Purificarea aerului în

locuință

Probabil vă gândiți: “De ce? Din toate subiectele care există pe lumea asta, de ce aer?” Ei bine, lăsați-mă să vă luminez. Date fiind condițiile actuale, ne petrecem mai bine de jumătate din zi în casele noastre, iar cum ștergem praful de pe bibliotecă și ne spălăm hainele, trebuie să avem grijă și de igiena aerului din locuință. Multe afecțiuni pot începe de la umiditate ridicată, mucegai și tot așa. Multe lucruri din casa noastră par inofensive, dar ne poluează aerul. Aparatele electrocasnice pe care cu toții le avem în casa produc emisii care pot să crească poluarea din locuințele noastre.


Detergenții și produsele de curățare– sunt substanțe chimice care te ajuta să îndepărtezi petele de pe haine, podele și alte suprafețe din casa, dar pot conține și o mulțime de substanțe toxice.

Odorizantele de cameră, lumânările parfumate, bețișoarele parfumate – deși îți aduc în casa miresme de flori de camp, citrice și zeci de alte parfumuri, ele conțin substanțe sintetice, la fel de dăunătoare ca și cele din produsele de curățat.

Fumul de țigară– fumatul pasiv este aproape la fel de periculos ca și cel activ, lasă în casa ta o mulțime de poluanți chiar și după ce aerisești.


Deci, ce putem face în final? Nu putem să ne lipsim de electricitate, detergenții și e greu să te lași de țigări. Știu că multe dintre lucrurile acestea sunt foarte relaxante și plăcute (eu fiind o mare fană a lumânărilor parfumate cu esență de vanilie) de aceea, am găsit mai multe alternative pe care le puteți folosi în casele voastre.

Cum a zis o persoană înțeleaptă, e mai bine să previi decât să tratezi. Plantele pot fi de mare ajutor pentru curațarea aerului din casa ta. Așa cum pădurile ajuta mediul înconjurător și natura să se curețe de poluanți, plantele de interior contribuie la curățarea aerului din casele noastre.

Plantele mai pot să-ți sporească starea de spirit, cu timpul te pot relaxa, iar tu să ai mica ta junglă urbană. NASA a realizat un studiu prin care a dovedit ca plantele pot purifica și întineri aerul în casele și spațiile de muncă, protejându-ne de orice efecte secundare asociate cu toxinele predominante, cum ar fi amoniacul, formaldehida și de asemenea, benzenul. Este cel mai bun mod de a contracara impactul poluării în interior, în special dacă unul dintre membrii familiei suferă de o boală respiratorie. Dacă ai cel puțin o plantă la 100 de metri pătrați de casă, poți spera la o curățare eficientă a aerului.

Pe următoarea probabil că ați văzut-o de multe ori pe Pinterest, Instagram și tot felul de rețele sociale, așa că oameni buni, vă prezentăm purificarea aerului cu ajutorul lămpilor cu cristal de sare. Probabil știți, probabil nu știți dar, lampa cu cristale de sare nu este doar un obiect util pentru iluminarea casei. Cristalele de sare atrag vaporii de apa din aer, cei care conțin și o mulțime de alergeni. Cristalul se încălzește sub acțiunea becului și eliberează în aer ioni negativi care elimină ioni pozitivi care provin de la impuritățile din atmosferă.


Metodă aceasta este una dintre preferatele mele, reîmprospătarea aerului cu uleiuri esențiale. În nenumărate magazine naturiste vei găsii și o secțiune alocată numai uleiurilor esențiale, care pot fi făcute din aproape orice plantă.

Acestea sunt și niște minunate odorizante pentru cameră, pentru toți iubitorii de parfumuri, fără să fie niște substanțe complexe care să vă facă rău adăugate. Dintre uleiurile esențiale cele mai utile în purificarea aerului din interior sunt uleiurile de eucalipt, de pin, salvie, smirna, arborele de ceai (tea tree), cimbru, rozmarin, mentă, tamaie, lamaie, portocal, lavanda, scorțișoară, cuișoare și ienupar.

Pentru curioși, am căutat mai multe rețete și acestea sunt cele mai potrivite și mai ușor de făcut acasă. Pot să fie personalizate după cum vă dorește inimioara și le recomandăm:)

I. Amestecă într-un recipient cu pulverizator un litru de apa, două linguri de oțet și câte 8 picături de ulei esențial de eucalipt și lămâie.

II. Amestecă într-un recipient cu pulverizator un litru de apa, două linguri de oțet, 4 picături de ulei esențial de levănțică, 3 picături de ulei esențial de eucalipt și 2 picături de ulei esențial de rozmarin.


Iată și alte sfaturi pe care le poți pune în practică pentru a crește calitatea aerului și a reduce gradul de contaminare din propria locuință:

● aerisește locuința încă de la primele ore ale dimineții;

● curăță de două ori pe an filtrele aparatului de aer condiționat;

● folosește hota de fiecare dată când gătești;

● usucă rufele afară, iar pe timpul iernii aerisește camera în care se usucă rufele;

● închide și depozitează cu atenție cutiile cu vopsele, detergenții și produsele pentru curățenie;

● aspiră cu atenție salteaua, perdelele, pernele care ascund acarieni, principalii responsabili pentru alergii.

● aspiră frecvent covoarele - în cazul în care ai animale de companie, o idee bună este să renunți cu totul la covoare.


Ce părere aveți despre articol, știați lucrurile acestea de mai mult timp sau este ceva nou? O să încercați vreuna dintre rețetele pe care vi le-am prezentat?

Nu uita să ne urmărești pe instagram @the.magateen!

redactare: Ioana Mătăsaru

DTP: Ioana Mătăsaru

grafică: Ioana Mătăsaru