Premiul Lenin

Premiul Stalin

Hello, hello și bine v-am găsit la un articol despre...ISTORIE! Dar nu orice fel de istorie, ci una plină de controverse; astăzi, vom vorbi despre URSS în secolul al XX-lea. Interesant, nu? Nu vă faceți griji, vă garantez că aceasta nu va fi ca o lecție plictisitoare la școală ci, în schimb, ceva diferit.

În primul rând, voi începe cu ceva înrădăcinat în prezent, astfel încât, împreună, să putem stabili câteva legături cu trecutul. Cu siguranță ați auzit de premiile Oscar, Grammy, Emmy! Corect? Haideți! Celebrități cunoscute, chiar idolii tăi, au fost nominalizați cel puțin o dată la aceste prestigioase premii. Este, într-adevăr, o adevărată onoare să fii unul dintre nominalizați, darămite să fii unul dintre câștigători. O astfel de experiență este cea mai mare validare din viața oricărui artist! Dar deraiez. Să nu uităm despre ce suntem aici. și anume pentru a vorbi despre istoria Rusiei. Ei bine, cei doi mari dictatori ai secolului: Vladimir Ilici Lenin (1870-1924) și Iosif Vissarionovici Stalin (1878-1953), nu păreau să se mulțumească să conducă o națiune întreagă și să aibă două orașe incredibile numite după ei: Leningrad ( astăzi Sankt Petersburg / Sankt Petersburg) și Stalingrad (Volgograd de astăzi). Nu nu nu! De asemenea, au creat două premii care - ați ghicit - au primit și numele lor. Într-adevar! Cu un secol în urmă, unui rus educat, bun și loial i s-ar putea acorda un astfel de premiu.

Cu premiul Lenin erau distinși oameni cu realizări extraordinare în domenii ca știința, literatura, artele, arhitectura și tehnologia, începând cu 1925. Destul de interesant ar fi faptul că ceremonia de premiere a avut loc în fiecare an pe 22 aprilie, de ziua lui Lenin. În 1935, însă, a devenit Premiul Stalin, din cauza schimbării conducerii, dar principiile după care a fost acordat au rămas aceleași. Deci...nimeni nu s-a putut bucura de ambele premii în același timp. De cele mai multe ori, aceste premii au fost acordate mai degrabă cetățenilor străini decât cetățenilor Uniunii Sovietice, în speranța stabilirii păcii. Prin urmare, nu este de mirare că au fost numiți și Premiul Lenin pentru Pace (pe care era gravată fața lui Lenin) sau Premiul Stalin pentru Pace (pe care nu era gravat nimic însă). Acesta din urmă a continuat să fie premiat până în 1954, la scurt timp după moartea dictatorului.

În opinia mea, aceste premii, având în vedere perioada în care au fost create, au un design promițător, iar strategia în sine, de a aduce străinii mai aproape de sovietici, nu a fost chiar deloc rea. Dimpotrivă! Dar care e părerea ta? Ce crezi despre premiile prezentate? Sau despre acești doi lideri de stat în general? Promit să scriu mai multe articole despre istoria U.R.S.S., dar până atunci vă doresc tuturor o zi magică!

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @themagateen

redacție: Bianca Constantin

DTP: Bianca Constantin

grafică: Bianca Constantin