Strategia thumbnail-urilor:

ce face Netflix de fapt?

Ești curios să afli importanța thumbnail-urilor folosite de Netflix? Te-ai gândit vreodată de ce contul tău de Netflix diferă de conturile prietenilor tăi? Te întrebi de ce petreci ore în șir căutând filmul/serialul perfect?

Ei bine, citește în continuare dacă vrei să afli câteva dintre strategiile de marketing folosite de Netflix.

Oamenii sunt ființe care se concentrează asupra lumii care poate fi văzută. A fi satisfăcut din punct de vedere vizual este unul din factorii ce influențează activitățile din viața noastră cotidiană. Se zice că o imagine valorează cât o mie de cuvinte, dar pentru Netflix, valoarea acestora sa măsoară în milioane de dolari. Netflix investește anual 7 miliarde de dolari pentru experiențele personalizate ale abonaților.

Ce sunt thumbnail-urile? Sunt un preview al filmului/serialului prezentat cu rolul de a convinge userul să-l vizioneze. Acestea reprezintă una dintre cele mai populare strategii de marketing folosite de companii și de creatorii de conținut.

Conform studiilor interne, un utilizator tipic petrece 1,8 secunde luând în considerare fiecare titlu, iar Netflix consideră că durează doar 90 de secunde pentru ca titlul să îi atragă atenția înainte de a trece la un alt titlu. De aceea, Netflix a creat AVA (Aesthetic Visual Analysis), un mecanism care ajută la crearea thumbnail-urilor personalizate. Dar ce face AVA de fapt?

AVA este un set de instrumente și algoritmi care caută în filme și seriale imagini și cadre pe care le extrag pentru a crea thumbnail-uri. Procesul poate fi împărțit în doi pași de bază. Primul pas este observarea cadrului. Un program analizează fiecare cadru video static al unui film/serial, iar algoritmii de recunoaștere a imaginii folosesc informații culese din fiecare fotografie pentru a crea metadate. Metadatele sunt ca o amprentă electronică - identificând caracteristici unice pentru fiecare cadru video. Al doilea pas este un proces numit clasificarea imaginilor. Un algoritm folosește metadatele pentru a selecta fotografii specifice pe care Netflix le-a determinat ca fiind cele mai atractive: cele care sunt clare, au imagini variate, prezintă personaje principale și nu conțin plasări de produse neautorizate.

După ce acestea sunt create, Netflix folosește un algoritm numit A/B Testing prin care atribuie fiecărui user thumbnail-uri personalizate. Ce înseamnă A/B Testing? Este un proces care afișează thumbnail-uri în funcție de genul preferat de filme și de actorii pe care îi îndrăgești. Luăm ca exemplu filmul ”Good Will Hunting” care îi are în rolurile principale pe Robin Williams și Matt Damon. Când te gândești la Robin Williams, te gândești la filme de comedie. Dacă genul tău preferat de filme este comedia, atunci vei vedea un thumbnail cu el în prim plan. Pe de altă parte, dacă îți plac filmele de dragoste, îți va apărea o scenă cu Matt Damon și iubita personajului interpretat de Damon.

Oricât de mult s-ar strădui Netflix să îți ofere thumbnail-uri personalizate, tot pierzi mult timp căutând un film pe care să-l vizionezi. Asta este ce mulți psihologi numesc ”Paradoxul alegerii”, prin urmare, cu cât ai mai multe variante, cu atât îți este mai greu să alegi doar o opțiune. Un studiu a dezvăluit faptul că un abonat Netflix petrece în jur de 85 ore anual încercând să găsească filmul/serialul pe care să-l vizioneze.

Deși Netflix folosește aceste strategii complexe de marketing, efectul paradoxului le pune piedici, provocându-i să-și actualizeze în permanență aceste tehnici. Oare cum vor evolua aceste strategii? Tu știai ce se întâmplă în spatele celei mai mari platforme cu filme și seriale din lume?

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen

redacție: Sofia Ene,

Natalia Velea

DTP: Andreea Seba

grafică: Bianca Constantin,

Anastasia Chivu