Socialism

Comunism

Socialismul și comunismul sunt două ideologii ce au multe în comun, dar și unele diferențe care pot trece neobservate destul de ușor. La bază, acestea aveau ideea de control asupra economiei de către muncitori, încercând să înlocuiască capitalul cu o idee a colectivității. Astfel, muncitorii ajung să fie eroi naționali pentru efortul pe care îl depuneau pentru a asigura confortul material poporului.

Clasa de jos a muncitorilor era considerată ca fiind prioritară față de celelalte, deoarece aceștia erau cei ce asigurau funcționarea fabricilor într-o vreme în care acestea erau *la modă* prin secolul al XIX-lea, tocmai când Revoluția Industrială se apropia de sfârșit. Cu alte cuvinte, muncile joase ale societății deveneau prestigioase.

Spre exemplu, în România comunistă, muncitorii întreprinderilor puteau câștiga ‼️MAI MULT‼️ decât șefii lor. O astfel de întreprindere a fost Steagul Roșu🚩 din Brașov, despre care vom vorbi mai pe larg într-unul din articolele viitoare.

Acum puteți observa MAREA asemănare dintre socialism și comunism, însă există și diferențe între aceste ideologii pe care le vom scoate la iveală acum. Vom începe cu socialismul, fiind mai vechi. Socialismul (apărut în secolul al XIX-lea) a vrut să reprezinte:

  • dorința muncitorilor de a avea control asupra economiei (care trecea de la manufactură la industrializare)

  • aspirația la condiții de trai mai bune pentru oamenii din clasele sociale mai joase.

🔱Marx și Frederick Engels, doi filozofi și economiști germani s-au făcut remarcați. Ei au călătorit prin Europa Occidentală și au văzut în ce condiții mizere lucrau muncitorii în fabricile construite de către capitaliști. Aceștia au reușit să-și facă publice ideile prin intermediul mai multor cărți (Manifestul Comunist din 1848). Cei doi nu au trăit în lux, ducând chiar o viață săracă și fugind de poliție. Socialismul lăsat de ei era unul pașnic, ce nu dorea perturbarea democrației cumva, dorind să fie ales de popor.

Revenind la comunism...termenul de ,,comunism” a apărut odată cu ,,socialismul”, fiind chiar folosit în diverse denumiri precum ,,Comitetul de Corespondență Comunistă” înființat în 1846, la Bruxelles. Ca ideologie, comunismul a fost pus în practică de abia în secolul al XX-lea, mai exact în 1917, atunci când Vladimir Lenin a pus mâna pe conducerea Imperiului Rus, transformându-l în Uniunea Sovietică. Totuși, această schimbare a dus la un război civil dintre bolșevici și țariști, dar acest aspect va fi dezbătut, poate, într-o viitoare postare.

Înapoi la comunism. Am putea spune că acesta era un "socialism mai radical", promovând revoluții violente pentru a schimba conducerea definitivă a țării cu un partid care să aducă toți oamenii la același nivel de trai prin orice modalitate(naționalizări, asasinări, închideri în masă a foștilor capitaliști, etc.). Din nefericire, această latură mai întunecată a socialismului, numită comunism, a ajuns să existe în lume, și mai ales în Europa de Est, pentru mult timp; din 1946 și chiar până în prezent. Liderii fostelor state comuniste sunt și acum amintiți ca niște eroi naționali care au exterminat sărăcia și care le dădeau oamenilor o viață simplă și puterea de a-și întemeia o familie.

Pe de altă parte, tot acei "eroi naționali" ucideau pe oricine li se opunea sau pe oricine venea cu idei împotriva sistemului, încurajând astfel "Imperialismul din lagărul vestic". Printre acești lideri îi amintim pe Lenin, Stalin, Gheorghe Gheorghiu Dej, tovarășu’ Ceașcă, etc.

Propaganda pe care aceștia o prezentau la radio, în ziare și la televizor arăta o lume perfectă, o lume care urma să înflorească veșnic sau care va prospera o eternitate.

Prin urmare, acum diferențele dintre socialism și comunism par mult mai clare. Deși subtile, acestea nu trebuie încurcate, pentru că așa ajungem să confundăm o ideologie care dorea un trai mai bun celor ce făceau munca de jos (socialismul), cu una a minciunilor și violenței, împotriva propriului popor (comunismul)!

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen!

redactare: Matei Ilie și Andrei Tănase

DTP: Maria Mătăsaru

grafică: Bianca Constantin