Pandemia și cum ne-a afectat

din punct de vedere psihologic

Impactul pandemiei asupra existenței umane


În ultimul an, pandemia a polarizat întreaga existență umană, viețile noastre gravitând în jurul ei. Carantina, izolarea, traiul fără a ieși din casă și distanțarea socială și-au făcut loc în aproape fiecare parte a globului. Astfel, socializarea fizică a degenerat, tehnologia a pus stăpânire pe întreaga omenire, și impactul psihologic a fost și este în continuare unul major.

Acum, ne întrebăm cu toții cum ne-a afectat pandemia. Suntem vizibil schimbați, deși uneori negăm acest aspect. Distanțarea socială și măsurile impuse au limitat interacțiunea între oameni, au făcut empatia să dispară încet, încet. Pandemia nu doar că a limitat interacțiunea, dar ne-a limitat libertatea de exprimare. Nu mai putem întâlni oamenii la care ținem și ne este din ce în ce mai greu să sperăm că vom reveni la o viață normală, în timp ce numărul de cazuri crește constant. Mulți oameni afirmă că internetul a compensat socializarea în perioada de carantină, dar pentru o sănătate psihică normală, internetul nu poate face îndeajuns: îmbrățișările nu se pot face virtual și știm cu toții cât înseamnă o îmbrățișare pentru un tânăr adolescent.

În secolul vitezei, este destul de greu să ajungi la o armonie cu propria persoană: suntem mai mereu pe fugă, ori la școală, ori la alte activități, pregătiri sau evenimente caritabile. Pandemia a limitat toate aceste lucruri și am rămas închiși în casă. Doar noi cu noi. Iar pentru mulți tineri au apărut anumiți factori inevitabili: anxietatea, depresia, stresul. Oamenii au început să se dezadapteze de la modul lor de viață și să rămână ore întregi în fața unui laptop, uitându-se la seriale sau citind știrile din ce în ce mai alarmante. Privind situația dintr-o altă perspectivă, persoanele diagnosticate cu acest virus sunt nesigure pentru sănătatea lor și se trezesc în fiecare dimineață cu frica de a nu se complica problemele respiratorii sau de a nu-i infecta pe cei dragi. Nesiguri și speriați de ceea ce se va întampla, ei sunt incerți cu privire la supraviețuirea și recuperarea lor, simțindu-se neputincioși. Astfel, se dezvoltă o frică ce poate cauza atacuri de panică. În acest context, s-a instalat și o epidemie de stres, care nu i-a afectat doar pe cei infectați, ci și pe cei nevoiți să rămână în propria locuință, fiind obligați să se adapteze unui nou stil de viață, la baza căruia se află tehnologia. Pandemia a modelat mai mult de un an din viețile noastre, punându-le în așteptare. Multe evenimente importante au fost amânate sau anulate: de la absolvire și examene, la nunți sau călătorii la care visam de ani de zile, totul a fost schimbat în concordanță cu noile circumstanțe.

Cu toții știm că trebuie să trecem peste această perioadă, dar cum este posibil? Din informațiile noastre, trebuie să învățăm să fim din ce în ce mai pozitivi, să ne odihnim mai mult, să evităm ecranele și să interacționăm cu prietenii, respectând măsurile de siguranță. De asemenea, pandemia este și un prilej pentru a ne schimba modul de viață: putem învăța să mâncăm mai sănătos, să facem sport. DA! Acasă la noi, în mediul unde ne simțim bine; putem să devenim versiuni mai bune ale propriilor persoane! Ne putem descoperi noi pasiuni, să citim mai mult sau să performăm într-un domeniu ales.

În vederea limitării sentimentelor de stres și anxietate, ar trebui să încercăm să avem o rutină asemănătoare celei de dinaintea pandemiei, păstrând activitățile zilnice, precum facerea patului sau schimbatul zilnic al hainelor. Implementarea unei diete sănătoase și reducerea consumului de cofeină ar putea fi de folos de asemenea, iar dacă vă aflați într-o perioadă dificilă, nu ezitați în a lua legătura cu un psiholog.



Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen

redacție: Andra Duțu,

Maria Delia

DTP: Ioana Butaru

grafică: Ioana Butaru