Efectul poluării

asupra mediului

Poluarea este inamicul nevăzut al sănătății oamenilor a cărei existență este, din păcate, ignorată de mare parte din populație. Aproape omniprezentă, aceasta este al treilea factor de deces la nivel mondial, omorând anual aproximativ 4,2 milioane de oameni. Pentru a îi putea înțelege impactul asupra noastră, trebuie, mai întâi, să știm ce înseamnă termenul ,,poluare” și pe ce ,,ramuri” se poate extinde.

Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieții sau funcția naturală a ecosistemelor. Chiar dacă uneori poluarea mediului înconjurător este un rezultat al cauzelor naturale, cum ar fi erupțiile vulcanice, cea mai mare parte a substanțelor poluante provine din activitățile umane. Se disting următoarele categorii: poluare fizică (incluzând poluarea fonică și poluarea radioactivă), poluarea chimică (produsă de diverse substanțe eliberate în mediu sub formă gazoasă, lichidă sau de particule solide), poluare biologică (cu germeni patogeni, substanțe organice putrescibile etc.).

În articolul curent vom vorbi despre două dintre cele mai importante și periculoase tipuri de poluare și efectul lor asupra vieții umane.

Poluarea apelor este cauzată de contaminarea corpurilor de apă, cu resturi fizice, cum ar fi sticlele de apa din plastic, sau chimice, și scurgerea care se îndreaptă spre căile navigabile din fabrici, ferme.

Unele dintre cauzele poluării apei sunt deșeurile și reziduurile menajere depozitate pe maluri sau în apropierea sursei de apă, scurgerile accidentale provenite de la diverse fabrici sau de azot din câmpurile agricole care se scurge în

râuri, cursuri de apă sau petrolul din parcări în canalizarea orașelor. Aceasta ne poate afecta direct, ducând la modificarea calităților fizice ale apei prin schimbarea culorii, temperaturii și a radioactivității, modificarea calităților chimice ale apei prin schimbarea durității și reducerea cantității de oxigen, intoxicarea florei și faunei acvatice, precum și distrugerea sistemului de reproducere al acestora.

Însă, noi putem contribui la combaterea ei prin a nu arunca și, cel mai important, a nu încuraja depozitarea deșeurilor pe malurile sau în albiile râurilor și utilizarea produselor de uz fitosanitar (care se referă la măsuri de protecție a plantelor împotriva dăunătorilor și a bolilor). Este necesar să ne informăm cu privire la alimentarea cu apă a lumii și să sprijinim proiectele de conservare atât la nivel local, cât și în întreaga lume și să căutăm modalități de a reduce numărul de substanțe

chimice pe care le utilizăm în fiecare zi. Astfel, putem afla cum alegerile pe care le facem zi de zi afectează apa lumii; de la vărsarea de gaz la stație până la pulverizarea substanțelor chimice pe gazon. Înscrierea în cadrul unor activități ce au ca scop curățarea deșeurilor de pe plaje, din râuri și mări poate părea, la prima vedere, un efort anodin, însă pașii mici duc la schimbări mari.

Făcând ambele parte din sistemul care ne întreține viața, poluarea activă a apei este inevitabilă urmată și de poluarea solului și vice-versa.

Poluarea solului reprezintă acumularea de substanțe chimice, materii radioactive, compuși toxici și agenți cauzatori de boli în sol, la niveluri la care pot afecta sănătatea plantelor, animalelor și a oamenilor. Aceasta poate fi cauzată de utilizarea produselor non-organice în agricultură – cum ar fi pesticide chimice artificiale, erbicide, îngrășăminte etc. – gazele produse de activitățile industriale se combină în atmosferă cu apa de ploaie, rezultând apariția ploilor acide, cu efecte dăunătoare asupra solului și de defrișări, care conduc la

înlăturarea barierei care protejează solul împotriva agenților de eroziune și împotriva poluanților artificiali chimici din aer.

Asemenea poluării acvatice, poluarea terestră are un impact major asupra vieților noastre. Calitatea produselor alimentare este afectată, deoarece culturile de pe solurile poluate absorb substanțe contaminate, punând în pericol sănătatea consumatorilor, dispariția unor specii de animale și deșertificarea anumitor regiuni de pe Pământ.

Reducând cantitatea de deșeuri, prin evitarea achiziționării produse ambalate excesiv, folosind mijloace organice în agricultură, bio-îngrășămintele și gunoiul compostat, reducând nevoia utilizării de îngrășăminte chimice, plantând un număr

mare de copaci (solul va fi protejat de eroziune și de efectele inundațiilor), tratând deșeurile solide prin mijloace fizice, chimice și biologice până când nivelurile lor de risc față de mediu vor fi reduse la cerințele minime, reutilizând produsele folosite și reciclând, noi, oamenii, putem ajuta la combaterea poluării terestre.

Prin urmare, descriind sursele și cauzele poluării solului și a apelor, putem socoti impactul temeinic pe care îl are asupra mediului înconjurător și faptul că trebuie sa luăm măsuri pentru reducerea acesteia.

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen

redacție: Cătălina Dumitrache,

Felicia Văduva

DTP: Andreea Seba

grafică: Bianca Constantin,

Anastasia Chivu