.


Tikkie Podcast 22 - 23 april 2021

De wereld: we maken er een bende van. Overbevissing, vervuiling, opwarming... het is om wanhopig van te worden. Tegelijkertijd komen de knapste en creatiefste koppen met briljante oplossingen, bijvoorbeeld voor duurzame energie en hergebruik van materialen. Hoe verhoud je je hiertoe als goed geïnformeerde wereldburger? Pierre en Erno verkennen die vraag vanuit het begrip 'wanhopig optimisme' (Adriaan van Dis).


Tikkie Podcast 21 - 9 april 2021

Mirjam Mulder is oefentherapeut, ondernemer en... slaapdeskundige. Ze werkt samen met 6 andere slaapdeskundigen bij het Slaapbehandelcentrum in Eindhoven. Daar begeleidt ze cliënten die kampen met hardnekkige slaapproblematiek. Ze put daarbij uit de actuele wetenschap, die snel en steeds beter inzicht biedt in aspecten die de nachtrust bevorderen en bemoeilijken. Een editie vol tips voor iedereen die beter wil slapen en uitgeruster wakker wil worden.


Tikkie Podcast 20 - 26 maart 2021

Boeken - fictie of nonfictie - kunnen een grote impact op je hebben. Ze veranderen ingrijpend je kijk op de dingen of fungeren als een haarscherpe foto van hoe je in het leven stond op het moment dat je ze las. Literator Kees Fens noemde ze 'beslissende boeken'. Pierre en Erno nodigden zeven lezers uit iets te vertellen over hun beslissende boek. Aan bod komen:

 • Anton Wachter cyclus - Simon Vestdijk (Pierre Pas)

 • Kees de Jongen - Theo Thijssen (Emmy Koekoek)

 • De wereld van Sofie - Jostein Gaarder (Karlijn)

 • Blijf lachen Irmgard - Irmgard Smits (Nicole Pas)

 • Alle mensen zijn sterfelijk - Simone de Beauvoir (Nicole Pas)

 • Ziezo - Annie MG Schmidt (Anja Vereijken)

 • Van het westelijk front geen nieuws - Erich Maria Remarque (Marco Mout)

 • Zullen we weer gewoon schooltje gaan spelen - Jacques Vriens (Peter te Riele)

 • Smile or Die - Barbara Ehrenreich (Richard Engelfriet)

 • 1984 - George Orwell (Erno Mijland)


Tikkie Podcast 19 - 12 maart 2021

Kinderen leren thuis en op school. Maar er zijn meer plekken waar je kunt leren en je ontwikkelen. Zo komen in de bibliotheek Venlo taal en talenten bij elkaar in Plek 3, een derde leeromgeving, waar lees- en maakplezier voorop staat. Met Plek 3 wil de bibliotheek - in nauwe samenwerking met de scholen - bereiken dat álle kinderen mee kunnen doen. Een gesprek met directeur-bestuurder Geja Olijnsma.


Tikkie Podcast 18 - 26 februari 2021

Ben jij een lefgozer, een durfal? Wat betekent lef voor jou? Erno en Pierre - volgens eigen zeggen van nature braaf en risicomijdend - bespreken het in deze Tikkie Podcast. Een gesprek over bungee jumping, spreken voor publiek, creativiteit en kantelpunten in het leven... Wat heb jij gedaan waar je veel lef voor nodig had?


Tikkie Podcast 17 - 12 februari 2021

Voor velen, waaronder Pierre, is het vandaag een zware dag. Door Corona gaat Carnaval of Vasteloavond, zoals ze het in Limburg noemen, niet door. Met speciale gast Michiel Dijkman, eens stadsprins in Kerkrade en nu verkiesbaar als tweede kamerlid voor het CDA, onderzoekt Erno (die geboren is met Carnaval, maar er verder niks mee heeft) het geheim van dit feest der feesten. Michiel is Head of Corporate Affairs & Communications bij Samsung.


Tikkie Podcast 16 - 5 februari 2021

Lockdowns en online onderwijs hebben achterstanden voor leerlingen en studenten tot gevolg. Binnen het huidige onderwijssysteem leidt dat gemakkelijk tot spanning en druk. Kunnen we ook anders omgaan met de situatie? Pierre en Erno gaan in gesprek met Ivo Mijland die een veelgelezen blog publiceerde over deze vraag. Ivo is directeur van bureau OrthoConsult, spreker, trainer en schrijver van vele onderwijsboeken. En de broer van Erno.


Tikkie Podcast 15 - 22 januari 2021

Tessa van Zadelhoff is de ontdeklabontwikkelaar des vaderlands. Samen met Erno schreef ze het 'Handboek Ontdeklab' over wat er bij komt kijken wanneer je een ontdeklab binnen je school of instelling wilt inrichten, het belang van maakonderwijs, organisatie en didactiek. Pierre kruipt in de rol van interviewer.


Tikkie Podcast 14 - 8 januari 2021 (ook beschikbaar als YouTube-video)

Sander Veenhof is AR-kunstenaar, waarbij AR staat voor augmented reality (ofwel verrijkte werkelijkheid). Sander schrijft en spreekt over de relatie tussen mensen en technologie. Thema van de uitzending: mensen zijn de robots van de toekomst.


Tikkie Podcast 13 - 24 december 2020

Pierre en Erno zijn vaders, Pierre van Jesse en Sam, Erno van Ino. In deze kerstspecial spreken vaders en kinderen over kerst in het gezin, nature en nurture, de band tussen kind en vader en het thema opvoeding.


Tikkie Podcast 12 - 18 december 2020

Dave Ensberg is directeur-bestuurder van Jantje Beton. Spelen is een rode draad in zijn werk en leven. Een gesprek over de rol van spelen, naar buiten om het leven te ontdekken en een band op te bouwen met de natuur. Spelen is gezond, leuk en verbindend, voor kinderen maar ook voor volwassenen.


Tikkie Podcast 11 - 4 december 2020

Welke rol kunnen onderwijsadviesbureaus spelen bij het aanpakken van problematieken als gevolg van de corona-crisis, zoals achterstanden op het gebied van leesvaardigheid of sociaal-emotionele ontwikkeling? Pierre en Erno verkennen het met Margreet de Vries, directeur-bestuurder van EDventure, de Vereniging van Onderwijsadviesbureaus voor onderwijs en jeugdhulp. Aanleiding is een recent subsidiepakket, waarmee de overheid scholen wil ondersteunen bij het oplossen van achterstanden.


Tikkie Podcast 10 - 20 november 2020

De impact van de mate van hechting op jonge leeftijd, het verschil tussen jongens en meisjes, de effecten van sociale media op het gevoel van veiligheid in een groep... Naar aanleiding van het boek 'Intimiteit' van de Vlaamse psychiater Paul Verhaeghe verkennen Pierre en Erno het thema 'sociale veiligheid'.


Tikkie Podcast 9 - 6 november 2020

Multitalent Oscar de Boer (LinkedIn) is de nieuwe artistiek leider van Theaterplan in Eindhoven, waar jonge mensen in projecten hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. In deze editie vertelt Oscar over hoe hij zijn eigen creatieve talent ontdekte en hoe hij kijkt naar het begeleiden van jonge mensen in hun talentontwikkeling. Ter sprake komen o.a.

Met plezier geluisterd naar deze editie? Waardeer de makers met een kleine bijdrage via Tikkie!


Tikkie Podcast 8 - 23 oktober 2020

Als innovatieprojecten in een afrondende fase komen, rijst vaak de vraag: hoe borgen we de innovatie die we hebben ingezet? Tegelijkertijd beseffen we dat 'borgen' niet mag betekenen 'vastzetten'. De wereld draait door: morgen ziet de wereld er weer anders uit: innovatie vraagt om borging én vernieuwing. Maar hoe geef je dat vorm? Met een gesprek met Miranda Peeters.

Bronnen


Tikkie Podcast 7 - 9 oktober 2020

De tweede golf… Steeds meer fysieke bijeenkomsten worden weer afgeblazen of uitgesteld. Of ze gaan door met deelnemers die op afstand aansluiten. De vraag naar online lessen of trainingen neemt weer toe. Leraren en trainers zijn ondertussen beter voorbereid dan tijdens de eerste golf. Welke principes kunnen ze hanteren bij het ontwerpen van hun bijeenkomsten? Pierre en Erno bespreken acht aandachtspunten.

Shownotes:


Tikkie Podcast 6 - 28 september 2020

Erno Mijland interviewt onderwijsadviseur Pierre Pas en ondernemer Mariëlle van Rijn. Gezamenlijk bieden ze - vanuit hun eigen passie voor lezen - leerkrachten een vernieuwende methodiek voor begrijpend lezen. Leesplezier, vertrekken vanuit een leesdoel en helpende schema's zijn enkele van de elementen. Luister naar het verhaal van Snap je Taal, Spelen met boeken en Taalsnappers...

Bronnen


Tikkie Podcast 5 - 11 september 2020

De hele dag door kun je informatie tot je nemen: van kleine snacks tot zwaardere maaltijden. Gemakkelijk waai je dan mee met de waan van de dag, ofwel wat de media ons voorschotelt. Wat is het effect op ons? Hoe kunnen we bewuster keuzes maken in ons informatiemenu? Hoe komen we ook tot momenten van stilte. Pierre en Erno in gesprek over de waan van de dag.

Shownotes

- Leerlingen experimenteren met een week zonder mobiel

- Adelheid Roosen bij Nooit meer slapen op 31 augustus 2020

- GRIP – Het geheim van slimmer werken, boek van Rick Pastoor


Tikkie Podcast 4 - 24 augustus 2020


Tikkie Podcast 3 - 9 juli 2020

Kunnen we het equivalent van een zomerboek maken in podcastvorm? Met die vraag gaan Pierre Pas en Erno Mijland aan het werk in Tikkie Podcast 3. Een zomerspecial vol tips voor lezers, kijkers en luisteraars, een column, twee gedichten en een 'wedstrijd' (win een boek!). Hopelijk genoeg om de zomer mee door te komen. Uiteraard bespreken Pierre en Erno ook hoe het experiment 'the making of the podcast' vordert.

Bronnen

Beroepsziekten...

 • een schoenmaker met een leerstoornis

 • een drummer met bekkeninstabiliteit

 • een saxofonist met een blaasontsteking

 • een piloot die vluchtgedrag vertoont

 • een stoffenverkoper in de lappenmand

 • een verkeersleider met een luchtweginfectie

 • een kapper met een verknipte geest

 • een politicus met stemmingswisselingen

 • een skileraar met bindingsangst

 • een slager met een vleeswond

... welke beroepsziekte kun jij bedenken? Stuur je inzendingen voor 10 augustus naar tikkie.podcast@gmail.com. Voor de leukste inzending hebben we een gedichtenbundel in petto!


Tikkie Podcast 2 - 29 juni 2020


Tikkie Podcast 1 - 15 juni 2020