Războiul civil

spaniol

Astăzi vom vorbi despre unul din multele războaie civile care au avut loc în istorie. Cum ați citit mai sus, este vorba de războiul civil spaniol din perioada 1936-1939. Că vreți sau nu, și acest război are un prolog pe care trebuie să-l prezentăm ca să înțelegem de ce au ajuns spaniolii să se împuște între ei pe o perioadă de 3 ani.

Astfel, ne vom întoarce în timp, în perioada de la sfârșitul Războaielor Napoleoniene și până la izbucnirea războiului civil. După înfrângerea definitivă a lui Napoleon Bonaparte la începutul secolului XIX, în Europa, marile puteri au încercat să restabilească monarhia în toate țările. Spania a fost inițial împotriva Franței, dar după Războiul de Secesiune, a ajuns să-i fie aliat. După restabilirea monarhiei în Europa, în Spania lucrurile au început să se agite. Membrii ai dinastiei de Bourbon erau pe tronul țării, iar asta i-a supărat pe mulți. Unul dintre aceștia a fost Infantele Carlos, care era hotărât să preia tronul țării pe care tatăl său, Carol al IV-lea al Spaniei, l-a pierdut în fața lui Filip al V-lea, care era nepotul lui Ludovic al XIV-lea al Franței. Astfel au izbucnit Războaiele Carliste. Carliștii susțineau catolicismul și tradiția și de asemenea erau împotriva liberalilor și ulterior, republicanilor. Prima Republică Spaniolă a fost înființată în 1873 și a durat până în 1874. Apoi a apărut Restaurația Spaniolă în perioada 1874-1931. Aceasta a început odată cu domnia la tron a lui Alfonso al XII-lea. Din 1931 și până în 1936 vorbim de A Doua Republică Spaniolă în urma fugirii din țară a regelui precizat anterior.

Deși cred că mulți ați adormit sau ați început să înjurați că vă spun orice altceva, acestea trebuia precizate pentru a arăta că Spania era „un tărâm al revoluțiilor și al instabilității politice”.

În sfârșit am reușit să ajungem mai aproape de război, anume în perioada 1931-1936. În A Doua Republică Spaniolă, lucrurile par a fi liniștite. Apar tot felul de partide de tip socialist, comunist, radical, liberal etc. Când spun „liniștite”, mă refer la faptul că spaniolii nu se mai ucideau într-un număr atât de mare ca până atunci. La nivel politic, lucrurile începeau să se îndrepte spre o nouă tensiune. Guvernul începuse să adopte idei de centru–stânga, dând țăranilor pământ.

Ca să știți, oamenii din Spania erau pe atunci săraci, iar reforma agrară din 1932 au luat-o ca pe mană cerească.

Un alt factor al apropierii de comunism o reprezenta industrializarea din a doua jumătate a secolului XIX care atras socialiști și comuniști în guvern. Principalul inamic politic al republicii din interiorul țării era Falanga Spaniolă sau, în spaniolă ”Falange”. Acest partid era alcătuit din extremiști de dreapta. Partidul a fost susținut de Al Treilea Reich și de Italia fascistă încă din perioada premergătoare a războiului. Asasinatele și violențele au început să reapară.

Este anul 1936. Pe data de 12 iulie, locotenentul Castillo și un politician socialist sunt asasinați la Madrid. A doua zi, simpatizanții de stânga întorc mănușa și ucid pe liderul opoziției conservatoare, Calvo Sotelo. La data de 17 iulie, ora 17:00, fasciștii spanioli declanșează o lovitură de stat în Marocul spaniol. Guvernul republican mai are control doar asupra centrului, nordului și coastei de est. Capitala era încă la republicani și așa avea să rămână până la capitularea acestora. Naționaliștii aveau de partea lor mare parte din armată și mulți dintre generalii spanioli, precum Francisco Franco. Important este de notat că ambele părți au instalat o teroare asupra părților controlate de aceștia. Aceste „terori” aveau scopul de scăpa de posibilele amenințări din interiorul țării. În tabăra naționaliștilor, regăsim Teroarea Albă care consta în eliminarea simpatizanților de stânga, iar în tabăra republicană, vorbim de Teroarea Roșie care miza pe lichidarea naționaliștilor.

Naționaliștii au fost susținuți de Germania și Italia, iar republicanii de URSS și Mexic. La data de 1 aprilie 1939, generalul Franco anuță victoria naționaliștilor la radio și astfel se termina Războiul Civil Spaniol care a pus capăt conflictelor militare din Spania până în zilele noastre.

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen

redacție: Matei Ilie

DTP: Andreea Seba

grafică: Bianca Constantin,

Anastasia Chivu