Silicon Valley: vis sau coșmar?

Când ne gândim la Silicon Valley, centrul tehnologiei mondiale, ne imaginăm deja o lume a viitorului, inteligentă, bogată, plină de oameni deschiși la idei noi, cu minți briliante și visuri pe măsură. De fapt, ne imaginăm o utopie, ceea ce chiar este pentru bărbații din domeniul tehnologiei. Puținele femei care au reușit să pătrundă în această lume o privesc, mai degrabă, ca pe un coșmar.

Conform unor studii realizate în 2017, în companiile mari precum Google, femeile reprezintă doar 31% din angajați și la Facebook doar 35%, iar femeile de culoare reprezintă 4% din angajați. Mai mult decât atât, femeile care lucrează în domeniul tehnologiei renunța la locul de muncă de două ori mai repede decât bărbații.

Și așa, când vedem aceste statistici, ne punem întrebarea firească: Cum s-a ajuns aici?”. Răspunsul multor companii și angajatori este mereu același: meritocrația, deși statistic, afacerile conduse de femei au mai mult succes. Acest răspuns ignoră problema reală: încă de la începutul industriei tehnologiei, femeile au fost dezavantajate și nu pentru că nu ar fi avut inteligența necesară, ci pentru că s-au creat stereotipuri care s-ar potrivi” să lucreze în acest domeniu.

Hai să aflam câteva lucruri despre cum s-a dezvoltat, de fapt, domeniul tehnologiei. În anul 1960, o mare companie de software și prima apărută, System Development Corporation, a angajat doi psihologi bărbați pentru a găsi programatori care s-ar potrivi să lucreze în companie. Astfel, psihologii au selectat 1378 de programatori, dintre care numai 186 erau femei și au creat profilul angajatului perfect”. Din acest studiu, au tras două concluzii: angajatului perfect îi plăcea să rezolve probleme, atât mecanice cât și matematice, dar și că programatorilor nu le plac activitățile ce implică socializarea și sunt mai interesați de viața de la birou decât de viața personală”. În urma acestui studiu, mai multe companii nu au mai acordat importanța educației, abilităților și potențialului viitorilor angajați, ci îi selectau bazandu-se în mare parte pe cele două criterii. Așa s-au dezvoltat incredibilele de dăunătoare stereotipuri, care sunt valabile până în zilele noastre.

Cele mai bune tehnologii și produse sunt făcute de oameni care au perspective diferite. Și cred că femeile și bărbații au, într-adevăr, perspective diferite”, a spus într-un interviu Marissa Mayer, fostul CEO de la Yahoo. În prezent, deciziile importante din domeniul tehnologiei sunt făcute în mare parte de bărbați și deja se pot observa consecințele acestui lucru. Spre exemplu, prima varianta a lăudatei aplicații Apple “Health” putea măsura nivelul de alcool din sânge, dar nu putea urmări perioadele menstruației. Totul de la smartphone-urile din ce în ce mai mari, până la inimile artificiale au fost proiectate pentru a se potrivi mai bine bărbaților.

Mai mult decât atât, atmosfera de lucru” din Silicon Valley este discriminatorie la adresa femeilor din domeniu. Într-un interviu din 2015, milionarul și investitorul renumit Chris Sacca s-a lăudat cu petrecerile la jacuzzi, numite hot tub parties” pe care le organiza la el acasă, pentru a se cunoaște cu noi antreprenori, pentru a discuta despre afaceri și chiar pentru a decide dacă să investească în start up-urile acestora. Sacca a ținut să mai menționeze cât de impresionat a fost de CEO-ul Uber, Travis Kalanick, care poate sta peste 8 ore în jacuzzi pentru a discuta business”. Katrina Lake, CEO-ul Stitch Fix, a auzit despre aceste petreceri ale lui Sacca și și-a spus părerea: Ca femeie, nu vreau să merg până la Lacul Tahoe să stau cu niște bărbați în jacuzzi. Câte femei ar dori să stea în bikini și să bea bere în timp ce propun o idee de afacere?”. Astfel, șansele femeilor din domeniu să creeze o companie de succes devin din ce în ce mai mici din cauza modului în care se fac afacerile în Sillicon Valley. Într-un domeniu în care pentru a excela trebuie să ai multe conexiuni, Silicon Valley o face aproape imposibil pentru femei să aibă succes.

E anul 2021, trăim într-o lume în care tehnologia este unul dintre cele mai importante lucruri, având o influență uriașă asupra economiei, a oamenilor, dar mai ales asupra viitorului nostru, iar femeile nu au nici pe departe destule șanse în industrie. Toată lumea caută următorul Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Bill Gates, dar se gândește cineva că ar putea fi femeie? Se gândește cineva la următoarea Ada Lovelace, Grace Hopper sau Margaret Hamilton?




Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen



redacție: Sofia Ene

DTP: Antonia Vlad

grafică: Antonia Vlad