Metode de investigare

a unei crime

Ghidul viitorilor detectivi

În criminalistică, există termenul de “crimă perfectă”. Dacă poliția a avut de rezolvat o astfel de crimă în trecut, este discutabil, însă gândul că aceasta va putea avea loc cândva în viitor este din ce în ce mai estompat, având în vedere procesul tehnologic al erei noastre. Metodele de investigare a unei crime sunt într-un proces de evoluție și perfecționare constantă, acuratețea fiind cel mai râvnit element din partea celor din domeniu.



În articolul de astăzi, vom discuta despre câteva dintre metodele de investigare și vom afla care este echipa din spatele anchetei și contribuția fiecăruia. La final vom descoperi dacă filmele/serialele ce aparțin genului polițist respectă cu adevărat protocol când vine vorba de rezolvarea unei crime.

. Fă cunoștință cu echipa!

Înainte de a vă prezenta o parte dintre cei care sunt implicați în rezolvarea unei crime, trebuie menționat că toți sunt la fel de importanți prin prisma muncii pe care o prestează, cât și prin perspectiva nouă pe care o pot aduce cazului prin diferite teorii. Prin comparație, în ecranizările investigațiilor unei crime, detectivii de sub lumina reflectorului dețin un set atât de vast de cunoștințe, încât pot rezolva singuri totul. În viața reală, anchetarea unei crime este ca un sport de echipă. Chiar dacă un “profiler”, spre exemplu, care nu are cunoștințe medicale, nu poate analiza de capul său acest tip de probe. Fiecare trebuie să își cunoască limitele și să accepte că sunt dependenți de munca celorlalți.


- profiler= o persoană care înregistrează și analizează caracteristicile psihologice și comportamentale ale suspecților, martorilor


- medic legist= este împuternicit să conducă sau să ordoneze o anchetă asupra modului sau cauzei decesului și să investigheze sau să confirme identitatea unei persoane necunoscute care a fost găsită moartă în jurisdicția legistului.


- ofițerii de poliție = se ocupă cu investigarea propriu-zisă a cazului preluat


- fotografi= locul crimei trebuie fotografiat de cineva, astfel încât cadrul original al crimei să rămână ca evidență


- cei din cadrul laboratorului criminalistic= se ocupă cu toate probele adunate ce aparțin expertizei


Tu ce rol ai vrea să ai într-o asemenea echipă?🧐

. Metode clasice și altele mai puțin cunoscute de investigație

1. ADN sau, cum îi spun eu, “Ajutor De Nădejde


Având în vedere că nu poți scăpa atât de ușor de ADN, îți sugerezi să îl iei mereu în considerare ca și metodă principală ce trebuie pusă în aplicare odată ajuns la locul crimei. De ce este atât de ușor de lăsat în urmă? Pentru că este peste tot: fire de păr lăsate în urmă, picături de transpirație, salivă sau sânge, piele moartă...cine știe, poate chiar câteva amprente! Sub orice formă s-ar găsi, ADN-ul este o probă aproape imbatabilă în instanță și te aduce mai aproape de criminal.



2. Documentează totul și fii cu ochii în patru


Poate ați auzit de conceptul “Murder Book”, iar dacă nu, vă voi explica eu: în doar câteva cuvinte, aș descrie-o ca pe acel loc în care notezi totul”, fie că asta înseamnă un carnețel ( pentru cei de modă veche), fie un document virtual. Tot ce contează este să notați fiecare presupunere pe care o aveți, fiecare informație primită, fiecare declarație dată de martori, iar aceastea vor fi piesele de puzzle cu care trebuie să jonglați pentru a rezolva cazul. Este o metodă rar întâlnită în filme, mai ales în cele contemporane, dar nu trebuie să subestimați eficacitatea acestei tehnici. Indiciile nu sunt la fel de închegate ca într-un film și nu este garantat că orice informație primită este utilă, de aceea, este mai bine să notați. Când vine vorba de investigații, nu există “prea multă informație”.



3. Axa cronologică a evenimentelor


Poate termenii de “axă cronologică” vă sunt cunoscuți de la istorie și poate deja simțiți cum vă trece un fior pe șira spinării din cauza acestei asocieri. Pe mine cel puțin mă trec, având în vedere că nu a fost niciodată materia mea preferată. Cu toate acestea, trebuie să admit cât de folositoare este această metodă. Prin intermediul ei puteți verifica foarte riguros alibiurile oferite de suspecții voștri. Poate veți găsi ceva ce nu se potrivește în declarația cuiva și veți îndrepta ancheta spre acea persoană.



4. Orice pistă merită încercată


Dacă ați vizionat măcar un film polițist, poate ați remarcat cu ce ușurința par anchetatorii să rezolve cazul, bănuielile lor sunt mai mereu adevărate, iar numărul de piste abordate poate fi numărat pe degetele de la o mână. Ei, în realitate lucrurile nu merg chiar așa, deci să nu vă fie frică să investigați orice amănunt. Omuciderile sunt rareori simple și urmarea fiecărei piste - indiferent cât de inventată pare - este crucială.



5. Prelevarea probelor


Intuiția voastră nu este suficientă nici pentru a rezolva o crimă, nici pentru un proces. Aveți nevoie de probe imbatabile care să soluționeze cazul. Prin urmare, prelevarea lor de la locul crimei este esențială. Nu uitați să purtați mănuși când le extrageți! Pot fi foarte ușor alterate și pot compromite rezultatul anchetei, iar după ce ați terminat cu ele depozitați-le în containere speciale. Odată ce știți asta, cu siguranță vă veți enerva când veți vedea într-un film un mare detectiv, care atinge probele fără să poarte mănuși. Doamne, ce greșeală de începători...



6. Matematica ajută și ea


Data viitoare când vă va fi greu să fiți atenți la ora de matematică și vă puneți clasica întrebare “Cu ce mă ajută în viață?”, să vă amintiți de acest articol. Matematica este utilizată de multe ori și în cadrul rezolvării unei anchete! Cum? Există o formulă matematică numită “Formula lui Rossmo”, folosită pentru a prezice unde locuiește un criminal. Acum probabil sunteți sceptici și vă spuneți că este imposibil să determini astfel de lucruri utilizând matematica. V-ați schimba părerea dacă v-aș spune că există cazuri care au fost rezolvate cu ajutorului ei? Faceți echipa cu un profiler, folosiți formula și, cine știe ce ați putea descoperi!

Sperăm că acest articol v-a deschis apetitul pentru investigații și că sunteți doritori să aflați mai multe informații din domeniu. Pentru a vă testa abilitățile de detectiv acumulate astăzi, nu ezitați să vizitați lumea lui Sherlock Holmes (citind cărțile lui Sir Arthur Conan Doyle sau urmărind serialul TV al cărui protagonist este Benedict Cumberbatch), puneți-vă în pielea micuțului detectiv belgian Hercule Poirot sau gândiți totul în detaliu asemeni Melaniei Lupu. Dacă întâmpinați probleme în rezolvarea crimei, nu ezitați să recitiți articolul nostru!

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen

redacție: Alexia Stelea,

Alexandra Soare

grafică: Bianca Constantin,

Anastasia Chivu

DTP: Andreea Seba