Prohibiție

și mafie


Anii de grație 1920-1930

Marele Război tocmai ce s-a terminat, iar lumea se afla într-o continuă schimbare pe plan social-politic și tehnologic. În timp ce Germania se confruntă cu o criză economică și socială, în care comuniștii și naziștii se luptau pentru puterea țării, America se confruntă cu problema alcoolului.


Ce este prohibiția?

Ei bine, Prohibiția reprezenta legea prin care se interzicea producerea, consumul sau deținerea de alcool într-o anumită țară. America a pus în aplicare această lege în 1919, prin intermediul amendamentului 18, iar în 1920, prin amendamentul 19, femeile au primit drept la vot. Ilegalizarea alcoolului a fost o problemă socială ce a apărut imediat după Războiul Civil. După reîntregirea țării și abolirea sclaviei în Sud, în S.U.A. au apărut grupări ce susțineau interzicerea alcoolului ce era prezentat ca fiind principalul inamic social al Americii. Astfel, a luat naștere Anti-Saloon League, care era în cea mai mare parte alcătuită din femei nemulțumite să-și vadă bărbații ce pierdeau toată ziua la bar. â


Ce s-a întâmplat de fapt?

Spre surprinderea voastră, poate, această lege a interzicerii alcoolului nu a mers aproape deloc. Deși consumul de alcool a scăzut, contrabanda cu lichide ce conțineau această substanță a crescut exponențial. Mulți au început să-și fabrice propriul alcool în distilerii ascunse în beciuri și hambare, depozite, etc. Unii care aveau conexiuni în afara graniței importau whisky din Canada sau alte țării. Guvernul de la acea vreme a alocat o sumă de 5 milioane de dolari pentru oprirea traficului cu alcool. Barurile și străduțele înguste ale marilor metropole americane erau împânzite cu lichior. În acest context a apărut și termenul de ”crimă organizată”.


Ce este mafia?

Mafia este o veche poveste născută în Italia. Se spune că odată cu venirea primilor italieni în America, a apărut și mafia în Lumea Nouă. Până la venirea prohibiției, crima organizată nu prea există.

Era o perioadă când acestora le mergea bine, încasând sume enorme de bani de pe urma acestei legi menite să șteargă alcoolul din America. La început, poliția nu era prea eficientă, șefii secțiilor fiind mituiți de către diferiți mafioți ca aceștia să închidă un ochi în urma vreunei posibile anchete. Dar totul s-a schimbat când Roosevelt a ajuns președinte al Statelor Unite, iar J. Edgar Hoover, șef al Biroului Federal de Investigații. Legile au fost înăsprite, iar autoritățile au devenit mai vigilente. Importanți capi ai familiilor mafiote au fost prinși precum Alphonse Capone sau ”Scarface” și Lucky Luciano. Alții, au fost chiar uciși prin electrocutare precum Louis Buchalter.


Prohibiția sau Experimentul Nobil a luat sfârșit în S.U.A. în 1933, după 13 ani de încercări fără succes de a potoli pofta americanilor de alcool. Deși prohibiția luase sfârșit, Mafia nu dispăruse. Da, mulți șefi au încasat niște pierderi colosale de pe urma legalizării din nou a alcoolului, dar aceștia au știu să se reprofileze, înlocuind lichiorul cu substanțe narcotice și arme.


Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen

redacție: Matei Ilie

DTP: Clara Pistol

grafică: Bianca Constantin,

Anastasia Chivu