Viața privată

a lui Liviu Rebreanu

„Ion”, „Pădurea Spânzuraților”, „Ciuleandra”...nu-i așa că aceste opere ți-au mâncat cheful de lectură și timpul liber în anii de liceu? Ei bine, eu propun ca înainte de a arunca cu noroi în aceste romane ,,antice”, să analizăm pe cine este în spatele lor: Liviu Rebreanu. Adesea știm totul despre operă, însă nimic despre autor. Știm ce s-a întâmplat în operă, însă nu știm de ce, nu știm dacă are legătură cu experiența de viață a celui care a scris-o.

O operă nu trebuie doar citită și reținută, ci trebuie înțeleasă, însă cum o putem înțelege dacă noi nu privim situația mai departe de niște personaje și întâmplări fictive? Astfel, mi-am propus să încep seria, ,,Dincolo de literatură”, prin care aflăm împreună mai multe despre acești artiști de cuvinte neînțeleși.

Astăzi, îl aduc în discuție pe Liviu Rebreanu, un autor despre care ne informăm în vederea BAC-ului. Însă, experiența lui este o lecție de viață, nu doar pentru o perioada determinată. Prozatorul a fost un romantic incurabil, debutând cu poezii amoroase adresate primei sale iubiri. Rebreanu a avut o frumoasă poveste de dragoste cu soția sa, pe care a acceptat-o în ciuda convențiilor sociale: ea avea deja o fetiță de trei ani. Rebreanu a adoptat-o și chiar a iubit-o ca pe propriul copil. Toate acestea le-a făcut din iubire pentru soția sa, Fanny, acesta fiind veșnic îndrăgostit de ea. Nu a ținut cont de gura lumii ce-l critica pentru faptul că a acceptat copilul lui Fanny în ciuda absenței acordului tatălui biologic. Mai mult decât atât, a fost îngăduitor cu aceasta când ea i-a mărturisit că nu mai vrea să aibă un copil și cu el, cu Liviu Rebreanu.

Faptul că bărbatul ei era înconjurat de multe femei pe parcursul vieții, a determinat-o pe Fanny să aibă crize de gelozie. Scriitorul nu s-a lăsat pradă tentației și a rămas un soț devotat. Totuși, femeile nu reprezentau singurele tentații în viața lui, ci și cărțile, de care s-a lăsat acaparat. Era veșnic ,,beat de muncă”, ajungând să aibă insomnii în goana sa pentru cultură.

După ce am aflat mai multe despre viața lui Liviu Rebreanu, am început să simpatizez cu acesta și cu opera sa. Dar voi? Mai puteți afirma cu vehemență că ,,Ion” v-a făcut viața un calvar?

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen


redacție: Bianca Constantin

DTP: Bianca Constantin

grafică: Bianca Constantin