Efectele fumatului

pe termen lung

În articolul de astăzi o să vorbim despre efectele nedorite ale fumatului pe termen lung. Discuția aceasta o să dureze puțin mai mult ca de obicei, așa că luați-vă o ceașcă de ceai (de preferat nu o cafea, fiindcă la cafea merge și o țighi) și așezați-vă confortabil.

Deci, ce ni se întâmplă când ne apucăm de fumat? De ce simțim nevoia să fumăm țigară după țigară chiar dacă acum o jumătate de oră ziceam că este ultima? Multe dintre răspunsuri se găsesc în anatomia umană, dar și în psihologia acesteia.

Hai să începem cu conținutul unei țigări, ca să vedem ce din ingrediente dă dependență. Ei bine, în prezent, se cunosc între 4000 și 5000 de ingrediente prezente în fumul de țigară, minimum 40 dintre acestea fiind cancerigene. Restul sunt considerate nocive sau iritante, însă efectul multora nu este cunoscut încă.

Din ingredientele cancerigene o să amintim: benzen, nitrozamină, gudron, compuși ai arsenului și oxidul de zinc. Nu uitați, acestea nu sunt singurele substanțe toxice care cauzează cancer, multe încă nu au fost descoperite, deci mare atenție. Substanțele toxice mai populare sunt, desigur nicotina, cianurile prezente și monoxidul de carbon. Din cele iritante, amintim: amoniacul, formaldehida și oxizii de azot.

Conținutul de nicotină din țigări a crescut încet de-a lungul anilor, iar un studiu a constatat că a existat o creștere medie de 1,6% pe an între anii 1998 și 2005. În concentrații mici (aproximativ 1 mg de nicotină absorbită), substanța acționează ca un stimulent la mamifere și este principalul factor responsabil pentru dependență.

Astfel, descoperim trei tipuri de dependență de nicotină:

  • Dependența comportamentală și socială - asociată cu anumite momente ale zilei de lucru: așa numita „țigară la cafea” (cea de care am vorbit chiar mai devreme).

  • Dependența psihică - corespunde nevoii menținerii beneficiilor pe care le aduce nicotina fumătorului: senzația de plăcere, descărcare, satisfacție, stimulare intelectuală, stimulare generală.

  • Dependența fizică - se instalează numai după câțiva ani și nu este sistematică pentru toți fumătorii. Fumătorii cronici fumează în primul rând pentru a evita acel sentiment de lipsă, care se manifestă prin nervozitate, irascibilitate, tulburări ale concentrării.


Dar, nicotina nu face singură toată munca, când fumăm corpul nostru răspunde la stimulenți și secretă un hormon numit dopamină. Dopamina este unul dintre principalii neurotransmițători de la nivelul sistemului nervos, o substanță care transmite informația între neuronii creierului, această substanță fiind implicată într-o varietate largă de activități diferite. Dopamina, care este produs al nucleilor mijlocii hipotalamici, are un efect inhibitor asupra prolactinei. „Dopamina servește mai multe funcții complexe în creier și doar știința creierului la nivel de grădiniță o descrie ca fiind un drog adictiv”- Ley, David J.

Dopamina face parte din seria hormonilor fericirii, iar aceștia ne oferă o stare de bine și de mulțumire. Așa că, atunci când fumăm, la nivelul creierului se secretă dopamina, care ne dă o stare bună și așa mulți fumători ajung dependenți, cumva căutând aceeași senzație ca cea de la prima țigară fumată, noi fiind tentați în mod inconștient să începem o nouă țigară pentru a regăsi amintirea acelor senzații. Se mai întâmplă ca vibe-ul indus de țigară și hormon să fie asociat și cu niște amintiri frumoase și așa ajungem la următoarea noastră categorie: prin combinarea celor 3 tipuri de dependență, ne reies trei grupe de fumători:

  • Fumătorul cu dependență pur comportamentală - acest tip de fumător consumă sub 5 țigări pe zi, stoparea fumatului și reluarea este fără efort.

  • Fumătorul cu dependență comportamentală și psihică - care fumează pentru a regăsi efectele psihoactive ale nicotinei. Consumă în general 20 sau mai multe țigări pe zi (în funcție și de împrejurări).

  • Fumătorul cu dependență fizică - asociată unei dependențe comportamentale, fumează mai mult de 20 țigări pe zi (consum constant).


Creierele noastre asociază multe lucruri unele cu altele ca să ne facă viața mai ușoară, dar în cazul țigărilor ne-o complică mai tare. Mulți fumători pe care i-am cunoscut mi-au spus că nu se pot lăsa de țigări, că este ca și cum ar renunța la amintirile frumoase pe care le-au petrecut cât timp au fumat.

Pentru a învinge această dependență sunt necesare activități compensatorii: mișcarea în aer liber, exerciții de relaxare, suptul anumitor produse.

În afară de fumatul activ, medicii constată existența și nocivitatea fumatului pasiv, care constă în inhalarea involuntară a fumului de țigară de către persoane care se află în aceeași încăpere cu fumători activi. Fumul de țigară conține mulți vapori și particule, astfel încât inhalate, acestea sunt dăunătoare atât pentru fumator, cât și pentru persoanele din apropierea acestuia. Când un nefumător se căsătorește cu un fumător, riscul de a face cancer pulmonar și boli cardiovasculare se dublează pentru nefumător.

În România, sectorul tutunului este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, după cel petrolier. Iar 33% din populație este fumătoare. Cei mai importanţi jucători din industria tutunului, activi în România, sunt JTI, British American Tobacco (BAT), Philip Morris International şi Imperial Tobacco. Statele din lume în care se fumează cel mai mult tutun sunt, în mare parte, țările care se află în curs de dezvoltare.


O singură țară din Europa a început să se lupte spre a se descotorosi de țigări. Cu doar 5% din populație fiind fumătoare, Suedia a făcut un pas mai aproape spre a deveni o ţară fără fumat, odată cu introducerea de noi legi privind fumatul în locurile publice. Începând cu 1 iulie 2020, suedezii nu au mai putut să aprindă ţigări în anumite spaţii publice, cum ar fi locurile de joacă, gările şi chiar restaurantele şi barurile, iar interdicţia a fost extinsă şi la ţigarete electronice.

Dar probabil vă întrebați, cum se face că așa puțină populație fumează? Ei bine, majoritatea consumatorilor de tutun de acolo preferă acum snusul. S-a dovedit că datorită popularității acestui produs, mulți suedezi au reușit să se lase în totalitate de fumat. Snus-ul este un produs din tutun cu praf umed, fără fum, provenit dintr-o variantă de snuff uscat din Suedia secolului al XVIII-lea. Este plasat în interiorul buzei (între buză și gingii) pentru perioade îndelungate, ca în cazul administrării sublabiale. Fabricarea sa respectă proceduri stricte și standarde de igienă, deoarece este reglementată ca produs alimentar de către Administrația Suedeză pentru Alimente și Medicamente.

Lăsatul de fumat este foarte dificil, dar nu imposibil, există mijloace terapeutice care pot să înlocuiască țigara:

  • Guma cu nicotină - aceasta gumă conține 2 mg/buc. de nicotină, în țigară fiind 6-8 mg. Nicotina se absoarbe mai lent când este mestecată (90% în 20-30 minute). Se indică folosirea timp de 3-6 luni. După un an de tratament, asociat și cu alte metode de terapie, 30% au reușit să renunțe la fumat. Fără psihoterapie și consiliere din partea medicilor, succesul este scăzut.

  • Plasturele cu nicotină - se lipește pe piele și are un conținut mai mic de nicotină decât țigara. După un an de tratament, 20% din fumători renunță la fumat.


Alte metode care mai pot fi folosite care sunt naturale și gratuite :)

  • Aruncă toate elementele care îți evocă fumatul: brichete, scrumiere, pachete de țigări "de rezervă" vechi și bineînțeles, nu mai cumpăra altele noi.

  • Fixează o dată certă când vrei să renunți la acest obicei.

  • Evită fumul de țigară și locurile unde se fumează. Chiar dacă reprezintă un sacrificiu, evită să vizitezi, pentru o perioadă prietenii care fumează. Curăță și spală toate hainele, perdelele, lenjeria sau alte lucruri care ar putea avea miros de țigară.

  • Practică sportul și mișcarea în aer liber ori de câte ori ai ocazia, pentru a evita îngrășarea, dar și pentru a diminua nevoia de a fuma.

  • Găsește-ți preocupări și activități plăcute: este important ca în această perioadă să fii distras de la fumat prin activități care oferă plăcere și înlocuiesc sentimentul de pierdere.

  • Implică familia: bineînțeles, atunci când familia și prietenii apropiați sunt implicați în procesul de renunțare, pot să-ți ofere ajutor în atenuarea simptomelor caracteristice lipsei de nicotină, cum ar fi iritabilitate, anxietate, depresie, neliniște, disconfort fizic, durere de cap și tulburări de somn.

  • Puteți să apelați și la remedii naturale cum ar fi sucul de guava și cel de năsturel.

Am căutat pentru voi și niște rețete naturale care v-ar putea ajuta să combateți dependența de fumat :)


Sucul de Guava

Deși sunt extrem de populare în America de Sud, la noi în țară se găsesc doar în anumite magazine. Nu sunt imposibil de găsit, așa că dacă le găsești, poți să-ți faci singur un remediu excelent contra fumatului; în plus, acest fruct este bogat în vitamina C, care neutralizează efectele nicotinei. Pentru porția de o zi ai nevoie de:

  • 4 fructe de guava

  • 3 căni de apa rece

Se spală fructele, se curăță de coajă și se taie în cuburi mici, se pun într-un blender și sucul rezultat poate fi ușor îndulcit cu puțină miere. Se consumă de mai multe ori pe zi, ori de câte ori simți nevoia să fumezi.

Sucul de năsturel

Se bazează pe un ingredient mai popular la noi, ușor de găsit la piață sau la supermarket și poate fi consumat pe parcursul a 15 zile pentru a combate nevoia de toxinele chimice din țigări.

  • 100 g de năsturel

  • 1 morcov mediu

  • 1 lămâie

  • 300 ml apă

Se pun năsturelul și morcovul într-un blender și se amestecă cu 300 ml de apă. Sucul rezultat se amestecă cu sucul de la o lămâie și se administrează de trei ori pe zi.

Sunt multe aspecte care trebuie să ne dea de gândire, dar una dintre cele mai îngrijorătoare este că în Germania mor anual între 90 000 și 140 000 de persoane ca urmare a efectelor fumatului, dintre care 400 datorită fumatului pasiv.

Putem schimba multe lucruri dacă ne punem mintea și determinarea la contribuție. Putem să luptăm și să prevenim cancerul de plămâni, laringe (73.8% dintre cazuri), esofag (50%) și al cavităților orale, nazale (49.2%) printr-o alimentație sănătoasă, sport și evitarea produselor cancerigene.


Cum vi s-a părut articolul de astăzi? Dacă sunteți fumător/fumătoare, o să încercați vreuna din rețetele de suc descrise? Care sunt experiențele voastre? Așteptăm cu nerăbdare să auzim câte ceva de la voi!

Nu uita să ne urmărești pe instagram! @the.magateen

redacție: Ioana Mătăsaru

grafică: Andreea Seba

DTP: Ioana Butaru