Influența muzicii

asupra stării de spirit

Muzica are puteri asupra fizicului, psihicului și sufletului nostru, pe care încă nu le înțelegem pe deplin. Oricât de fericit, nervos sau trist ești, aceasta te ajută mereu. Îți poate amplifica sau reduce aceste sentimente și te poate vindeca, în orice modalitate. Fiecare a observat cum în viața de zi cu zi, muzica i-a schimbat starea de spirit, făcându-l să-și regândească întregul comportament în funcție de melodia ascultată în ziua aceea și de stările produse de ea. Poți controla emoțiile unei întregi încăperi, unui întreg stadion plin de oameni, doar cu muzica pe care o pui și cu ce transmite aceasta.


Nu știu dacă muzica a existat dintotdeauna, însă dacă nu, îi compătimesc pe cei din perioada în care nu exista. Muzica e emoția în căutarea cuvintelor. Muzica reprezintă oamenii; fără ea, filmul vieții este cu desăvârșire...mut. Muzica nu are nevoie de vreun concept anume, nici de reguli, nici de un ideal – ea se naște din nevoia oamenilor de a nu se simți singuri. Pentru că muzica umple și liniștea, și zgomotul. Pentru că muzica schimbă și se schimbă, dar rămâne aceeași forță unificatoare. Pentru fiecare muzica este ceva diferit, poate fi doar un sunet, un acord al unui instrument cu corzi prea strânse sau vocea caldă a unui copil. Poate fi orice auzi și îți transmite o emoție. Pentru unii, și vocea unei simple persoane este muzică.


Fiecare om are repertoriul său: o sumă de melodii care îl definesc și cu care definește lumea din jurul lui. Cu toții avem un playlist cu melodiile preferate, care ne transpun în amintiri vechi și îngropate. Playlist-ul acela este singura punte spre ele, și dacă îl asculți sau nu determină cum va fi ziua ta. Astfel, muzica își lasă amprenta – mai mult sau mai puțin decisiv – asupra fiecăruia dintre noi. Un anumit muzician al cărui nume probabil că vă sună cunoscut a afirmat un lucru foarte interesant despre muzică, și anume că O cale rapidă în a distruge o societate este prin muzica ei. Hmm...probabil că John Lennon avea o percepție destul de radicală asupra muzicii. O personalitate poate și mai cunoscută, Aristotel, spunea simplu că muzica are puterea de a forma caracterul. Și chiar nu a mințit.


Dacă v-am spune că muzica nu influențează numai oamenii? Ne-ați crede? Știți vacile din curtea bunicului? S-a constat că muzica clasică le crește producția de lapte, în timp ce muzica rock o scade. De asemenea, florile din ghiveciul mătușii? Da, și ele cresc de două ori mai repede dacă „ascultă” muzică clasică. Aici se poate observa faptul că diversele genuri de muzică au la rândul lor, efecte diferite.


Mai mult decât atât, făcând o trecere către oameni, efectele muzicii asupra noastră sunt foarte ușor de observat „cu ochiul liber” chiar. Emoțiile fluctuează, se întețesc și apoi scad brusc – sunt un adevărat roller-coaster fără oprire. De la o singură notă, un singur vers, simți tot ce ai simțit prima oară când ai auzit-o, inima îți bate pe ritmul piesei și corpul se mișcă fără voia ta. Efectul benefic asupra funcțiilor neuronale a fost prima oară studiat în tratatul lui Richard Brocklesby, intitulat Reflecții asupra puterii muzicii, ce a apărut în secolul XVIII. Oamenii au devenit tot mai curioși despre aceste minuni cauzate de muzică, și au descoperit principalele contribuții ale acesteia. Prin conexiunile neuronale dintre regiuni ale creierului responsabile de apariția durerii și cele asociate cu relaxarea, s-a descoperit că muzica reduce durerea. Și nu numai pe cea fizică, după cum am observat din propriile noastre experiențe…Pentru cei ce procrastinează până în ultimul moment, da, s-a descoperit faptul că muzica îți poate crește productivitatea, și capacitatea de concentrare, pe deasupra.


Creierul nostru este mult mai interesant, pe lângă conexiunile și funcțiile pe care le îndeplinește, acesta produce frecvențe ce depind de activitatea sa. Activitatea creierului poate fi stimulată de celebrele unde binaurale, care cândva se dorea a fi interzise pentru „alterarea” stării de spirit. Dar muzica nu se limitează numai la cea creată de om. Totul este interconectat prin sunete. Aceasta se extinde la întreg universul, însuși planetele cântă propria simfonie, având la rândul lor, frecvențe ce pot fi greu percepute.


Probabil, după toate acestea, putem afirma că muzica a fost creată și descoperită pe parcursul timpului, dar sunetele care ne înconjoară au fost mereu acolo, alinându-ne, servind drept prieten pe umărul căruia să plângem, cu care să dansăm râzând sau care ne ajută să fim focusați pe ce trebuie.

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @themagateen

redacție: Clara Pistol, Crina Stanciu

DTP: Andreea Seba

gradică: Bianca Constantin,

Anastasia Chivu