Legally obsessed with fashion (interviu cu Iulia Albu)

Fie că ești (sau nu chiar) un adept al expozițiilor de modă de milioane sau al ,,lumii tribunalelor”, te invităm să afli câte și mai câte despre viață, carieră și universul showbiz-ului alături de noi, ghidați de invitata noastră de astăzi de la ,,Beyond the @’’, @iamiuliaalbu . Dumneaei a fost de acord să ne fie ghid în acest mic tur între două lumi atât de diferite...te-am făcut nerăbdător? La fel suntem și noi! Ce zici, putem să începem? (am auzit că vom afla câte ceva și despre renumita găină, așa că fiți pe fază!).



Începem cum se cuvine, și vrem să vă mulțumim pentru prezența dumneavoastră astăzi, aici alături de noi. Sunteți încântați că avem oportunitatea de a vorbi cu o foarte cunoscută persoană publică. Astfel, vine și prima noastră întrebare: trebuie să faci ceva extravagant ca să ieși în evidență?

Recapitulând în minte toate aparițiile de neuitat ale Iuliei Albu, nici nu am sesizat rapiditatea cu care ne-a răspuns: ,,Din experiența mea, vă pot spune că nu există un anume ,,secret” universal valabil. Sigur, dacă apari cu o găină pe umăr pe Victoriei, ar trebui să te aștepți ca oamenii să-și întoarcă privirea după tine, dar asta nu este suficient. Formele fără fond nu rezistă în timp. Simpla realitate este că pentru a-ți menține notorietatea trebuie să muncești continuu. Nu sună foarte atractiv, știu.’’



În continuarea acestui răspuns direct și edificator, am avut curiozitatea de a întreba, de asemenea, dacă a fost afectată vreodată de faptul că este privită ca un personaj controversat și, totodată, dacă se descurcă cu imaginea aceasta?

Cel de-al doilea răspuns a venit parcă în completarea primului: ,,Aud foarte des acest cuvânt: controversat.

Ei bine, conform dexonline: ,,CONTROVERSÁT, -Ă, controversați, -te, adj. Supus unei controverse, asupra căruia au loc discuții în contradictoriu. Relațiile lui Eminescu cu «Junimea» au format un capitol controversat în critica burgheză. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 164, 4/3. ''

Nu, eu nu sunt controversată. Sunt doar ,,ciudată”, iar în legătură cu asta nu există absolut nicio controversă 😂. Controversele apar atunci când ceva poate fi contestat cu argumente. Unii oameni pot găsi ca sunt excentrică, alții nu, însă asta este o alta poveste. O poveste spumoasă și presărată cu multe întâmplări tragi-comice pe care o voi spune la un moment dat.”



Interesant...acea poveste menționată anterior chiar ne pune pe jar, not gonna lie. Dar, ce am dori și mai cu dârzenie să știm, ar fi cum și-a găsit propria poziționare, respectiv originalitate în showbiz-ul românesc?

Și voi intrigați de a afla mărturia? Nu vă mai ținem în suspans: ,,Pentru mine a fost simplu. Am ,,intrat” pe o piața ,,virgină”. Domnița de Alba a fost primul și rămâne până în prezent cel mai coerent și de succes personaj proiectat vreodată pentru piața media din România. Și aici insist pe cuvântul ,,proiectat” și fac asta pentru că este amuzant cum astăzi se încearcă aplicarea unor formule total greșite pentru obținerea unui rezultat echivalent. Proiectarea ține de stabilirea unui conținut editorial strict și identificarea clară a direcțiilor de ,,creștere”. Și pentru asta ai nevoie de ARGUMENTARE. Nu este nimic mai trist decât o forma fără fond construită pe tiparul “fake it till you make it”.



Având în vedere recognoscibilitatea dumneavoastră pentru realizările în domeniul modei, am vrea să ne spuneți cum v-ați dat seama că fashion-ul este ceea ce vi se potrivește?

Iar Iulia Albu ne-a mărturisit întocmai: ,,Mereu am detestat acele interviuri în care intervievatul povestește cum el/ea a fost ales de moda, cum bunica, cum mama, sau oricine altcineva de pe mapamond a avut o oarecare influență asupra lui/ei (asta chiar dacă, btw, și în cazul meu a existat o persoana care m-a inspirat și încă mă inspiră constant în acel mod.)

Fiecare dintre noi poseda un set de date care îl/o fac sa fie un candidat mai bun sau mai puțin bun pentru un anumit domeniu.

La finalul zilei însă, studiul, pasiunea reala, dedicarea și efortul susținut fac diferența palpabilă dintre mediocritate și performanță.

Moda este un pretext. Iar eu nu am considerat niciodată că fac doar modă.”



Hm...moda, doar un pretext? Atunci...consideră că fashion-ul, la urma urmei, este o artă?

Răspunsul? Ei bine, nu cred că v-ați fi așteptat la asta! (cum nici noi nu am făcut-o): ,,Nu. Moda nu este o arta. Și asta vi-o spune cineva licențiat în design.

Nu poate exista artă în constrângere. Atâta timp cât orice piesa vestimentară trebuie să aibă după caz 2 sau 3 găuri pentru a putea fi purtată, nu putem vorbi despre creație. Moda se poate întrepătrunde însă cu sculptura sau artele vizuale și da naștere unei opere de arta, ceea ce este diferit fundamental.”



Acum că am intrat, oarecum, în această sferă a carierei (fashion-ul în sine), am dori să știm dacă studiile trebuie să fie ghidate de pasiune sau mai degrabă de o aplicabilitate într-o meserie sigură?

Ni s-a răspuns simplu și extrem de sincer: ,,Această alegere este extrem de importantă și marchează fără doar și poate orice evoluție viitoare.

Nu aș face absolut nimic diferit. Și da, îmi da un oarecare confort faptul că îmi pot redeschide în orice moment cabinetul de avocatura, asta în caz că mă voi plictisi vreodată de ceea ce fac acum.

Este ridicol să recomand tuturor să facă două facultăți, să își dea Baroul și definitivatul după care să se joace și să afle ce își doresc cu adevărat. Dar ar fi cel puțin la fel de ridicol să încurajez pe cineva să facă strict ce simte. Îmi amintesc cum vedeam eu viitorul la 5 ani, când mă visam un Bruce Lee feminin, versus eu la 12 ani, doctor Doolitle, și aș putea continua la nesfârșit.”



Acum, că tot am adus vorba despre fashion, vă propunem să plecăm puțin din zona carierei și, dacă puteți, să ne împărtășiți ce credeți despre stilul vestimentar al adolescenților din ziua de azi? Dar despre uniformele școlare?

În acel moment, ni s-a dezvăluit un mic secret: ,,ADOR uniformele. Neașteptat, nu-i așa? Nu este tocmai răspunsul previzibil al cuiva care a purtat ORICE mai puțin ce purta toată lumea.

Uniformele nu distrug creativitatea și nici nu limitează libertatea de expresie. Uniforma este o lecție importantă. Nu ești ceea ce porți. În fond, vorbim despre cârpe și nimic mai mult.’’



Într-adevăr, nu suntem ceea ce purtăm, dar și asta contează, mai mult sau mai puțin, pentru a ne descoperi pe sine. Însă, pe lângă hainele pe care le alegem în funcție de propriile gusturi...ce piese vestimentare sunt un must-have în garderoba oricui?

Vreți să aflați răspunsul, așa-i? Nu vă mai ținem în suspans: ,,Orice fata/femeie trebuie sa aibă în dressing a little black dress, o pereche de pantofi roșii, o cămașă albă făcută pe comandă și brodată cu inițialele ei și neapărat un trench vintage.

Pe de altă parte, price băiat/bărbat ar trebui sa aibă o pereche de sneakers personalizați de un artist local, o camașă albă făcută pe comandă și un tracksuit vintage.’’



Ultima întrebare, dar nu cea din urmă! Știind că de curând aveți un impact mare asupra oamenilor de pe instagram, am vrea să ne dezvăluiți cât de puțin despre ce se află dincolo de cortinele acestei platforme? Ce e diferit în poziționarea din online față de televiziune?

Răspunsul a venit cu o vehemență surprinzătoare: ,,TOTUL. Tocmai acesta este și motivul pentru care fenomenele din online nu generează rating pe tv. Pe instagram este suficient să ai un chip frumos, să pozezi sumar îmbrăcată și să postezi mesaje motivaționale, respectiv citate celebre. Televiziunea este alta ligă, și nu este pentru toată lumea...

M-ai întrebat ce se afla în spatele instagram-ului. Îți voi răspunde spunându-ți că TOT ceea ce este la vedere este o poleiala fake. Și nimeni nu ar trebui sa își seteze idealuri nerealiste pe baza a ceea ce vede acolo.”



Acest interviu, fie el compus doar din câteva întrebări la bază, ne-a purtat prin multe idei și perspective bine întocmite de către nimeni alta decât Iulia Albu ( @iamiuliaalbu ), cea de care orice român a avut ocazia să audă măcar o dată. Noi, pe de altă parte, am reușit să pătrundem mai departe de reputația ei, mai departe de acel @, și să împărtășim cu voi toate cele aflate. Vă așteptăm cu nerăbdare data viitoare la o altă ediție ,,Beyond the @’’.



redacție: Bianca Constantin

DTP: Bianca Constantin

grafică: Bianca Constantin