Otrăvurile din mâncarea

secolului XXI

Paracelsus, un medic celebru al secolului al XVI-lea, a spus: "Totul este otravă, nimic nu este otravă. Doza face otrava.”

În ceea ce privește hrana zilelor noastre, există numeroase studii de specialitate care demonstrează că ea conține doze mai mari sau mai mici de otrăvuri, pe care le ingerăm în fiecare zi și care dăunează sănătății noastre.

Prima astfel de otravă constă în pesticidele cu care sunt tratate fructele și legumele, pentru a nu fi atacate de dăunători. Acestea sunt uneori folosite în cantități nepermise și ajung să fie interzise. Uniunea Europeană stabilește niște limite ale concentrației de pesticide admise, pentru a opri folosirea lor necontrolată într-o agricultură care se extinde virulent, căutând să obțină profituri mari, în perioade de timp scurte.

O altă otravă a zilelor noastre este zahărul, numit și “bomba dulce”. Acest aliment este tot mai folosit în zilele noastre, fiind introdus și în mezelurile și iaurturile sărace în grăsimi, pentru a le face mai gustoase. Acest produs alimentar este compus doar din glucide pure și poate declanșa diabetul, o boală foarte gravă.

La fel de otrăvitoare pot fi și făina albă și orezul decorticat, folosite în cantități mari. Sucurile de fructe din magazine sunt niște falsuri, o otravă dulce, care e plină de zahăr, de arome artificiale și de conservanți.

Sarea este cea care dă gust mâncărurilor, dar care ne otrăvește încet inima și vasele de sânge, deoarece este folosită și ea în cantități prea mari.

Grăsimile animale suprasolicită ficatul, provoacă boli de inimă și obezitate. Produsele pline de acizi grași, precum prăjiturile și alimentele de tip fast-food, favorizează bolile de inimă și afectează pancreasul. Monoglutamatul de sodiu a fost conceput într-un laborator în 1908 și este în prezent folosit în aproape orice produs de tip fast-food. El este un potențiator de aromă care poate avea efecte nefaste asupra sănătății. Acesta dă un plus de savoare alimentelor, cauza acestui fenomen rămânând însă un mister neelucidat. Deși s-a descoperit că acest potențiator de aromă poate da simptome precum somnolență, dureri de cap sau ritm cardiac accelerat, acesta este considerat inofensiv.

Siropul de porumb este bogat în fructoză și este foarte folosit în băuturile răcoritoare. Acesta este un îndulcitor utilizat și în multe dintre salatele din comerț și chiar în vitaminele pentru copii. Unele studii au demonstrat că alimentele care conțin sirop de porumb îngrașă mai mult decât cele care au în compoziție zahăr. Un alt studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Princeton a arătat că toți șoarecii de laborator care au fost hrăniți cu sirop de porumb au devenit obezi. Acest fenomen se petrece deoarece îndulcitorul respectiv nu potolește foamea, ci îi face pe oameni să mănânce mai mult decât au nevoie.

De altfel, majoritatea alimentelor din supermarketuri conțin un șir nesfârșit de E-uri, care au rolul de a le păstra proaspete cât mai mult timp. Aceste E-uri devin foarte toxice, în cantități mari, iar mesele unui om modern adună zilnic o doză semnificativă de otravă.

În cantități mari, orice aliment, fie el și bio, poate fi o otravă pentru corpul nostru. De aceea, este necesar să avem cunoștințe de nutriție, să citim etichetele produselor alimentare cumpărate, să nu mâncăm mai mult decât trebuie și să facem mult sport.

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen


redacție: Ana Vucicu,

Alexandra Zanef

DTP: Alexandra Zanef

grafică: Alexandra Zanef