Narcisismul care a înflorit odată cu Mitul lui Narcis

Sunt mai mult ca sigur că ai auzit expresia „ești narcisist/ă” măcar o dată în viață. Ceea ce inițial pare a fi numai un alt cuvânt în limba Română are, de fapt, o legendă proprie. Este vorba despre ,,Legenda lui Narcis”, tânărul nespus de frumos al zeului fluvial Cefiros şi al nimfei Liriope. Se spune că acum foarte mult timp a existat un tânăr de o frumusețe nemaivăzut care, deși era obiectul admirației și dragostei oricărei persoane care îl vedea, Narcis rămânea indiferent la atenţiile şi propunerile amoroase, preferând vânătoarea, la care era foarte iscusit, de altfel. Într-o zi, de frumosul tânăr s-a îndrăgostit nimfa Echo, dar și ea a fost respinsă de acesta. Durerea provocată de dragostea ei neîmpărtășită a condus iremediabil la moartea acesteia. Văzând toate acestea, Nemesis a hotărât să-l pedepsească pe Narcis, făcându-l să-şi vadă chipul în apa unui izvor. Tânărul s-a îndrăgostit de acea imagine, mistuindu-se de adorație, şi s-a transformat în floarea care-i poartă numele. Trupul său a dispărut, lăsând în loc splendida narcisa, precum și eticheta de ,,narcisist’’.


Cuvântul „narcisist” vine tot de la numele tânărului, fiind un termen care denotă o mare adorare de sine, egocentrism, indiferență față de opiniile altora. Deși în psihologie servește și alte înțelesuri, „narcisist” are la bază mitul lui Narcis și ideea iubirii de sine.


Interesant mitul lui domnul Narcis (un narcisist veritabil) care, orbit de propria sa frumusețe, s-a omorât și, odată cu el, și aceasta a murit. Uitați cât de mult contează, de fapt, nu doar frumusețea chipului în sine, ci și armonia raționării. Frumusețea trupească, fie ea de orice natură, își pierde farmecul dacă nu se este însoțită de măiestria unui spirit sau a unei moralități. Astfel, ar trebui să ne autoeducăm de la interior către exterior, însă...de multe ori suntem predispuși unei auto mutilări! Și chiar de la exterior spre interior! Cum este acest lucru posibil? Ei bine, aici începe discuția despre...narcisism în sine, care, poate fi atât de fatal, încât este asociat cu sintagma ,,patologia narcisistă’’.


Să o luăm însă, cu începutul. Nu, stai liniștit, NU suferi de vreo patologie dacă ai încredere în tine și în modul cum arăți, nu trebuie să încurcăm borcanele. Este perfect normal să ne simțim ideal în trupurile noastre, atât timp cât nu determinăm pe alți, mai mult sau mai puțin în mod inconștient, să nu se simtă bine în ale lor. Atunci când trecem de această barieră a armoniei și echilibrului și exagerăm din toate punctele de vedere, ei bine suntem victime ai patologiei narcisiste.


Sherlock Holmes’ time! Ia-ți paltonul de detectiv și alătură-te mie, fiindcă împreună vom identifica și vom pune sub lupă toate indiciile incriminatorii pentru un narcisist:

  • Au nevoie permanentă de atenție, confirmare și laudă

  • Au percepție exagerată cu privire la realizările și abilitățile personale

  • Le trebuie convingerea că sunt speciali și trebuie să fie înconjurați de oameni speciali

  • Au fantezii privind faima, succesul, puterea

  • Îi exploatează și îi umilește pe ceilalți

  • Simte constant nevoia de îndreptățire

  • Anticipează invidie din partea celorlalți (are impresia că toți au ca scop să ajungă asemenea lui)

  • Denotă o empatie redusă

  • Îi e greu să mențină relații sănătoase

  • Așteaptă ca ceilalți să se conformeze voinței sale,

  • Se simte rănit când ceilalți nu sunt de acord cu el.

  • Răspunde la critică prin furie, rușine, sentiment de umilință

  • Îi e specifică minciuna patologică



Fete narcisiste VS Băieți narcisiști


  • Femeile narcisice sunt animate de dispreț/ură față de sexul opus și doresc inconștient să-și pedepsească tatăl

  • Bărbații narcisici sunt de obicei misogini- caută să cucerească multe femei, dar în esență le disprețuiesc. Inconștient ei caută o răzbunare față de mamă și vor încerca să distrugă stimă de sine a partenerei.


Într-un cuplu cu un/o narcisist/ă


În cuplu, narcisicul este atras de vulnerabilitate - cei vulnerabili îi pot asigura adorația, dependența și capacitatea de a manipula.

Narcisicul se poate uneori autoiluziona că simte anumite emoții pe care în realitate nu le simte.

El oscilează între tendința de a se apropia de oameni și teama că va fi respins. Odată ce relația devine prea intimă, teama de abandon se intensifică și acesta se va purta urât și își va respinge partenerul, pentru a provoca ruptura.

Narcisicul are tendința de blamare a celuilalt, în timp ce pentru propriul comportament găsește mereu scuze. Aceasta se întâmplă pentru că el de fapt nu are resurse interioare pentru a simți și altceva decât propria suferință. În general narcisicii sfârșesc singuri și marginalizați de societate.

Așadar, te mai consideri atât de narcisist de la un simplu story ceva mai îndrăzneț? Află că totul e mai complex decât pare, iar narcisismul nu este un fapt ce apare cu una cu două, ci ceva cu puternice ramificații în trecut. Chiar dacă se manifestă în interior și face referire la exterior, narcisismul afectează dezvoltarea psihologică a individului per ansamblu, neoferindu-i ocazia să se definească pe sine.



Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen

redacție: Bianca Constantin și Mario Băluță

DTP: Natalia Velea-Grumezea

grafică: Natalia Velea-Grumezea