Pământuri din

alte universuri

Știri, social media, peste tot este plin de teorii care mai de care despre copii/frați/surori/bunici/cumnați ai planetei noastre. Bineîntețes, niciuna dintre planete nu poate ajunge la nivelul Terrei, însă nu strică puțiiiin de cercetare, corect?

Așadar, azi vom vorbi, în primul rând despre piticii roși: cele mai mici și mai reci stele din univers, dar și cele mai abundente din Calea Lactee. Se zice că 75% din Calea Lactee este formată din pitici roșii. Din cauza luminozității lor scăzute, sunt aproape invizibile cu ochiul liber.

Planetele care orbitează în jurul piticilor roșii, stelele cele mai abundente și longevive din univers, s-ar putea să nu fie la fel de bun pentru viața umană precum se credea la început. (așa cum de altfel am și intuit)

Un nou studiu de la NASA ne dezvăluie și mai multe despre piticii roșii: ei ard mult mai încet decât alte stele, ceea ce îi face mai reci și mai puțin luminoși, dar le dă și o viață mult mai lungă. Piticii tineri cu o vârstă de mai puțin de 1 miliard de ani au tendința de emana radiații puternice. La momentul actual, astronomii sunt interesați să înțeleagă care este perspectiva pentru planetele locuibile din jurul piticilor roșii. Tu ai avea curaj să trăiești într-un astfel de loc alături de doar câteva persoane?

Dar...ce ne împiedică, la urma urmei, să ne luăm bagajele să să facem un voiaj acolo? Ei bine, în două examinări de aproximativ 7 ore fiecare s-au observat 3 erupții solare de mare putere. Orice fel de atmosferă formată la începutul existenței planetei a fost probabil distrusă de radiația stelei tinere, dar s-ar fi putut regenerat în timp ce steaua devenea mai puțin activă cu timpul. Totuși aceste erupții repetate ar putea eroda toată atmosfera regenerată în decursul a sute de milioane de ani.

,,Este greu de spus probabilitatea ca una dintre aceste planete din aceste sisteme să fie locuibile în ziua de azi sau în viitor."-Alison Youngblood, universitatea din Colorado. "Cercetarea noastră arată un factor important care trebuie considerat când ne întrebăm dacă o planetă poate susține viață." În concluzie, mai avem ceva de așteptat înainte să ne refugiem acolo după o ceartă cu prietenii XD.

Cum au ajuns ei la concluzia aceasta? Eh, aici intervin niște calcule și factori diverși. Zona locuibilă este distanța față de o stea, unde lichidul s-ar putea restrânge pe suprafața unei planete în orbită. Dacă o planetă este prea aproape de steaua în jurul căreia gravitează, va fi prea fierbinte și s-ar fi evaporat. Dar dacă o planetă e prea departe de o stea, este prea rece și apa îngheață. Stelele au variate mărimi, greutăți și temperaturi. Stelele care sunt mai mici, mai reci și mai ușoare decât Soarele au propriile zone locuibile mult mai aproape decât Soarele. Stelele care sunt mai mari, fierbinți și mai grele decât Soarele au propriile zone locuibile mult mai departe de Soare.


Sora geamănă a Pământului?

Misiunea Kepler de la NASA a confirmat prima planetă de mărime asemănătoare cu cea a Pământului în « zona locuibila » în jurul unei stele ca Soarele. Această descoperire și introducerea a încă 11 mici zone locuibile marchează încă un reper în călătoria găsirii a încă unui Pământ.

Planeta nou descoperită, Kepler-452b, este cel mai mic corp ceresc cunoscut care orbitează în zona locuibilă (zona în jurul unei stele în care apa în stare lichidă se poate restrânge pe suprafața unei planete) de tipul G2, ca soarele nostru. Confirmarea Kepler-452b aduce totalul planetelor găsite la 1030. Ea este cu 60% mai mare în diametru față de planeta noastră și este considerată un super-Pământ. În timp ce greutatea și elementele din care e alcătuită încă rămân necunoscute, cercetările anterioare sugerează că planetele de mărimea Kepler-452b sunt probabil stâncoase.

Aceasta se consideră a fi sora mai mare a Pământului, având 6 miliarde de ani, dar totuși cu aceeași temperatură , însă este cu 20% mai luminos și are diametrul cu 10% mai mare.

În plus, echipa Kepler a mărit numărul de exoplanete (cele din afara Sistemului Solar) la 4696, grație analizei observațiilor conduse din mai 2009 până la mai 2013. Candidații încă necesită observații și analize pentru a verifica dacă sunt cu adevărat planete. Interesantă partea aceasta științei, nu? Fascinantă, aproape de necrezut, dar bazată pe fapte reale! Dacă v-a plăcut, am vrea să auzim părerea voastră și, de ce nu, să ne spuneți ce ați mai vrea să vă povestim! Până atunci, vă urăm o zi briliantă!

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen

redacție: Delia Apetroaei, Dragoș Sărățeanu

design: Bianca Ioniță, Bianca Constantin

DTP: Bianca Constantin