Skinqueen’s rules for

glowy skin

La ce vă ganditi când auziți de skincare? Acele video-uri amuzante de pe Instagram care sunt făcute de așa-zisele ,,skincare gurus” sau rutina aceea plictisitoare de care depindeți în fiecare zi,dar totuși unele produse nu sunt bune tenul vostru.

Sunt 6 tipuri de ten: ten sensibil, ten normal, ten uscat, ten mixt, ten gras, ten matur (pentru persoanele după 30 de ani). Fiecare tip de ten are preferințele lui, ca să zic așa. În rubrica de astăzi vom vorbi despre ,,cum ne determinăm tipul de ten’’, precum și despre câteva reguli de bază ale rutinei , cât și de ingrediente benefice pentru tenul tău.

  • Cum ne determinăm tipul de ten?


Dacă nu vrei sa ajungi la un dermatolog în următoarele luni… sau ani, uite aici un trick ca sa îti afli tipul de ten. Speli fata cu apă și loțiune simplă de spălare a feței și aștepți o ora, dacă tenul tău da semne de strălucire, în sensul în care simți că ai un înveliș uleios pe față, atunci ai ten gras. Dacă simți că tenul te strange de parcă ar avea nevoie de hidratare, ai ten uscat; totuși dacă nu simți absolut nimic legat de tenul tău, adică nu are nevoie de hidratare sau este uleios, ai un ten normal. Tenul sensibil nu vine niciodată singur, ci însoțit de tipurile de ten de mai sus, dacă după ce te-ai spălat pe față observi roșeață pe suprafața pielii, ai un ten sensibil, și dacă te regăsești în două categorii din cele de mai sus, ai ten mixt, adică ai anumite parti ale feței uleioase/uscate/normale și invers.






  • Reguli de baza în skincare

Peste tot exista reguli, chiar și în skincare, dacă vrei ca produsele tale să-și facă treaba și să nu imbatranesti prematur,atunci citește în continuare:

  1. Aplicați o cremă solară cu spf între 30 si spf 50 și reaplica undeva de 2-3 ori pe zi sau undeva pe la 3-4 ore.

  2. Creează-ți o rutina bine definită, pentru dimineață și seară, aceasta ar trebui să implice un nr minim de pași, don’t overdo the steps.

  3. Nu îți schimba des produsele dermato-cosmetice

  4. Atunci cand te ștergi pe fata cu un prosop,ai grija sa TAPOTEZI excesul de apa, fără să agresezi pielea.

  5. Aplica serurile pe o piele umedă, nu uscată, pentru o absorbție mai bună a ingredientelor benefice și faceți un mic masaj facial cu falangele (articulațiile) degetelor.

  6. Folosiți mereu o crema de față potrivită tipului tău de ten.

  7. Folosește un exfoliant lichid (peel) ,nu unul fizic (scrub).

  8. Găsește produse dermato-cosmetice fără parfum sau uleiuri esentiale, deoarece îți sensibilizează bariera protectoare a pielii.

  9. Nu îți mai sparge coșurile, tot ce faci este sa răspândesti bacteria în alte zone ale feței.


  • Ingrediente benefice pentru tenul tău

În rubrica asta,vom vorbi despre ingredientele benefice pentru tipul tău de ten. În funcție de tenul tău, aici vei găsi o mică selecție de ingrediente care te pot ajuta în rutina ta:


  1. Ingrediente bune pentru tenul sensibil:


· Centella asiatică-primul lucru pe care îl remarcăm în momentul în care folosim pe ten o crema cu extras de centella asiatica este ca pielea se calmeaza ca prin minune, fie că vorbim de iritații, roșeață sau chiar urme postacneice cu tendința de înroșire. Beneficiile acestea vin din compozitia chimica a plantei: este foarte bogată în aminoacizi, betacaroten, acizi grași, vitaminele C, A, B1 și B2. Toate acestea stimulează producția de colagen, oferă pielii antioxidanti puternici, au efect anti-microbian și reduc imediat inflamațiile.


· Ovăz. Da, ai auzit bine, ovăzul e utilizat ca tratament cosmetic, în special sub formă de făină sau ca ovăz coloidal în preparatele dermato-cosmetice, ovăzul este benefic pentru o multitudine de afecțiuni ale pielii sensibile şi uscate. Având o concentrație ridicată de amidon şi beta-glucan, un polizaharid, ovăzul asigură pielii un film protector ce permite păstrarea apei în țesuturi. Prezența diferitelor tipuri de fenoli conferă activitate antioxidantă și antiinflamatoare, unii dintre aceştia având rol şi în absorbția razelor ultra-violete. Activitatea de curățare a ovăzului se datorează mai ales saponinelor, ce funcționează precum un săpun natural.


· Aloe Vera- deși planta seamănă cu un cactus, face parte din familia liliaceelor și nu are legatura cu cactusii. În frunze au fost găsite aproximativ 220 substanțe active cum ar fi vitamine, enzime, minerale, aminoacizi și polizaharide. Substantele din polizaharidele ajuta la întărirea sistemului imunitar. Exista substanțe în polizaharide care sunt produse și de corpul uman până la începutul pubertății.


· Ulei de squalane- acesta copiază perfect uleiurile naturale ale pielii, fapt ce îl face un excepțional emolient. Este și un antioxidant natural și are proprietăți antitumorale, protejandu-ți pielea de efectele cancerigene ale factorilor externi. Antioxidanții din Squalane luptă cu succes împotriva deteriorării pielii precum și împotriva radicalilor liberi, ambele cauze frecvente ale îmbatranirii pielii. Conform unor studii recente, squalane-ul poate avea și un puternic efect detoxifiant asupra pielii. Utilizarea regulată poate ajuta producția de colagen a organismului care, bineînteles, ajută la dobânidrea unei pieli mai ferme.


  1. Ingrediente benefice pentru un ten uscat:


· Acidul Hialuronic. Cunoscut și sub numele de hialuronat sau hyaluronan, a fost descoperit prima dată în anul 1934. Din punct de vedere chimic, acidul hialuronic este o moleculă compusă în mare parte din zaharuri (polizaharida), care se găsește în mod normal în tesutul conjunctiv al organismului și piele.Practic, acidul hialuronic mentine țesuturile hidratate. Un singur gram de acid hialuronic poate să susțină aproximativ șase litri de apa.


· Ceramidele. Ele compun 50% din stratul de lipide și formeaza bariera de protecție a pielii, menținand hidratarea. Stratul de lipide este organizat în structura densă sub forma de lamele și este compus din: ceramide, colesterol și acizi grasi. Când nivelul de ceramide este scăzut, funcția de barieră cutanată este afectata, pielea nu mai este hidratată și factorii externi ce agresează pielea pot pătrunde, conducând la o piele uscată și iritată.


· Glicerina. Glicerolul (glicerina) este un alcool trihidroxilic cu proprietati umectante, adică blocheaza hidratarea în piele, și este higroscopica. Aceasta nu are un singur beneficiu. Pe lângă proprietățile sale incredibile de hidratare, aceasta are, de asemenea, și multiple alte beneficii pentru piele. Pentru cei care sunt îngrijorați de semnele de pe față lăsate de coșuri, e bine de știut că glicerina le poate combate.


· Lapte de capra. Știu că nu îți vine să crezi, dar ingredientul acesta este absolut fantastic! Conţine foarte multe minerale, grăsimi şi vitamine care sunt miraculoase pentru pielea corpului uman şi sunt foarte bine absorbite și tolerate de organism. În plus, laptele de capră este foarte ușor de folosit și e un produs versatil care se adaptează unei game largi de produse cosmetice.


  1. Ingrediente benefice pentru un ten gras:



· Niacinamida.

Este o vitamina solubilă în apa, cunoscută și ca amida nicotinica, compus amidic al vitaminei B3. Este un ingredient natural, ce se găsește în alimente precum carnea, nucile și ciupercile.


· Acidul salicilic.

Acidul acesta desparte celulele care se lipesc unele de altele, fapt care conduce la o piele mai luminoasă și mai sănătoasă și ne scapă de punctele negre, de punctele albe și de alte imperfecțiuni. Motivul pentru care acidul salicilic este atât de puternic este acela că acesta poate penetra adânc în pori, ceea ce înseamnă că poate avea o acțiune exfoliantă atât în interiorul porilor, cât și la suprafața pielii. Calitățile anti-iritante ale acidului salicilic și calitățile antiinflamatoare fac ca acesta să fie un ingredient activ în calmarea pielii, cât și în calmarea tenului cu imperfecțiuni. În esență, acesta tratează problemele tenului acneic.


· Vitamina C.

Tenul nostru este supus acțiunii a numeroși factori nocivi din mediul extern. Acești factori ne agresează pielea feței, motiv pentru care ridurile nu întârzie să apară. De asemenea, sub acțiunea lor, tenul devine tern și lipsit de vitalitate. Vitamina C combate toate aceste efecte, în special datorită proprietăților antioxidante pe care le are. Concret, vitamina C stimulează sinteza de colagen, contribuind la rejuvenarea pielii. Principala cauză a îmbătrânirii pielii este acțiunea nocivă a razelor ultraviolete, care favorizează modificările celulare nedorite. Datorită faptului că vitamina C neutralizează efectele radicalilor liberi și sporește mecanismele de apărare ale epidermei, este prevenită îmbătrânirea prematură a pielii. În plus, ajută cu micile semne lăsate de acnee.

· Kaolin

Aceasta argila este ideala pentru reducerea sebumului, curățarea în profunzime a tenului și prevenirea acneei, netezind totodată porii și conferind un aspect uniform, catifelat. Are proprietăți absorbante uimitoare, însă este mai blând decât alte tipuri de argilă, ceea ce înseamnă că e ideal pentru a absorbi excesul de sebum și impuritatile de pe orice tip de ten, chiar și cel sensibil.


  1. Ingrediente bune pentru un ten normal:


Tenul normal este într-o stare continuu latenta, fără a deveni mai uscat sau mai gras, asta însemnând că poți lua câteva riscuri, în a încerca mai multe ingrediente,deoarece pielea ta nu va reactiona. Dar atenție cu ingredientele folosite, acestea pot debalansa excreția de sebum, așa că urmărește ingredientele pe care le pot recomanda.


  • Vitamina C.

Cum poți să o folosești pentru un ten gras, poți să o folosești și pe acest tip de ten, pentru că este un antioxidant foarte bun în combinație cu spf.

  • Acid Hialuronic.

Este un glicozaminoglican anionic, nesulfatat, care reține și atrage hidratare în piele la fel ca alcoolul trihidroxilic, glicerina.


  • Ceaiul verde.

Acest antioxdant ameliorează roșeața și protejează pielea de acțiunile nocive ale radicalilor liberi


  • Acidul fulvic.

Ajută în fiecare etapă a întineririi celulare, precum și la neutralizarea toxinelor și transportul nutrienților către celulele pielii. De asemenea, este un puternic antioxidant, deci este de ajutor și pentru tenurile deteriorate de soare și pentru îmbătrânire. Conținutul natural de electroliți ajută la energizarea și refacerea pielii.


Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen :)

redacție: Bianca Ioniță și Corina Dumitru

DTP: Mihaela Filipescu

grafică: Bianca Ioniță și Corina Dumitru