Doctrina șanselor

 


Peter Rabinovitch, MAA Online, 2010: "Sunt foarte fericit să ofer o recenzie pentru lucrarea lui Ethier, Doctrina șanselor: Aspecte probabilistice ale jocurilor de noroc. [...] Există multe alte cărți care încearcă să acopere materiale similare la diferite niveluri de rigoare, cea mai apropiată fiind probabil The Theory of Gambling and Statistical Logic a lui Richard Epstein. Cartea lui Ethier se adresează în mod clar unui public mai sofisticat din punct de vedere matematic decât cea a lui Epstein și, din acest motiv, mi-a plăcut mult mai mult cartea lui Ethier."

Gerald A. Heuer, Zentralblatt MATH, 2010: "Fiecare capitol are o bună selecție de probleme [...], precum și câteva note interesante, inclusiv unele istorice foarte interesante. Există suficient material aici pentru un curs solid de două semestre, dar există suficientă independență între capitole pentru a permite o varietate de cursuri de un semestru care să acopere un subset de capitole. Cartea este o completare binevenită și bine documentată a domeniului."

Alexander V. Gnedin, MathSciNet, 2011: "Jocurile de noroc au reprezentat o motivație majoră în primele etape de dezvoltare a ideilor și a teoriei probabilităților. Ca un ecou al titlului tratatului din 1718 al lui Abraham de Moivre [Doctrina șanselor: sau, o metodă de calcul al probabilității evenimentelor în joc, Pearson, London], monografia lui Ethier este o actualizare binevenită a clasicilor. [...] Cartea se adresează unui public larg și este foarte recomandată pentru orice bibliotecă din segmentul legat de matematică. Instructorii universitari vor găsi o expunere temeinică, bine adaptată pentru cursuri de licență și proiecte studențești. Experții în probabilități și în domenii adiacente vor fi entuziasmați de aplicațiile în domeniul jocurilor de noroc, cu explicații transparente ale regulilor de joc și ale terminologiei. Părți importante ale cărții pot fi citite în cele din urmă de oricine este familiarizat cu elementele de bază ale probabilității (tratate în primele două capitole). Fanii matematicii vor fi distrați de precedentele istorice și anecdotele curioase."

Brian Alspach, SIAM Review, 2012: "Această carte a fost scrisă cu o atenție deosebită de către cineva care iubește aplicațiile probabilităților din industria cazinourilor. Chiar dacă este destul de lungă, scrierea este destul de compactă în dezvoltarea matematicii, așadar este completă și conține o cantitate vastă de material. O mare atenție a fost acordată pentru a rămâne fidelă istoriei subiectului, care este bogată și merită păstrată. Am citi cu plăcere multe dintre secțiunile pline de anecdote și citate de personalități istorice cunoscute. Autorul împletește cu pricepere informațiile istorice de-a lungul cărții, îmbunătățind expunerea; un paragraf care îl implică pe Euler este urmat de un paragraf care îl citează pe Edgar Allan Poe, de exemplu, fără a se pierde din fluiditate. [...] În concluzie, așa cum am menționat mai devreme, consider că este o carte minunată și voi petrece mult timp explorând-o mai în detaliu în lunile ce urmează.”