Influența mediului

în care trăim

Cu toții suntem conștienți de diferențele de comportament dintre oamenii cu statuturi sociale diferite. Nu știe toată lumea filmele acelea cu gemeni, care sunt separați la naștere? Punem pariu că da. Asta vă arătăm noi: cum este influențat fenotipul uman în raport cu mediul de viață?

Numeroase studii epidemiologice au descoperit că un mediu de viață avantajat a fost asociat cu o sănătate bună și un mediu de viață defavorizat cu o sănătate mai proastă. Abilitățile sociale, starea fizică sau chiar unele preferințe pot fi influențate de mediul în care trăim. Lipsa interacțiunii umane poate conduce la anxietate, depresie și multe alte afecțiuni, cauzate de un mediu defavorabil, precum orfelinatele. Guvernul ar trebui să asigure condițiile necesare creșterii sănătoase a copiilor, lipsa hranei antrenând instinctul animal, făcând copiii să fie predispuși la violență și să nu pună în valoare nevoile celorlalți.

Modelele metabolismului glucozei din creier par a fi influențate de diverși factori, inclusiv factori genetici și de mediu. Cu toate acestea, amploarea și proporția acestor influențe rămân necunoscute.

Fiind într-o familie ce acordă dragoste, un copil se poate simți mai sigur, încrezător în propriile forțe și este mai predispus la a fi cineva de succes în viață. Lipsa dragostei poate rezulta în probleme de încredere, comportament sau de integrare în societate. Psihologii au petrecut zeci de ani cercetând efectul controlului prietenilor și modul în care acesta influențează opiniile și acțiunile oamenilor. Influența socială, în special, se referă la modul în care oamenii își modifică ideile și comportamentul pentru a satisface nevoile unei comunități sociale, a autorității asumate, a rolului social sau a unei fracțiuni din cadrul unui grup care exercită o influență asupra majorității.

Să facem referire la exemplul cu gemenii: în orfelinate, această dragoste nu le este acordată, astfel, comparată cu a celuilalt frate ce trăiește într-o familie iubitoare, inteligența emoțională și încrederea în sine este mult mai scăzută. Filmele au arătat că unii copii mai mari scuipă în mâncarea celor mai mici pentru a-și mânca propria porție, înfometându-i, arătând nu numai furia și răutatea încurajate de orfelinate, ci și teama din sufletul victimelor.

Există o mulțime de exemple care susțin ipoteza că mediul nostru de viață ne influențează. Un alt lucru demn de menționat este sănătatea precară a persoanelor fără adăpost. A trăi pe stradă dăunează imunității și poate provoca multe boli. În plus, aceștia nu își pot permite mâncarea, care este esențială pentru a trăi.

Copiii și adulții defavorizați sunt judecați pentru statutul lor social, dar ei sunt de fapt cei care se luptă cel mai mult. Ar trebui să nu îi mai privim de sus și, în loc să judecăm, ar trebui să îi ajutăm! Fără îndoială, mediul și cercul social în care am fost crescuți ne-au influențat viața și ne-au modelat în oamenii care suntem astăzi.

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen

redacție: Ruxandra Popescu,

Amalia Vintilă

grafică: Ioana Butaru

DTP: Ioana Butaru