Lumea mascată a

Veneției

Bun venit la carnaval!

Când auziți Veneția, la ce vă gândiți? La orașul italienesc de pe apa sau la mulțimea măștilor de carnaval? Dacă este varianta a doua, atunci suntem în asentiment.:)

Carnavalul Venețian sau Carnavale di Venezia este, așa cum sugerează numele, un festival anual sărbătorit în acest oraș al măștilor și al artei. Se termină odată cu începerea Postului Mare, la 40 de zile înaintea Paștelui catolic.

Un strop de istorie!

Se spune că dacă vrei să spui o poveste bună, trebuie să o iei de la început. Deci să vorbim un pic despre primul Carnaval Venețian. S-a ținut în secolul al XVII-lea, în piața San Marco. Motivul? Totul a început cu victoria Republicii Venețiene din 1162 împotriva Patriarhului din Aquileia, Ulrich al II-lea von Treven. Acesta l-a susținut pe regele Frederic I (numit și Barbarossa) în dobândirea supremației asupra statelor din nordul Italiei. Dar destul cu asta! Intenția mea nu este să vă fac capul calendar.

Carnavalul a crescut prestigiul Veneției, devenind foarte faimos în secolul al XVIII-lea! Era o ocazie perfectă pentru oameni să-și exprime creativitatea, să se bucure de spectacole și să se simtă bine. Din păcate, Carnavalul a fost interzis între anii 1797-1979, dar odată cu el și purtarea măștilor! Oribil, așa-i?! Din fericire, Guvernul Italian a decis să readucă istoria și cultura venețiană, iar acum, în jur de 3 milioane de vizitatori participă la festival în fiecare an!:D

Unul dintre evenimentele cele mai importante ale carnavalului este concursul pentru la maschera più bella - cea mai frumoasă mască. Ajungând a acest topic, cred că originea măștilor v-ar putea interesa. Pe parcursul carnavalului, codul vestimentar le permitea oamenilor să poarte orice doresc, ascunzându-și categoriile sociale, pariurile erau permise, legile, majoritatea fiind chiar suspendate pe parcursul petrecerii. Grozav, așa e? Asta o să sune ciudat, dar tinerii îndrăgostiți aruncau cu coji de ou umplute cu parfum de trandafir în iubitele lor sau în prieteni…..romantic, nu credeți? Sunt sigură că oamenii se distrau mai bine atunci.

Limbajul măștilor

Sunt convinsă că ați văzut multe tipuri de măști (și nu, nu mă refer la cele medicale), dar știați cum se numesc? Să începem cu măștile baùtta (bauta). Erau original albe, simple, cu un nas proeminent și fără gură, acoperind întreaga față. Bauta mai era folosită și în evenimente politice, pentru luarea deciziilor în anonimat. Era purtată cu o pelerină lungă și neagră numita tabarro, închisă în față, Ținuta aceasta cu adevărat “festivă” a devenit obligatorie în guvernul venețian, la un moment dat... foarte fancy.

Măștile cele mai cunoscute sunt cele colombina. Acestea acoperă doar ochii, nasul și pomeții purtătorului. Sunt mult mai ușor de personalizat, mâncatul nu reprezintă o problemă - o victorie pentru pofticioși - și niciodată nu pot fi prea împopoțonate. Glumesc...poate. Fun-fact: Măștile au fost numite după o actriță din teatrul mascat - Commedia dell’arte - care nu-și dorea chipul văzut de toată lumea. Cu toate acestea, povestea nu este adevărata, colombina fiind o creație a lumii moderne. V-am dezamăgit? Vai, dar îmi pare tare rău!

Într-un mod mai mult sau mai puțin ironic, următoarea mască se potrivește împrejurării actuale: Medico Della Peste sau Medicii Ciumei. Acest tip de masca a fost creată în secolul al XVII-lea, de fizicianul Charles de Lorme, cu scopul prevenției îmbolnăvirii medicilor de ciumă bubonică. Deci, de ce ar purta cineva o astfel de mască la carnaval? Ei bine, în primul rând, nimeni și nimic nu te oprește, iar în al doilea rând, este o convenție modernă.

Cele mai inconfortabile măști sunt Moretta sau Servetta Muta. Cred că vă întrebați: Ce înseamnă cuvintele astea? Calmați-vă, vă voi lumina acum. Moretta înseamnă cea întunecată, în timp ce servetta muta înseamnă servitoare mută. (*ironică*): Festiv, nu credeți?! Inspirația au fost măștile negre visard care aveau scopul de a proteja chipul purtătoarei de soare. Măștile moretta nu sunt legate cu vreun șnur ci au un nasture pe spatele măștii, pe care purtătoarea îl mușcă spre a sta pe față….mda...nu mulțumesc. Din fericire, până în anul 1760, au ieșit din folosință!

După nume nu aveți să le recunoașteți, dar Voltro (care înseamnă față în italiană) sau Larva (ce este fantomă în latină) sunt printre măștile cele mai faimoase ale Veneției. Acestea acoperă întreaga fața, ca bauta, dar stau mult mai lipite de aceasta. Există mii de modele și în general se poartă cu un văl, pălărie tricorn sau cu un costum asortat cu masca.Din punctul meu de vedere, genul acesta de costum este cel mai de efect. ;)

Alte măști specifice teatrului de comedie italian sunt măștile pantalone, arlecchino și zanni. Personajele care purtau pantalone reprezentau, în general, caractere cu personalități puternice, oameni luminați și plini de idei. Pe de altă parte, actorii cu măști zanni întruchipau chiar inversul. Reprezentau oamenii neștiutori, inculții, țăranii sau bufonii. Erau făcute din piele, aveau nasul lung și fruntea joasă, ca să amuze și să iasă în evidență cât mai mult. Că tot am vorbit de bufoni și clovni: așa cum sugerează numele, măștile arlecchino sunt purtate de actorii arlechinilor. Au ochiii mari și bulbucați, nasul scurt și o mică umflătură în frunte, care simbolizează coarnele de demon.

Mască Zanni

Mască Arlecchino

Articolul a luat sfârșit...dar nu și carnavalul!

Acum că v-am prezentat un munte de informație despre Carnavalul Venețian și măștile sale colorate, sper că v-am trezit interesul în acest subiect atât de elegant și creativ! Ce părere aveți voi despre genul acesta de carnavale? V-ar plăcea să participați? Dacă da, cum v-ați pregăti pentru acesta și ce fel de mască ați avea?

Nu uita să ne urmărești pe instagram @the.magateen!

redactare: Maria Mătăsaru

DTP: Ioana Mătăsaru

grafică: Maria Mătăsaru